Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dagmar blandar Lisbeth Salander med Sigrid Hjertén

2011 års Guldknappen-vinnare, Dagmar, har gjort en riktig höjdarkollektion för hösten 2012 inspirerad av ett hopkok av två starka kvinnor: Lisbeth Salander och Sigrid Hjertén. Mustiga färger, djärva mönster och en päls stickad av ekologiskt garn ingår höstens DNA. Och det tar inte slut där. Dagmars Kristina Tjäder berättar om kollektionen, framtiden och drömmarna ...

Vad heter höstens Dagmar-kollektion?- The Swedish woman. 

Var har ni funnit inspiration till höstens kollektion?- Vi tänkte med ser den svenska kvinnan ut, och funderade kring intressanta kvinnor nu och då, och fastnade för två kvinnor. En fiktiv, som blivit väldigt känd även internationellt, nämligen Lisbeth Salander, och en "riktig", konstnären Sigrid Hjertén, som var gift med Isaac Grünewald. Det skiljer 100 år mellan dem. Men trots de är båda banbrytande, starka kvinnor som kämpar för sin sak. Vi har blandat dessa, låtit dem koka ett bra tag och fått fram en look, säger Kristina Tjäder, en av systrarna i designertrion Dagmar. 

Hur syns dessa två kvinnor i kollektionen?- Salander-delen är svart, och innehåller också tatueringsmönster som är ett mönster som vi använder i både stickat men också i ringningar. Det ritual-tatueringar, snarare än döskallar. Salander ger något avantgardiskt över kollektionen. Detta har vi sedan mixat med Sigrids sätt att jobba med färg och färgblockning. 

Finns det någon detalj eller något plagg som är tongivande för kollektionen?- De grafiska ritualmönster går igen genom hela kollektionen. 

Vad ser vi för spännande nyheter i höstens kollektion?- Vi har gjort en stickad päls, i ekologiskt garn. Den kommer både som jacka och väst. Sedan har vi jobbat mycket med fullängd och gjort en T-shirt, som kommer att säljas tillförmån för nödställda kvinnor. 

Att hjälpa kvinnor är något som ni ofta återkommer till. Hur kommer det sig?- Det rimmar bra med vår filosofi. Eftersom vi inspireras av starka kvinnor så vill vi ge något tillbaka till dessa. 

Har du något favoritplagg ur kollektionen?- En lång rock som man kan zippa av ärmarna av. Och en spetsstickad klänning med bar rygg, ja, bar, förutom en dragkedja. 

Vad är nästa steg för Dagmar?- Vi har massor av drömmar, vi har bara inte satt ner pennan ännu. Först och främst vill vi att Dagmar ska ha en organisk utveckling. Men sedan har vi pratat om att göra brudklänningar och specialbeställda kreationer. Sedan vill vi absolut ha fler accessoarer.  Kanske smycken. Men ingen är 100% bestämt ännu. 

Se hela höstkollektionen från Dagmar här: Dagmar AW12

Foto: Kristian Löveborg