Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Chloe, Victoria Beckham och Botter är bara några av många modemärken som visar cutouts i sina vår- och sommarkollektioner 2023.Chloe, Victoria Beckham och Botter är bara några av många modemärken som visar cutouts i sina vår- och sommarkollektioner 2023.Chloe, Victoria Beckham och Botter är bara några av många modemärken som visar cutouts i sina vår- och sommarkollektioner 2023.
Chloe, Victoria Beckham och Botter är bara några av många modemärken som visar cutouts i sina vår- och sommarkollektioner 2023. Foto: Catwalkpix.com

Cutouts: Blottande trenden som (nästan) alla älskar

Väl valda urklipp visar hud exakt där du vill och cutouts har gått från retrotrend till en självklar del av modebilden. Men varför blev det så? Och hur skiljer sig dagens look (och kvinnosyn) från 00-talets?

Utskurna revben (nåja) hos Chloé, en vågad detalj mitt på bröstet hos Victoria Beckham, ett hål i kavajen hos Botter och en rosprydd hålighet på en svart klänning hos Acne Studios. Cutouts är förvisso en stor trend, men den har blivit så pass självklar att den våren 2023 snarare är en naturlig del av modebilden som knappt behöver nämnas. Som en byxa. Eller en topp. 

Acne Studios SS23.Acne Studios SS23.Acne Studios SS23.
Acne Studios SS23. Foto: Catwalkpix.com / DV0623 CUTOUTS

– Det har verkligen exploderat nu! Tidigare var det något nischat som syntes på catwalken och bland kändisar, men nu bärs cutouts av alla, säger Sara Biderman som är frilansande stylist och ligger bakom ett antal svenska stjärnors mest hyllade looker. 

https://www.instagram.com/p/CUYXoECMgrv/

Hon tror att det hänger ihop med att modet generellt är mer avklätt och naket nu.

– Jag tror att när vi ser tillbaka på det här årtiondet eller den här eran, kommer vi att prata om det som en period då vi visade mycket hud. Allt från magkorta toppar och minikjolar till see-through och synliga underkläder.

Besökare på Köpenhamns modevecka.Besökare på Köpenhamns modevecka.Besökare på Köpenhamns modevecka.
Besökare på Köpenhamns modevecka. Foto: Acielle StyleDuMonde/Copenhagen Fashion / DV0623 CUTOUTS

Nästan alla vårens största trender matchas med cutouts, på olika sätt: Blomapplikationer (matchades med cutouts hos Marine Serre), motorcykeljackan (bars med cutoutplagg hos Burberry), nattlinnesklänningen (visades med cutouts hos Nensi Dojaka) och gothstilen (kolla in de svarta klänningarna med cutouts hos Versace) för att nämna några exempel från säsongens kollektioner.

Versace och Eckhaus Latta SS23.Versace och Eckhaus Latta SS23.Versace och Eckhaus Latta SS23.
Versace och Eckhaus Latta SS23. Foto: Catwalkpix.com

– Cutouts är effektfullt och har en tendens att göra plaggen mer iögonfallande. Jag tror också att designer tycker att det är roligt med mer kreativt spelrum och det är tydligt att tidigare årtionden med cutouts inspirerar. 90-talet är en stor influens generellt i modet just nu, men även 60-talets lite mer lekfulla cutouts syns på catwalken.

Modell i klänning från Courreges 1968.Modell i klänning från Courreges 1968.Modell i klänning från Courreges 1968.
Modell i klänning från Courreges 1968. Foto: Chris Barham/ANL/REX / TT NYHETSBYRÅN

Ja, på 1960-talet kom de första plaggen med urklipp (signerade Mary Quant, Courreges och Rudi Gernreich bland andra). På 1990-talet dök cutouts liknande de vi ser i dag upp första gången, bland annat i numera legendariska kollektioner av Tom Ford för Gucci som inspirerar designer än i dag. Även minimalister som Calvin Klein och Donna Karan bidrog till trenden. Senare levde den kvar hos en viss genre av kändisar och förvandlades under 00-talet till något lite mer … tacky. Plaggen med urklipp bars av artister med en redan sexskandalös image, av reality-tv-stjärnor och av en viss typ av kvinnlig biroll på film – helst som antagonist till en mer städad (och påklädd) huvudroll.

Modellen Lily Aldridge i en av Tom Fords klassiska cutout-klännigar för Gucci från tidigt 00-tal på Vanity Fair-festen efter Oscarsgalan.Modellen Lily Aldridge i en av Tom Fords klassiska cutout-klännigar för Gucci från tidigt 00-tal på Vanity Fair-festen efter Oscarsgalan.Modellen Lily Aldridge i en av Tom Fords klassiska cutout-klännigar för Gucci från tidigt 00-tal på Vanity Fair-festen efter Oscarsgalan.
Modellen Lily Aldridge i en av Tom Fords klassiska cutout-klännigar för Gucci från tidigt 00-tal på Vanity Fair-festen efter Oscarsgalan. Foto: Instagram / TT NYHETSBYRÅN

 

Cutouts 2023 är något helt annat, vilket troligtvis är en effekt av att naken hud i dag inte signalerar varken låg status eller ”billighet”, stämplar som vi förhoppningsvis lämnat kvar på 00-talet för gott.

LÄS MER Tagga till – rosen intar modet!
LÄS MER
Kändisarna som visar allt – och nakenklänningarna vi minns