Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Breda höfter gör succé våren 2020.
Breda höfter gör succé våren 2020.
Breda höfter gör succé våren 2020.
Breda höfter gör succé våren 2020. Foto: Jason Lloyd-Evans

Därför är breda höfter det hetaste på modekartan just nu

Nu ser vi de första tecknen på att de trendiga breda axlarna börjar sjunka ner – till höfterna! Damernas Världs Helena Skoog berättar mer.

”Hips don’t lie”, sjöng Shakira redan 2005, och om det stämmer menar modehusen verkligen allvar våren 2020. Så här många breda, konstruerade höfter har vi inte sett sedan Marie Antoinettes dagar på 1700-talet.

LÄS MER: Allt om vårens hetaste trender 2020 – plagg, mönster och färger

J.W. Anderson, Loewe, Ellery, Thom Browne, Balenciaga och Andreas Kronthaler för Vivienne Westwood är bara några av dem som adderar extra volym nedanför midjan i vårens kollektioner. Och referensen till 1700-talet är inte tagen ur luften, de underkjolar – eller styvkjolar – som användes då, som den jättebreda franska varianten panier och senare 1800-talets krinolin, syntes även under visningarna för vår och sommarkollektionerna 2020. 

Balenciaga 2020 Foto: Jason Lloyd-Evans

– Panier var något som bara högadeln och kvinnor vid hovet bar. På 1700-talet var de breda höfterna den kvinnliga högtidsdräktens symbol, berättar Paula von Wachenfeldt, som är lektor och docent i modevetenskap på Stockholms universitet.

I Sverige skrevs den breda underkjolen in i de så kallade överflödsförordningarna, som reglerade import och användandet av olika lyxvaror (typ kaffe och choklad). 1746 fick den kvinnliga underkjolen inte vara vidare (”men väl smalare” ) – än 4,5 alnar. Det vill säga 2,7 meter.

– 1700-talets hovmode var så pass brett att man var tvungen att bredda dörrar, och kvinnor fick gå sidledes för att komma in i ett rum. Den breda hovdräkten handlade om att markera status, den urskilde högadeln från resten av befolkningen, säger Paula von Wachenfeldt.

Marie Antoinette av Louise Elisabeth Vigee Le Brun (1778). Tavlan finns på Konsthistoriska museet i Wien, Österrike (drottningens hemland). Foto: AKG-IMAGES / ERICH LESSING / AKG-IMAGES TT NYHETSBYRÅN

I dag lägger vår tids högadel i kändisvärlden – the Kardashians – också fokus på höfterna, i ett ideal som är ganska radikalt annorlunda jämfört med det trådsmala tidiga 00-talet. Men breda höfter handlar om mer än bara utseendeideal, det har alltid varit en symbol för kvinnlig fruktbarhet. Och det känns inte som någon galen spekulation att tro att de senaste årens debatt om (och inskränkande av) kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter också speglas i vårens silhuett.

LÄS MER: 70-talsmönstrat är rätt våren 2020

Vetements gjorde för några år sedan den jättebreda 1980-talsaxeln till en helt rimlig detalj i vardagsgarderoben, och en starkare manlighetssymbol finns knappast. Att nästa steg blir en kvinnosymbol, som dessutom kräver sitt utrymme, är inte så konstigt.

Efter #metoo har kvinnor verkligen vågat ta plats och kanske är detta en tribute.

Enligt Paula von Wachenfeldt är det modevärldens rastlöshet som gör att designer hela tiden letar sig bakåt i arkiven. Konsumenterna tröttnar helt enkelt på ett uttryck och vill ha ett nytt. Eller ett gammalt.

– Modet speglar samhället och allt måste kontextualiseras. Vill man lyfta fram kvinnan? Ja, efter #metoo har kvinnor verkligen vågat ta plats och kanske är detta en tribute. Men vad man än säger så är det spekulationer. På 1700-talet var de breda höfterna ett typiskt kvinnligt uttryck. 1947 ville Dior lyfta fram det kvinnliga uttrycket och skapa en blommande kvinna med sin New look. Det var efter kriget, då många kvinnor arbetade i fabriker. I dag handlar ju den politiska agendan mer om att jämna ut skillnader mellan könen, säger hon.

Diors ikoniska New Look markerade midjan och gav höfterna vidd. Kvinnan är fotograferad 1947. Foto: GRANGER/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Christian Diors New look och 1950-talets höfter under jättevida kjolar var på många sätt inspirerade av 1800-talets vida krinolinlook. En silhuett som kom tillbaka under 1980-talet, då Vivienne Westwood introducerade the mini crini, en kort variant av samma cirkelformade styvkjol som – till skillnad från 1700-talets platta men breda panier – var lika vid runt hela kroppen. Inför våren 2020 skapade Andreas Kronthaler några mer klassiska bredhöftade looker för Vivienne Westwood, med långa kjolar som tar mycket plats i anspråk.

En från akriven: Vivienne Westwood 1987. Foto: -

 

Designern Thom Brownes vårvisning var tydligt inspirerad av det franska 1700-talet före franska revolutionen, a k a Marie Antoinettes pastellfärgade och panier-höftade hov. Men medan många modeskribenter har analyserat den där höftbredden och Women's Wear Daily kallade det en kvinnlig variant av manspread (och därmed ett smart klädval i kollektivtrafiken), var Thom Browne inte lika problematiserande när han pratade om sin kollektion med pressen.

Thom Browne SS2020 Foto: Jason Lloyd-Evans

– Ibland vill du titta tillbaka på historiska kläder och fråga varför, men jag tog dem snarare för vad de är. Jag ville bara leka med dem och inte göra det så historiskt.

Men historiskt var det, trots allt. Och mycket kan man kritisera Marie Antoinette för, men hon hade inga problem att ta plats – och höftbredden 2020 uppmuntrar alla kvinnor av i dag att göra detsamma.

LÄS MER: Vårens hetaste skotrender 2020 – allt om säsongens trendigaste köp