Cargo-modet: Läs allt om fickornas revansch!
Cargobyxorna är tillbaka! Och med dem fickan – en detalj som på plagg för kvinnor varit både feministiskt diskussionsämne och provocerande i fel sammanhang. Nu får den vara praktisk och dekorativ, på samma gång.
Funktionsplagg har blivit en självklar del av vardagsgarderoben på senare år, och kanske är det därför inte så konstigt att vårens hetaste plagg – och dess viktigaste trenddetalj – är något av det mest praktiska du kan bära. Klassiska arbetsbyxor, eller cargobyxor, visades överallt inför våren. Från Christian Diors blommiga romantiska och Balmains pastellprintade till Fendis i siden. Och dess smarta fickor syns förutom på redan nämnda byxmodell även på tröjor, t-shirts, shorts, jumpsuits och kjolar. På uppklädda festplagg och på vardagskläder. Stella McCartney, Balenciaga och Givenchy är bara några av dem som tycker att vi ska bära med oss våra viktigaste ägodelar nära kroppen.
Men fickor på kläder för kvinnor har absolut inte varit någon självklarhet i modehistorien. Och storleken på fickorna är även i dag ett diskussionsämne av feministisk karaktär, då fickor på plagg sydda för kvinnor generellt sett är mindre än de på plagg sydda för män – utan någon uppenbar anledning.
På medeltiden hade både män och kvinnor lösa fickor, som liknade magväskor. De gömdes under kläderna och kunde nås genom speciella öppningar i plaggen. Här rymdes allt möjligt. Under slutet av 1600-talet syddes fickorna in i männens plagg, men kvinnor fortsatte bära lösa fickor. Fickorna blev snart mer som små handväskor, för att inte förstöra den silhuett som formades för kvinnor under 1700-talet.
Det är en look snarare än en strävan efter mer plats för sina grejer.
– Kvinnor, framför allt från de högre stånden, ansågs inte behöva bära med sig saker. Men det har också haft med själva modet att göra. När stora voluminösa klänningar varit inne så har diskreta fickor med plats för mindre föremål, som näsdukar och brev, kunnat döljas i tygmassorna. När modet skiftat till smalare silhuetter, och tunnare tyger, har fickorna försvunnit, säger Susanne Ljung som är modejournalist och programledare för P1-programmet Stil i P1.
– Men rent generellt kan man nog lugnt påstå att det dekorativa länge skattats väsentligt högre än det praktiska när det gäller kvinnors kläder. Eller för att citera Christian Dior: ”Mäns fickor är till för att ha saker i, kvinnors är för prydnad.” Och det var på 1950-talet.
Förutom att fickor på plagg för kvinnor fortfarande oftast är mindre än på de för män är det också så att det i vissa sammanhang ses som provocerande för en kvinna att ha fickor. Som på röda mattan till exempel, där stjärnor som Gemma Chan och Chrissy Teigen väckt uppmärksamhet när de stått med händerna djupt nedstuckna i fickorna på sina galaklänningar.
Men vårens fickor är som sagt formade mer åt arbetskläderhållet. De är stora, synliga och rymmer det mesta man kan tänkas bära med sig: mobiltelefon, plånbok, nycklar, läppstift, handkräm – med den här typen av fickor behövs knappt någon väska.
Cargobyxan syntes första gången hos brittiska soldater på 1930-talet och spreds sedan till olika yrkesgrupper som behöver fickor i arbetet. Under början av 00-talet var den trendbyxan över alla andra, och stjärnor som J-Lo och Avril Lavigne var några av dess ambassadörer.
Att kvinnor till slut fick riktiga, insydda fickor på sina plagg överhuvudtaget, i stället för de väskliknande lösa varianterna, hängde också ihop med arbetslivet.
– I takt med att kvinnor började kräva rösträtt och arbeta utanför hemmet i allt större utsträckning under 1900-talet blev fickorna fler. Inte minst efter att många kvinnor arbetade under världskrigen och tog till sig en mer maskulin klädstil: byxor med fickor. Det var en look som populariserades av flera filmstjärnor, som Marlene Dietrich och Katharine Hepburn. Och, inte att förglömma, modeskaparen Coco Chanel. En backlash följde på 50-talet då modet återigen blev mer feminint. Fickorna försvann inte helt, men särskilt stora eller många blev de aldrig, säger Susanne Ljung.
Men nu är fickorna alltså tillbaka, både i mängd och i rimlig storlek. Varför är svårt att svara på, tycker Susanne Ljung, men hon tror att det hänger ihop med funktionstrenden ”gorpcore”.
– Det är en look, snarare än en strävan efter att ha massor av plats att stoppa sina grejer i. Eller så är det ett uttryck för en uppdämd ilska över att ha förnekats praktiska fickor så länge. Värt att notera är att herrmodet verkar styra åt det motsatta – färre fickor, säger hon.
LÄS MER Modereportage med cargotrenden
LÄS MER Stilexperten Monika Kichau: ”Så stylar du cargobyxorna”