Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chefredaktör Jonna Bergh: ”10 idéer för din stil”

Smarta idéer gör din garderob större. Damernas Världs chefredaktör Jonna Bergh ger dig tio knep som får din stil att växa. 

Vi har alla stått framför spegeln och haft idétorka, men det finns lätta knep att ta till för att få stilglädjen att lossna.
Vad ska jag ha på mig? Vad är det som gör att min kompis alltid får till sin stil så snyggt, och jag har mycket svårare? Hur ska jag pigga upp min garderob utan att öppna plånboken.
Har någon av dessa tankar slagit dig den senaste tiden så hoppas och tror jag att du kommer att få en och annan idé genom dessa tio tips. Lycka till!  
– Jonna Bergh, chefredaktör

1. Omvänd ordning

Besökare utanför en Chrisitan Dior-visning i Paris.Besökare utanför en Chrisitan Dior-visning i Paris.Besökare utanför en Chrisitan Dior-visning i Paris.
Besökare utanför en Chrisitan Dior-visning i Paris. Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

En dunväst bär du ofta över en tröja eller, i händelse av att den är tunn, under ett annat plagg för att hålla värmen. Men har du tänkt på att även kappor och rockar går att styla med någonting – en väst till exempel – över? På det sättet ger du dessa klassiska plagg en mer sportig touch, får en personlig stil och du kan dessutom börja använda tunnare plagg lite tidigare. Sätt din kappas skärp i midjan över västen om du vill addera form och hålla ihop din nya kapplook. 

2. Kavla upp ärmarna

Genom att styla ärmarna hittar du nya uttryck.Genom att styla ärmarna hittar du nya uttryck.Genom att styla ärmarna hittar du nya uttryck.
Genom att styla ärmarna hittar du nya uttryck. Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM
Genom att variera plagget under såväl färg- som tygmässigt så får du lika många nya uttryck som du har tröjor, blusar och skjortor i garderoben.

Ärmar ska man inte låta vara i fred. Tvärtom är det ofta en outnyttjad källa till bättre stil – att kavla upp dem och ge dem form eller, som här, visa mer av det som du bär under är ett stylistknep att lägga på minnet. Genom att variera plagget under såväl färg- som tygmässigt så får du lika många nya uttryck som du har tröjor, blusar och skjortor i garderoben. En spetsblus ger ett uttryck, en hoodie ett annat och en jeansskjorta ett tredje. Och så fortsätter det tills du gått igenom hela klädsamlingen. Enkelt och smart. 

3. Planera mera

Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

Studera kvinnan på bilden – hur hon i sista sekunden tänkte att hon behövde ha med sig en tröja om hon skulle frysa, och därefter slängde en över axlarna. Eller? Nej, vårt tips är att tröjan ligger över axlarna av en anledning, och helt planerat. Att knyta en tröja runt midjan eller, som här, att ha en över axlarna är ett stylingknep så gott som något annat. Jo, man får faktiskt planera att tröjans roll är att bara hänga där, den var aldrig menad att bäras på något annat sätt just den här dagen. Vips fick dina kavajer och jackor konkurrens! 

4. Klipp till!

Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM
Ge inte upp plagg du växt ur eller tröttnat på! Men ha inte heller för mycket respekt för dem.

Har du en sax hemma så har du också ett verktyg som hjälper dig att förnya din garderob när du känner att andan faller på. Att kapa ärmar, klippa bort fållar, bjuda på ett titthåll och på det sättet ge till exempel en skjorta en lite ”grungigt” fransig look är aldrig en dum idé. Kvinnan på bilden har hittat sitt sätt att ge en skjorta ett nytt liv. Känner du dig inte vän med saxen eller det lite vilda uttryck en klippt och icke-fållat plagg ger, så finns skräddare till hands att lägga upp byxor, kapa kjolar (eller förlänga dem genom att ta ner fållen eller addera ett nytt tyg längst ner, kanske?), lägga in och lägga ut. Ge inte upp plagg du växt ur eller tröttnat på! Men ha inte heller för mycket respekt för dem – gör om dem till att bättre motsvara din smak just nu. 

5. Överraska subtilt

Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

Det är alltid spännande när något i din stil bryter en smula från resten av din outfit – som här. En vit skjorta, svarta byxor och en stilig väska är alltid en bra look. Men tänk så mycket mindre spännande denna kvinna klätt sig om väskan varit i vanligt tyg eller läder! Genom att överraska med en väska i ett något oväntat material, sätter hon en mycket mer personlig och lekfull prägel på en klassisk look utan att tappa elegansen. 

6. Ge ytan djup

Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

Lager på lager-styling, att använda många plagg för att bygga djup i en stil, är ett beprövat stylistknep och är även typiskt för skandinavisk stil. En t-shirt och en skjorta under en kavaj ger mer djup än om du använder endast ett av plaggen. En rock där en overshirt och spetsblus skymtar under är mer intressant än en ensam tröja … Och så vidare. Den här kvinnan har hängt en glesvirkad tunika över en tröja och byxa, men under en vit kavaj – och genom detta skapar hon djup, elegans och en mycket mer personlig stil än om hon ”bara” nöjt sig med byxa och tröja under sin blazer. Smart och stiligt. 

7. Backslick

Foto: CATWALKPIX.COM
Vatten, hårgelé och en kam eller borste och så är du klar att wowa alla i din närhet.

Oavsett om du har en dålig hårdag eller vill ge din stil en extra knuff: Har du övervägt att dra håret bakåt i en så kallad backslick? Frisyren fungerar på korta, halvlånga och korta hår och är inte speciellt svår att få till för de allra flesta. Dessutom går den snabbt att göra: Vatten, hårgelé och en kam eller borste och så är du klar att wowa alla i din närhet. 

8. Scarfen på flera sätt

Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

En scarf bärs traditionellt runt halsen, men i dag bärs den på många sätt av moderiktiga kvinnor värden över. Runt huvudet, runt väskhandtaget – ett knep som anammas av vår egen kronprinsessa Victoria – runt midjan, löst runt halsen som ett halsband, oknuten över axlarna, som en kjol eller topp (om den är tillräckligt stor) … Har du en scarf så är det inte ett tråkigt tips att börja botanisera med den lite här och där. 

9. Game, set, match

Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

Kvinnor från den äldre genrationen kunde allt om att matcha sina kläder och sina accessoarer. Den yngre generationen har tyckt om att bryta mot detta (självklart) genom att inte matcha, men visst har matchningen någonting? Webshopen Mytheresas inköpschef Tiffany Hsu visar hur det ska se ut genom att matcha sin väska och sina skor – och det är inspirerande. 

10. Business downstairs, party upstairs

Foto: CATWALKPIX.COM
Att ha en sexig stil både uppe och nere är absolut roligt ibland, men till vardags är det lättare att kombinera något mer nedklätt tillsammans med ett lite hetare eller mer uppklätt plagg.

Du minns säkert den roliga beskrivningen av en hockeyfrilla: ”Business in the front, party in the back”. Så kan du även tänka i fråga om stil. En vid och sportig byxa – som cargobyxan ovan – gör det för de flesta av oss mer bekvämt att bära en sexig topp. Att ha en sexig stil både uppe och nere är absolut roligt ibland, men till vardags är det lättare att kombinera något mer nedklätt tillsammans med ett lite hetare eller mer uppklätt plagg. Detta är ett utmärkt sätt att ge dina festplagg mer tid på din kropp. Testa att bära ett par av dina sköna sporiga byxor tillsammans med en av dina partytoppar så får du se.

LÄS MER Chefredaktören: 30 tidlösa tips för säker stil