Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: HM/Mikael Jansson.

Christy Turlington Burns: "Mode och hållbarhet är inte längre motpoler"

Supermodellen och tillika kvinnokämpen Christy Turlington Burns är ansiktet utåt för H&Ms senaste conscious exclusive collection. Damernas Värld fick en exklusiv intervju med stjärnan, där Christy berättar om den nya kollektionen och om modebranschens roll i miljöfrågan.

Berätta om samarbetet med H&M conscious exclusive!

– När jag hörde om kollektionen blev jag imponerad av vad den står för och att designen faktiskt talar för detta. Mode och hållbarhet är inte längre motpoler, särskilt när företag som H&M lägger tid och resurser på att hitta hållbara material och tillverkningsprocesser.

LÄS OCKSÅ: Se alla plagg från H&M conscious exclusive collection här

Vilka är dina favoritplagg i kollektionen?

– Mitt favoritplagg är den blågrå spetsklänningen av econyl. Den vita badrocken med svarta broderier är också väldigt glamorös på ett avslappnat sätt. Och så den blommönstrade gröna klänningen med långa ärmar, den är så 'effortless'.

Blev du särskilt imponerad av något i kollektionen?

– Många av materialen tillverkas från grunden för att man ska kunna få in de hållbara fibrerna, exempelvis är vissa av jacquardplaggen mestadels gjorda av återvunnet polyster – men känns, rör sig och ser ut som traditionell polyster. Den sortens hängivenhet till plaggen märks av i hela kollektionen.

Vilken roll har modebranschen i miljöfrågan?

– Mode kan och måste ta ett större ansvar för en hållbar och miljömedveten framtid. Återanvändning av plagg och återvinning är viktiga initiativ som tagits av modebranschen och det är verkligen inspirerande att se så många plagg som får nytt liv av återvunna material idag.

Foto: HM/Mikael Jansson.

Du som har rest mycket, vad har det lärt dig om miljöförstöringen och dess påverkan?

– Jag som besökt många olika platser i världen har inte bara fått uppleva hur sårbar vår planet är, utan även människorna som bor på de platser som påverkats av miljöförstöringen. Dess påverkan, men det finns lösningar där vi gemensamt kan hjälpas åt för att göra en skillnad för både planeten och oss alla som bor där.