Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Chefredaktör Jonna Bergh: ”10 saker att minnas från modeåret 2021”

Minns du flugan regencycore? Eller varför har du plötsligt börjat älska grönt och 00-talet igen? Och kanske slutat färga håret? Damernas Världs chefredaktör Jonna Bergh listar tio saker vi tar med oss från modeåret 2021.

1. Regencycore och andra tv-serie-fenomen

Familjen Bridgertons skapade ett nytt modebegrepp: Regencycore Foto: Netflix

Efter att ”alla” ägnat julen 2020 åt att bingekolla på Shonda Rhimes Netflix-serie Familjen Bridgerton fick vi en ny stil att ta ställning till: Regencycore. Plötsligt såg vi korsettförsäljningen rusa i höjden och caperna såg fram mot en ny och upphöjd plats i vårmodet 2021. Faktum är att Familjen Bridgerton inte var den enda serie som skapade modesnackisar och trender. And just like that, den lätt grånade (i flera bemärkelser) uppföljaren till Sex and the City, var förstås den tv-serie som fått mest modesnurr (modemässigt är den måhända bättre än manusmässigt denna gång) och även Gossip Girl-garderoberna hade sina poänger ur modeperspektiv. 

LÄS ÄVEN Regencycore: Därför har kvinnor börjat köpa korsetter igen! 

2. Vi tog steget ur mjukiskläderna (nåja)

Stickad klänning från Rodebjer. Foto: Rodebjer

Kanske var Familjen Bridgertons uppklädda stil en föraning om vad som komma skulle: Efter pandemiuniformen pyjamaser och mjukisset så var vi nu redo att möta sommaren i … Vanliga kläder. Bekvämligheten som vi vant oss vid ville vi dock behålla, vilket resulterade i ett dressat mode som även var mysigt. Hej stickade klänningen och kostymbyxor med resårmidja! 

3. Daniel Lee slutade på Bottega Veneta – och färgen grön fick ett imagelyft

Väska från Bottega Veneta. Foto: FRANCESCO GILI

Bomben briserade i november: Succémannen Daniel Lee, som lyft det italienska märket Bottega Veneta från stillsamt avsomnat till hetare än allt annat … Slutar! Hur blir det nu med alla quiltade väskor och klumpiga kängor med resår som vi samlat på oss de senaste åren? Framtiden får utvisa. 

Vi konstaterade också den totala imageförvandlingen för färgen grön. Med Bottega Venetas framgångar har färgen som kopplats till avsky, spya, bitterhet, avund och gift fått en helt ny image. Vår (relativt) nya vurm för naturen är också en spelare som gör att den gröna färgen helt förändrats i våra ögon – från ful till habegärlig. 

LÄS ÄVEN Daniel Lee slutar hos Bottega Veneta – nu är hans ersättare utsedd

4. Upcycling tog plats i finrummen 

Maire Teike från Remake Sthlm, pionjär inom upcycling, tilldelades Damernas Värld Guldknappen 2021. Foto: WERONIKA BELA

2021 blev det märket Remake Sthlm, Stadsmissionens eget märke som syr om gamla plagg till nya, som tilldelades Sveriges mest anrika modepris Damernas Värld Guldknappen. Märket bars vid ett flertal gånger under året även av kronprinsessan Victoria, och ordet upcycling kan därmed konstateras ha nått ut brett under 2021. 

LÄS ÄVEN Kronprinsessans favoritmärken får prestigefullt pris

LÄS ÄVEN Höstmodet 2021: Sy om, sy rätt! Upcycling är här för att stanna

LÄS ÄVEN DAMERNAS VÄRLD GULDKNAPPEN 2021  Möt vinnarmärket Remake Sthlms Marie Teike

5. Modeveckorna gjorde comeback

Svenska modellen Ursula Wångander på Soullands visning under Köpenhamns modevecka våren 2021. Foto: James Cochrane

När pandemin släppte det värsta stryptaget kring folksamlingar så började åter vallfärderna till Paris, London, New York och Milano. Och även till Köpenhamn, ska sägas. När fysiska modevisningar åter fick ta plats tog det inte många minuter innan flygskammen fick ge vika för längtan efter att mingla, fotograferas och inspireras på plats. 

LÄS ÄVEN Young Royals-stjärnan om catwalkdebuten hos Ganni: ”Som att släppa in ett barn i en godisbutik”

6. Modevärldens förluster  

Virgil Abloh i Paris i juli 2021. Foto: Cornel Cristian Petrus/Shutterstock / TT

2021 kommer att gå till historien som ett år då vi förlorade flera starka modeprofiler till en allt för tidig död. Off-Whites och Louis Vuittons starke man Virgil Abloh gick bort i cancer blott 41 år gammal och Alber Elbaz, 59, mest känd från Lanvin, gick bort i sviterna av covid-19. 

LÄS ÄVEN Alber Elbaz, 59, död i covid-19: Chefredaktören minns en av modevärldens ”good guys”

LÄS ÄVEN Vem var Virgil Abloh? 6 fakta om designern som förändrat modet

7. Kim Kardashians och Balenciagas heta kärlekshistoria

Kim Kardashian på Met-galan i september 2021. Foto: Matt Baron/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Kim Kardashian skapade tillsammans med Balenciagas Demna Gvasalia årets look alla kategorier: Den helsvarta täckande outfit hon bar på årets upplaga av Met-galan i New York. Det skulle komma att bli starten på en lång kärlekshistoria mellan Kim och märket – hela hösten har superstjärnan vigt åt att klä sig i Balenciaga. Uttrycket ”revenge dress”, som ofta används i samband med skilsmässor, har i Kims fall blivit ”revenge dresses, jackets, pants, heels och allt möjligt annat bara det är Balenciaga”.

LÄS ÄVEN Kim Kardashians heta kärleksaffär med Balenciaga 

8. Millenniemodet tog över

Fendis baguette-väska.

Och när vi ändå är inne på kläder som smiter runt kroppen: 00-talets mode gjorde storstilad comeback! Nej, det räckte inte med att Fendis Baguette-väska skulle ut och luftas igen – nu var det full on millenniestil med låga jeans, tighta linnen och allt det där andra som hör denna stil till. Britney Spears är inspirationen, och det passade ju perfekt att fira hennes nyvunna frihet genom att dedikera en hel modecomeback till henne, X-tina och Paris (grattis till bröllopet förresten!). 

LÄS ÄVEN 2000-talets mode gör comeback!

9. Gucci fick en egen film … och många fyllde jämnt!

House of Gucci hade premiär under hösten 2021.

Inte sedan Djävulen bär Prada från 2006 har ett varumärke figurerat i titeln på en storfilm. Men när Gucci fyller 100 år passar man på att berätta den smutsiga historien om imperiet som innehåller såväl mode som mord. Med Lady Gaga och en mycket märklig brytning i huvudrollen så fick filmen House of Gucci mycket uppmärksamhet. Gucci själva (som inte har något egentligen att göra med filmen) firade genom att lyfta legendariska plagg i en ny kollektion – och så klart genom att samarbeta med Balenciaga kring en gemensam kollektion.

Ida Sjöstedt visade en jubileumkollektion under Stockholms modevecka. Foto: Mio Sallanto

Vi passar även på att gratulera doften Chanel No 5 som fyllde 100 år. Louis Vuitton firade 200 år – 1821 föddes mannen Louis Vuitton som senare skulle grunda märket som bär hans namn. Här på hemmaplan fyllde såväl märkena Ida Sjöstedt som Stylein 20 år och bjöd på jubileumskollektioner. 

LÄS ÄVEN Historien om Gucci – samt här kan du se Lady Gagas Gucci-looker under året

LÄS ÄVEN Gwyneth Paltrow har dammat av sin 25 år gamla Gucci-look 

LÄS ÄVEN Chanel No. 5 fyller 100 år: Marilyn älskade den, gör du också det?

LÄS ÄVEN Ida Sjöstedt om sina 20 år i branschen – och minns klänningen som sprack

LÄS ÄVEN Stylein firar 20 år: ”Nu släpper vi en lyxig jubileumskollektion!” 

10. #greyhairdontcare

Skådespelaren Andie McDowell är en av de kvinnor som slutat låtsas att grått hår inte finns. Här på Cannes-festivalen 2021. Foto: Norbert Scanella / Panoramic / Bestimag / TT NYHETSBYRÅN

Med hashtaggen #greyhairdontcare svepte det grå håret över sociala medier – och det fick till och med en huvudroll i And just like thats premiäravsnitt. Nu har många kvinnor tröttnat på att lägga tid och pengar på att mörka (!) sitt gråa hår – och vi går en ny, spännande tid till mötes då kvinnors grå hår blir både politik och mode. Ålderismen mot kvinnor är en fråga som lyftes rejält under 2021 och spås bli en riktigt skållhet potatis under 2022. 

LÄS ÄVEN Grått hår trendar på röda mattan – så får du stjärnornas silvriga svall

LÄS ÄVEN Sarah Jessica Parker ryter ifrån mot ålderismen: ”Vad ska jag göra? Sluta åldras? Försvinna?”