Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: IBL

Chanel 2.55 – pris och allt du behöver veta om världens mest älskade väska

Den funkar till allt, går aldrig ur tiden och blir coolare ju mer du nöter den. Chanel 2.55, modeprofilernas favoritväska nummer ett, är full av historier. Här är allt du behöver veta om väskans historia, priser och vad du ska tänka på om du funderar på att slå till (se upp för kopior!).

Chanel 2.55-väskan – innehåll

1. Pris för en Chanel 2.55-väska

2. Historia – så kom Chanel 2.55 till

3. Skillnaden mellan Chanel 2.55 och Chanel Classic Flap bag

4. Chanel boy bag - nya klassikern

Till och med modeskaparen Coco Chanel hade en period då hon var på ständig jakt efter den perfekta vardagsväskan. En väska som skulle vara lika smart på insidan som snygg på utsidan och där det skulle finnas plats för allt en dam behöver under en dag. Hur svårt skulle det vara? Som så många gånger tidigare bestämde Mademoiselle Chanel att hon väl fick göra den själv då. Om den nu inte fanns. Knappast visste hon då att den skulle bli en riktig klassiker som 60 år senare skulle ligga överst på många kvinnors önskelista.

Därför heter väskan 2.55

”Jag blev trött på att bära omkring på väskan i handen hela tiden, så jag hängde på en smal kedja så att jag kunde använda den som axelväska.” brukade den praktiskt lagda Coco Chanel förklara det som alltså blev den ikoniska Chanel-väskan 2.55. Väskan blev hennes bärbara kompanjon under 1920-talet, men fick så många komplimanger att hon i februari 1955 (därav namnet) beslutade sig för att dela den med världen. Som en present till alla andra kvinnor som önskade sig något både härligt och praktiskt och som skulle gå att kombinera perfekt till ”den lilla svarta”, klänningen som är ytterligare en Chanel-klassiker som blivit alla modeintresserades favorit.

180 olika produktionsled under 15 timmar går en 2:55:a igenom innan den är redo att möta världen.180 olika produktionsled under 15 timmar går en 2:55:a igenom innan den är redo att möta världen.180 olika produktionsled under 15 timmar går en 2:55:a igenom innan den är redo att möta världen.
180 olika produktionsled under 15 timmar går en 2:55:a igenom innan den är redo att möta världen. Foto: OLIVIER.SAILLANT/Chanel

Vad kostar en Chanel 2.55 väska? Info om pris och risken för kopior

● En Chanel 2.55 kostade innan prishöjningen på grund av Covid-19 runt 50 000 kronor i butik, beroende på vilket utförande du väljer. I Sverige kan du köpa Chanel-väskor i Chanels butik på Birger Jarlsgatan 7 i Stockholm.

LÄS MER: Så blir designerväskan din – 9 tips på hur du får råd med drömköpet

● Du kan även välja att köpa en Chanel 2.55 på second hand för att komma ner i pris. Tänk dock på att väskan är en av världens mest kopierade så var vaksam på att det verkligen är äkta vara du köper. Verkar det för bra och billigt för att vara sant så är det antagligen det.

LÄS MER: Så ser du om väskan är en piratkopia – här är checklistan

Så kom 2:55:an till

Idén med väskan, enligt Coco Chanel var att den skulle vara något utöver en vanlig standardaccessoar. Den skulle berätta historier och vara unik. Gärna underlätta för de fina damerna genom att frigöra deras händer. För man behöver vara en balanskonstnär för att äta kanapéer, dricka champagne, skaka hand efter viktiga affärsuppgörelser och samtidigt hålla koll på en liten väska. Har man den nonchalant hängande över axeln kan en kvinna agera med mer självklarhet och färre flackande blickar, som det annars lätt blir när man undrar var man lagt sin finaste accessoar, resonerade modeskaparen.

De dubbla c:na dök först upp på 1970-talet.De dubbla c:na dök först upp på 1970-talet.De dubbla c:na dök först upp på 1970-talet.
De dubbla c:na dök först upp på 1970-talet. Foto: OLIVIER.SAILLANT/Chanel

Inspiration hittade hon i sitt liv och det hon såg när hon roade sig. Den kviltade tyget på jackorna som jockeys bar på travbanan älskade hon och använde för att ge väskan sin karaktär. Kedjan till axelbandet kan ha varit lättaste lösningen till hands, för den är misstänkt lik den kedja som sys in i Chanels jackor för att de ska hänga rätt på kroppen. Men kedjan refererar också till de böneband hon som barn såg prästerna bära. Insidan av den klassiska väskan har samma röda färg som uniformerna hon ikläddes i klostret där hon växte upp.

LÄS OCKSÅ: 10 fantastiska citat av Coco Chanel (hon har verkligen sagt så mycket bra!)

Titta jag kan använda händerna! Coco Chanel älskade sin nya frihetskänsla.Titta jag kan använda händerna! Coco Chanel älskade sin nya frihetskänsla.Titta jag kan använda händerna! Coco Chanel älskade sin nya frihetskänsla.
Titta jag kan använda händerna! Coco Chanel älskade sin nya frihetskänsla. Foto: 2012 Willy Rizzo/Paris Match

Hemligheten bakom fickorna

Men det som gör väskan till ett riktigt mästerverk är fickorna! Sju stycken, alla med sin specifika funktion. Den största sitter på baksidan och kallas Mona Lisas leende med tanke på dess form. De sex andra finns på insidan; den minsta är tänkt att hålla läppstiftshylsan på plats, de två största är där för brev och andra viktiga dokument. Den med dragkedja heter ”hemligheten” och det sägs att Coco Chanel gömde sina finaste kärleksgåvor där.

Chanel 2:55 har sju fickor, sex på insidan av väskan och den sjunde på baksidan.Chanel 2:55 har sju fickor, sex på insidan av väskan och den sjunde på baksidan.Chanel 2:55 har sju fickor, sex på insidan av väskan och den sjunde på baksidan.
Chanel 2:55 har sju fickor, sex på insidan av väskan och den sjunde på baksidan. Foto: Chanel

Skillnaden mellan Chanel 2.55 och Chanel Classic Flap bag

Det är inte ovanligt att Chanels 2.55-väska blandas ihop med modellen Classic Flap. Vilket inte är förvånande då väskorna liknar varandra i både siluett och design, så när som på några små detaljer – men det är just dessa som gör skillnaden!

2.55-an känns igen med sitt rektangulära vridlås, som designades av Gabrielle Chanel själv (låset kallas Mademoiselle lock). Det var inte förrän under 1980-talet som Karl Lagerfeld satte de dubbla C:na på låset, som en hyllning till Mademoiselle – och Classic Flap-modellen var därmed född!

T.v.: Chanel 2.55, t.h.: Chanel Classic Flap.T.v.: Chanel 2.55, t.h.: Chanel Classic Flap.T.v.: Chanel 2.55, t.h.: Chanel Classic Flap.
T.v.: Chanel 2.55, t.h.: Chanel Classic Flap.

Produktionen av 2.55-an stannade av efter att Classic Flap hade introducerats, och det var inte förrän 2005 som väskan åter-introducerades för att fira dess 50 års-jubileum. Det var tänkt att väskorna som producerades just 2005 skulle kallas 2.55 Reissue (nyutgåva), men det har blivit att alla nyutgåvor av den klassiska modellen, producerade från 2005 och framåt, kallas för 2.55 Reissue.

Andra skillnader mellan 2.55 Reissue och Classic Flap är kedjan, där Classic Flaps kedja är sammanflätad med läder, medan 2.55 Reissue har matta, dubbla kedjeband. 2.55 Reissues läder har en medveten vintage-look medan Classic Flap kommer i lammskinn eller kalvläder för en nyare look.

Så mycket kostar Chanel Classic Flap bag

Den ikoniska modellen kommer i nya former, färger och material för varje säsong, och även priset på den klassiska modellen kan skifta, men räkna med runt 50 000 kronor för en medium-storlek. I andra hand kan du komma ned betydligt i pris, se dock upp för piratkopior!

LÄS MER: Så ser du om väskan är en piratkopia – här är checklistan

Konkurrenten Chanel Boy bag

Chanel 2:55 är inte den enda populära väskan från det franska modehuset. Även väskmodellen Chanel boy bag från 2012 har på bara några år seglat upp som en riktig stilklassiker. Vilken gillar du bäst? En boy bag kostar från ca 40 000 kronor och uppåt. I andra hand kan du räkna med att hitta den för halva priset, eller t.o.m mindre om du har tur.

Chanel boy bag har på kort tid blivit en klassiker.Chanel boy bag har på kort tid blivit en klassiker.Chanel boy bag har på kort tid blivit en klassiker.
Chanel boy bag har på kort tid blivit en klassiker.

"Den kommer alltid vara ikonernas ikon"

Emilia de Poret, som skrivit stilguiden Säker stil tillsammans med Ebba Kleberg von Sydow, gjorde sin allra första accessoarinvestering i just en 2:55:a.

– Den är trendig för jämnan, kommer alltid vara en ikonernas ikon, är lika elegant på unga som gamla och passar alla stilar. Jag kan bära den både till jeans och en mer uppklädd look, men tycker det blir en roligare kontrast när jag är ”nedklädd”.

Att göra väska till sin egen gör man bäst genom att alltid bära den med sig, slita den och låta den skriva historia med en själv, tycker hon.

– Eller så kan man skriva med spritpenna inuti det! Det är egentligen inget jag rekommendera men några kompisar till mig gjorde så när de gav bort 2:55:an i present en gång.