Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chantal Thomass skapar underverk

Fransyskan Chantal Thomass är ingen rookie i modevärlden. Tvärtom. Hon har skapat lekfulla underkläder sedan mitten av 1960-talet. Hon är en riktig pionjär inom sitt område och var den första som visade korsetter, strumpeband och spetsstumpor på catwalken. 

Ända sedan starten har det varit viktigt för Chantal Thomass att kvinnor ska känna sig snygga och starka i hennes små skapelser. Man ska bära hennes underkläder för sin egen skull och inte för att behaga någon annan. Det är något hon ständigt återkommer till och en tanke som hon aldrig övergett. 

I vår är det dags för Chantal Thomass att lansera sitt märke i Sverige. Under nästa säsong börjar hennes vackra underkläder att säljas på NK i Stockholm. Damernas.se passade på att ta en pratstund med den franska  modeskaparen, i samband med hennes Sverigebesök på skönhetsmässan AttitudeSthlm.

Foto: Ellen von Unwerth, Vincent Sjögren & David HeadChantal Thomass, hur kom det sig att du började skapa just underkläder? – Jag började faktiskt med att skapa ready-to-wear. Underkläder hade ingeting med mode att göra, när jag började att designa kläder, de skulle bara vara funktionella. Jag designade bara underkläder som skulle passa till min ready-to-wear-kollektion och visade upp plaggen under en modevisning. Det var inget jag hade tänkt sälja eller så, men efteråt frågade folk mig om var man kunde köpa mina strumpbyxor, korsetter och trosor.

– Det här var precis när feminismen växt sig stark. De riktiga feministerna hade slutat att använda bh, för de menade att man som kvinna enbart använde det för männens skull. Vi har feminismen att tacka för otroligt mycket, vi är fria, vi kan jobba och så vidare. Men jag har aldrig förstått varför det skulle vara fult att använda sig av sin feminina sida? Jag har alltid tyckt att det är bra att människor är olika. Kvinnor gillade mina underkläder och jag började tillverka nya varianter. Efter tjugo år slutade jag sedan att designa ready-to-wear-plagg, för att enbart ägna mig åt vackra underkläder.

Hur skulle du beskriva din design?– Den är sofistikerad, feminin, humoristisk och full av fantasi. Jag försöker alltid att berätta en historia med min design. I vår handlar sagan om sommaren på Rivieran. Jag har inspirerats av 1950-talet, havet, palmerna och solen. Den kollektionen kommer till Sverige i februari 2013.  Du arbetar mycket med det feminina versus det maskulina när du skapar dina underkläder. Varför tycker du att den kombinationen är så intressant?– Jag tror att det handlar om att jag själv gillar att klä mig i maskulina plagg. Det är väldigt sensuellt, samtidigt som det är väldigt strikt. När man skapar underkläder kan det vara svårt att hitta balansen mellan det sexiga och det vulgära. Gränsen är hårfin och det sista jag vill är att verka vulgär. För att undvika det brukar jag använda mig mycket utav humor när jag designar.Du poängterar ofta hur viktigt det är för dig med starka och självständiga kvinnor. Varför är det så viktigt, tycker du?– Jag tycker det är viktigt att skapa vackra underkläder, för jag tror att det får kvinnor att känna sig starka. Jag ser underkläder som en modeaccessoar. Man kan jämföra det med skor, de allra flesta kvinnor har olika skor för olika tillfällen, precis så är det med underkläder också. Rätt bh kan göra underverk för din kropp och din självkänsla.