Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Historierna om världens mest eleganta klockor: Älskade i generationer

En är inspirerad av en stridsvagn och en har rötter i den testosteronstinna sporten hästpolo – ändå är det världens mest eleganta klockmodeller, som kvinnor tagit till sitt hjärta. Britta Rossander berättar historierna om Cartiers Tank-klocka och Jaegers Le Coultre Reverso. 

Det är något speciellt med en Tank Cartier och en Jaeger-Le Coultre Reverso. De berättar något om bäraren, något som inte riktigt går att sätta fingret på. För alla åldrar har de blivit universella symboler för stil, och få klockor har samma effekt. Man brukar kalla den effekten ”je ne sais quoi” (”jag vet ingenting”): Då menas att det osar klass men inte så mycket att det tar bort effekten av klass. En Tank eller en Reverso med läderband är att jämföra med en jumper i kashmir eller ett pärlcollier i halsgropen (bär gärna alla dessa komponenter tillsammans): Det är essensen av att vara välklädd på klassiskt vis. 

Många säger att de är de evigt moderna klockorna tack vare sina goda proportioner.

Länge sade man att det var tur att quartzverken kom för då kunde ”även Cartiers klockor gå rätt”. Det påstods (ofta felaktigt) att Cartiers urverk inte höll bästa kvalitet, men det var för en stor del av produktionen inte helt rätt. Jaeger, sedermera Jaeger-LeCoultre, var en av leverantörerna av verk till Cartier och på det företaget har man alltid vetat hur ett verk ska skruvas ihop på rätt sätt. Men visst var, och möjligen är det så fortfarande, till största delen den utsökta designen som gör att man köper en Cartierklocka.

Cartier Tank: Bärs av tidernas mest eleganta kvinnor 

Jackie Onassis (tidigare Kennedy) fotograferad med sin Cartier Tank 1969. Klockan fick hon som gåva av sin svåger Stanislaw Radziwill 1963. Den ägs nu av Kim Kardashian som köpte den för över 3 miljoner.Jackie Onassis (tidigare Kennedy) fotograferad med sin Cartier Tank 1969. Klockan fick hon som gåva av sin svåger Stanislaw Radziwill 1963. Den ägs nu av Kim Kardashian som köpte den för över 3 miljoner.Jackie Onassis (tidigare Kennedy) fotograferad med sin Cartier Tank 1969. Klockan fick hon som gåva av sin svåger Stanislaw Radziwill 1963. Den ägs nu av Kim Kardashian som köpte den för över 3 miljoner.
Jackie Onassis (tidigare Kennedy) fotograferad med sin Cartier Tank 1969. Klockan fick hon som gåva av sin svåger Stanislaw Radziwill 1963. Den ägs nu av Kim Kardashian som köpte den för över 3 miljoner. Foto: DAVID CAIRNS / GETTY IMAGES HULTON ARCHIVE

Cartiers klockor har sedan ett tiotal år gått mot den allt högre urmakarskolan. År 2008 presenterade företaget sitt första inhouseverk dekorerat med Geneva Seal, kantonen Genèves hallmärke. Ett stort kliv från att ha varit ”bara” juvelerare av högsta klass till att kunna lägga till orden Haute Horlogeri (högre skolan av urmakeri) när de talar om sin produktion. 

Danska kronprinsessan fick en i morgongåva och skådespelerskan Catherine Deneuve bär den för jämnan.

Den numera klassiska klockmodellen Tank debuterade 1917, och då som herrklocka och är den andra armbandsurmodellen som Cartier tillverkade. Den har under åren haft Frank Sinatra, prinsessan Diana, Angelina Jolie, Jackie Kennedy Onassis, Elton John, Pierce Brosnan, Naomi Campbell, Uma Thurman och många fler som bärare. Danska kronprinsessan fick en i morgongåva och skådespelerskan Catherine Deneuve bär den för jämnan.

För fyra år sedan fyllde den 100 år. 1917, när modellen lanserades pågick första världskriget, samtidigt som La Belle Epoque gick i graven. Samma år lanserade Cartier modellen Tank efter flera år av utveckling. När den kom ut på marknaden var den ett utropstecken i den då så traditionella designvärlden inom klockbranschen. Louis Cartier anammade den då moderna och banbrytande avantgardestilen som kallas art deco. Han gav sin klocka romerska siffror för index och en caboschonslipad safir i kronan. Kriget satte sin prägel på denna klassiker – formen, inte helt kvadratiskt – inte riktigt rektangulär, med långsidornas förlängda linje som ska påminna om stridsvagnens form. Dess namn, Tank, kommer även detta från stridsvagnen (tank på engelska). Tillsammans med just de romerska siffrorna och safiren i kronan utgör klockans tre viktiga kännetecken. Många varianter har passerat revy under dessa hundra år men de som man kan kalla ikoner är: Tank Louis Cartier, Tank Francaise och Tank Américaine, den lite smalare och mer utdraget rektangulära varianten.  

Jaegers Le Coultre Reverso: Polospelarnas klocka som blev damfavorit

Skådespelaren Diane Kruger i Cannes. På armen bär hon en variant Reverso Squadra Lady.Skådespelaren Diane Kruger i Cannes. På armen bär hon en variant Reverso Squadra Lady.Skådespelaren Diane Kruger i Cannes. På armen bär hon en variant Reverso Squadra Lady.
Skådespelaren Diane Kruger i Cannes. På armen bär hon en variant Reverso Squadra Lady. Foto: E-PRESS/TT / ELIOTPRESS TT NYHETSBYRÅN

Reverso, även kallad ”poloklockan”, är den mest kända klockan tillverkad av Jaeger-LeCoultre som har adress i vad som kallas ”klockornas dal”: Vallée de Joux i Jurabergen i den lilla byn St Emier. Företaget tillhör de verkligt stora inom Haute Horlogeri och grundades redan 1833.   

För modellen Reverso började allt vintern 1930. Under ett besök i Indien deltog den schweiziska affärsmannen César de Trey i en polomatch tillsammans med brittiska arméofficerare. En av dem som skadat glaset på sin klocka utmanade de Trey om att skapa en klockmodell som kunde klara en polomatch. Ägnar du dig åt hästpolo måste du manövrera din häst med ena handen som du med andra handen ska slå på en boll med en klubba som väger två kilo. Det är mycket krafter involverade och en klocka med ett skört glas lever minst sagt farligt. 

I dag är Reverson en av de mest populära klassikerna för damernas handleder.

Hästpolo är en av världens mest prestigefyllda sporter vars historia går tillbaka flera tusen år före Kristus, och det kommer ursprungligen från Asien. Det har spelats av de stora fältherrarna, som Djingis Kahn och Alexander den Store. Här hemma förknippar vi sporten främst med Storbrittanien, och britterna plockade upp sporten under kolonisationen på 1800-talet och många kända brittiska aristokrater som Lord Mountbatten, Prins Charles och – tro det eller ej – Winston Churchill har ägnat sig åt sporten.                                                           

Cesar De Trey, som gjort sig en förmögenhet på proteser, ville in i urmakeribranschen och att han var bekant med Jacques-David LeCoultre, dåvarande chef för LeCoultre, hjälpte. Nu föddes idén till den vändbara boetten där varken glas eller krona kan skadas. Jacques-David LeCoultre antog uppdraget och gav formgivningsproblemet till fransmannen René-Alfred Chauvot. Safirglaset var ännu inte uppfunnet och Chauvot konstruerade därför den unika glid- och flipover-mekanismen som gjorde att klockan kunde klara av polons hetaste närkamper. Resultatet blev en elegant klocka med vändbar boett. 

Vad skulle du vilja skriva här? Jaegers Le Coultre Reverso kan gömma hemligheter.Vad skulle du vilja skriva här? Jaegers Le Coultre Reverso kan gömma hemligheter.Vad skulle du vilja skriva här? Jaegers Le Coultre Reverso kan gömma hemligheter.
Vad skulle du vilja skriva här? Jaegers Le Coultre Reverso kan gömma hemligheter. Foto: Mia Litström

Reverson blev oerhört populär under resten av 1930-talet och blev genast adelns favorit. Den erbjöd, med sin blanka bakboett som kunde vändas upp, ett oskrivet blad för de som ville gravera familjevapen, initialer eller kärleksförklaringar så de kunde ses av vem som helst – och gjorde ägaren stolt när han kunde visa upp sin gravyr. 

I dag är Reverson en av de mest populära klassikerna för damernas handleder. Det beror på att den finns i flera storlekar, med eller utan diamanter och extra komplikationer i form av en annan urtavla på bakboetten. Men det är den klassiska (precis som med Cartier Tank) med ren baksida som går segrande ut ur modellutbudet.   

LÄS ÄVEN Experten: Vad du ska tänka på innan du köper en lyxklocka