Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jeanette Madsen på Copenhagen Fashion Week.Jeanette Madsen på Copenhagen Fashion Week.Jeanette Madsen på Copenhagen Fashion Week.
1 AV 3
Jeanette Madsen på Copenhagen Fashion Week.
Foto: Anastasia Fedoseeva/Copenhagen Fashion We
2 AV 3
Foto: Nielsen Omvik.http://nielsenomvik.com
3 AV 3

Chefredaktören: ”6 stiltips för ett kyligare väder”

Vintern är här och det är dags att ta till de kyligare stilknepen. Damernas Världs chefredaktör Jonna Bergh ger dig sex stilråd som håller värmen.

1 & 2: Bär starka färger tillsammans – men mixa material

Jeanette Madsen på Copenhagen Fashion WeekJeanette Madsen på Copenhagen Fashion WeekJeanette Madsen på Copenhagen Fashion Week
Jeanette Madsen på Copenhagen Fashion Week Foto: Anastasia Fedoseeva/Copenhagen Fashion We

När det blir kallare ute tenderar vi att klä oss mindre färgglatt än på sommaren – men färg piggar upp vintern. Att en stark färg med fördel matchas med en mer neutral dito är ett välkänt stylingknep. På det viset får den starka färgen skina och tävlingen mellan två färger, som ofta skapar ett rörigt intryck, undviks. Detta är ett stylingtrick som fungerar och som vi absolut inte ska ta heder och ära av. Men … Ett lika effektivt stylingtrick är att göra precis tvärtom. Den danska stylisten Jeanette Friis Madsen, som även är medgrundare av märket Rotate, visar här hur två starka färger i kombination ger en kul och uppseendeväckande outfit som ändå håller ihop. 

Att blanda avslappnat med mer uppklätt, och ett grovt material med ett lyxigt skapar en intressant och mer personlig stil.

Jeanette har, på typiskt stylistmanér, också säkerställt att det ena plagget (tröjan) är avslappnat och i grövre textur, medan det andra (kjolen) är mer åtsittande ochi en glansig textur. Att blanda avslappnat med mer uppklätt, och ett grovt material med ett mer lyxigt är även det element som skapar en intressant och mer personlig stil. Testa med plagg ur din egen garderob och du kommer att finna nya kombinationer som får den att växa. Bonustips: Gör som Jeanette och bär festliga örhängen till stickat på en vardag. 

3. Bär strumpor i sommarskorna

Vit stumpa i vit sko – elegant och trendigt.Vit stumpa i vit sko – elegant och trendigt.Vit stumpa i vit sko – elegant och trendigt.
Vit stumpa i vit sko – elegant och trendigt. Foto: Copenhagen Fashion Week

Sommarens skor är underbara, och finns det en möjlighet att bära dem längre än vad vädret är varmt så tycker jag att vi tar den chansen. Att sätta strumpor även i skor som du sommartid inte bär strumpor i är ett kul stylingknep som inte bara gör at du kan använda skorna under längre tid – du kan också ge dem helt olika uttryck beroende på vilken strumpa du gäller. 

En färgglad strumpa i en i övrigt monokrom outfit kan ju ge just det där personliga anslaget som man letar efter i en stil.

Svart struma i svart sandal blir på ett sätt, byter du till vit strumpa blir det på ett annat sätt – och har du en mönstrad strumpa så blir det en ny look. En färgglad strumpa i en i övrigt monokrom outfit kan ju ge just det där personliga anslaget som man letar efter i en stil. 

Besökare på Copenhagen Fashion Week som anammat stylingknepet med strumpa i sandal.Besökare på Copenhagen Fashion Week som anammat stylingknepet med strumpa i sandal.Besökare på Copenhagen Fashion Week som anammat stylingknepet med strumpa i sandal.
Besökare på Copenhagen Fashion Week som anammat stylingknepet med strumpa i sandal. Foto: Copenhagen Fashion Week

4. Klä på skjortan

Foto: Copenhagen Fashion Week

När temperaturen faller så behöver vi klä på oss. Oftast blir det i skjortsammanhang att vi sätter något över skjortan – en kavaj, kofta eller cardigan. Men glöm inte bort att skjortan fortfarande kan spela huvudrollen, och att du i stället adderar lager under den. En tunn polotröja under en skjorta kan ge en superelegant look – och glöm inte att experimentera med färger. En kontrasterande färg eller en nyans av skjortans färg? Än en gång så går looken att variera på många sätt. 

Personligen älskar jag sättet som personen på bilden valt att klä sig – med en vackert ringad tröja i en något gulare vit under en krispig skjorta.

Personligen älskar jag sättet som personen på bilden valt att klä sig – med en vackert ringad tröja i en något gulare vit under en krispig skjorta. Väldigt elegant, och nyckeln här är självklart att de vita nyanserna inte är identiska - det är det som är snyggt. 

5. Inse kraften i en personlig mössa

Besökare på Copenhagen Fashion Week.Besökare på Copenhagen Fashion Week.Besökare på Copenhagen Fashion Week.
Besökare på Copenhagen Fashion Week. Foto: Copenhagen Fashion Week

Jag tar personligen på mig en mössa rätt tidigt på hösten, jag tycker det är så skönt. Eller mössa och mössa … Det behöver ju faktiskt inte vara just en mössa. Ett pannband, en scarf, en hatt … I dag är möjligheterna många och roliga.

Mössan är ofta en bortglömd accessoar

 Mössan är ofta en bortglömd accessoar som mest får sköta uppgiften att hålla kylan borta från huvudet – men tänk på att mössan är det dina medmänniskor ser när de träffar dig. Den är ju trots allt precis vid ansiktet. Det finns alltså all anledning att satsa lite på just mössan och inte bara ta någon som du råkar hitta i hallen. Med en fräsig mössa kan du kosta på dig en i övrigt tillbakalutad uppenbarelse och ändå uppfattas som tjusig. 

Besökare på Copenhagen Fashion WeekBesökare på Copenhagen Fashion WeekBesökare på Copenhagen Fashion Week
Besökare på Copenhagen Fashion Week Foto: Copenhagen Fashion Week

 

6. Sommarfärger på hösten och vintern

Besökare på Copenhagen Fashion WeekBesökare på Copenhagen Fashion WeekBesökare på Copenhagen Fashion Week
Besökare på Copenhagen Fashion Week Foto: Copenhagen Fashion Week

Har du testat att leva igenom hösten och vintern på sommarvis? Det jag menar med det är att undvika att gå ner i de mörka delarna av garderoben och i stället klä dig i sommarens färgskala – pasteller, vitt och ljust. 

Det ger utslag på humöret – på ett bra sätt!

Det är faktiskt ett enkelt sätt att sticka ut i den generellt mörkt klädda vintertiden. Visst, det är inte smart att välja en vit byxa när det är snöslask ute, men det är faktiskt inte så opraktiskt med ljusa färgval som många gör gällande. Och det ger utslag på humöret – på ett bra sätt!

LÄS ÄVEN Chefredaktören: ”10 superenkla stylingtips som lyfter din outfit på direkten”

LÄS ÄVEN Kvinnorna över 50 som bevisar att tidlös stil inte har någon åldersgräns