Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Chefredaktör Jonna Bergh guidar till en elegant höststil inspirerad av den rådande 40-talstrenden.
Chefredaktör Jonna Bergh guidar till en elegant höststil inspirerad av den rådande 40-talstrenden.
Chefredaktör Jonna Bergh guidar till en elegant höststil inspirerad av den rådande 40-talstrenden.
Chefredaktör Jonna Bergh guidar till en elegant höststil inspirerad av den rådande 40-talstrenden. Foto: Getty Images (montage)

Chefredaktören: ”Klä dig elegant och med pondus”

Skräddat, matchat och gärna med militäriska eller dekorativt rutiga inslag – det anser Jonna Bergh vara en bra höstlook. 

Den tidiga hösten är en av mina absoluta favoritperioder modemässigt. Äntligen får man ta på sig skräddade plagg igen, utan att man måste dölja dem under varma jackor på stan. För första gången på många år har jag fått ett sug efter kjol (House of Dagmars utmärkta modell på bilden nedan är snart ute i butik, och jag matchar den med en jacka från H&M). Det är 40-talstrenden som tagit mig dit!
Den lätt militäriska looken har alltid tilltalat mig. Så bekvämt och så mycket pondus på samma gång. 

Fransk evig stil

En lyxig accessoar för hösten drömmer jag om. Jag fullkomligt golvades av de söta skorna med den lilla rosetten från Chanels årliga Metiers d’Art-kollektion (länk), som jag hade nöjet att se visas på plats i Paris. 

En annan fransk modeinstitution, Cartier, återlanserar sin klockmodell Pasha nu. Den lanserades 1985 som en herrklocka, men nu återfinns den i sofistikerat version i två olika storlekar (35 mm och 41 mm) (länk). Jag tilltalas av den runda formen och den kontrasterande fyrkantiga dekorationen på urtavlan. 

Cartiers återlanserade klockmodell Pasha ger pondus till höstens skräddade, eleganta look. Foto: Jason Lloyd-Evans

LÄS MER: Styla rutigt på rätt sätt – färdiga outfits att sno rakt av 

Rutigt på flera sätt

Rutmönster ser vi en hel del i höst, det är ju på många sätt ett klassiskt höstmönster. Men rutmönster kan ju komma i många former, även som till exempel sömmar på quiltade plagg (jag gillar denna militärgröna jacka från Totême – länk). Jag tycker till och med Palmgrens klassiska rottingväskor (länk) ger mig en rutig känsla som jag gärna adderar till garderoben i höst. Utöver det bär jag gärna ett fint, rutigt set från Carin Wester (länk byxorna här och till skjortan här), som gärna får matchas med höga stövlar – likt de som modellen Lisa Taylor bar för Vogue 1976.

Modellen Lisa Taylor bär en ensemble från Ralph Lauren i Vogue 1976 – en look som chefredaktör Jonna Bergh inspireras av. Foto: Getty Images

 

LÄS MER: H&M i designsamarbete med italienskt lyxmärke – se hela kollektionen