Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cineastisk inspiration på catwalken

Louis Vuittons Marc Jacobs inspireras av Charlotte Rampling i filmen The night porter från 1974, Erdem Moralioglu, mannen bakom märket Erdem, har sett filmen Pollock (om konstnären Jackson Pollock ) från 2000 och Sportmax bygger sin kollektion på Ingmar Bergmans filmer.

Filmreferenserna haglar på catwalken, uttalat eller outtalat. Ann Demeulemeesters kollektion ser till exempel ut att vara tagen ur filmen Edward Scissorhands från 1990, något hon själv inte sagt ett ord om. På den svenska modescenen är det framför allt en designer, Carin Wester, som har tittat in i filmens värld för inspiration till sin höstkollektion. 1950-talssilhuetten, snitten på kläderna, liksom
färgerna och fågelmönstret är inspirerade av de klassiska Alfred Hitchock-filmerna.  
- Jag har tittat på en typisk femme fatal, den blonda kvinnan som är farlig, något som inte syns utåt. Hon är kall, trevlig och vacker, och kan när som helst sticka en kniv i ryggen på dig, säger Carin Wester.

Se hela Carin Westers höstvisning här. 

Mest spännande i modevärlden är att vår egen Ingmar Bergman är inspirationskälla. Med anledning av detta filmiska tema i modevärlden har Damernas värld gjort ett modejobb som bygger på Ingmar Bergmans kvinnor. Du kan se modejobbet i nya numret av Damernas världs specialutgåva DV Mode (som landar i butik nu). 

Foto: Denise Grünstein
Stylist: Ursula Wångander-Maiden