Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Dagmars Sofia Wallenstam: ”Jag älskar 90-talets minimalistiska stil: Snygg, hållbar – och basplaggsfokuserad!”

Enkelhet är bäst, när 1990-talets minimalism tågar in i vårmodet. House of Dagmars Sofia Wallenstam berättar om varför 90-talsstilen är snyggast, hållbar och ligger till grund för basgarderoben. 

– 90-talsmodet, hur alla klädde sig då och den estetiken tilltalar mig väldigt mycket, säger Sofia Wallenstam, grundare och brand director på House of Dagmar.

– Hela den där Carolyn Bessette-Kennedy-eran, det var en väldigt snygg tid.

Carolyn Besette Kennedy 1999. Foto: Evan Agostini / Hulton Archive

En anledning till att 1990-talets minimalism lockar så mycket nu kan vara att dess fokus på praktiska, lättmatchade och faktiskt tidlösa basplagg passar väldigt väl in i vår tids krav på hållbarhet. Om vi överhuvudtaget ska köpa nya plagg i dag vill vi att de ska hålla länge och matcha det mesta i garderoben, så att de kan bäras ofta.

– Om vardagsplagg är ganska cleana, tröttnar du inte på dem lika snabbt, säger Sofia Wallenstam. Det är lättare att addera andra plagg, man kan jobba med lager-på-lager, det är säsongslöst, de går att bära på olika sätt och man kan ha dem längre i garderoben. Alla de aspekterna formar ett bra basplagg och det är också det som är typiskt för 90-talsmodet, säger Sofia Wallenstam.

Alla de aspekterna formar ett bra basplagg och det är också det som är typiskt för 90-talsmodet
House of Dagmar SS21.

Sofia Wallenstam betonar vikten av hög kvalitet, så att de där klassiska, enkla plaggen också håller för att plocka fram igen efter tio år. Eller som 90-talsplaggen, efter nästan 30.

– Det är ingen vits att köpa ett plagg som du kommer vilja bära länge om det inte är av hög kvalitet. Det måste gå hand i hand. Och om man tröttnar kan man vila plagget i garderoben ett par år och sedan ta fram det igen. Känslorna för ett plagg kan gå lite upp och ner – och även trender. Jag tänker inte att vi ska sluta helt med trender utan skapa dem på nya sätt. Och folk ska absolut klä sig uttrycksfullt och ha sin egen stil, men det handlar om att den stilen ska hålla ett tag. 90-talsstilen är en stil man inte tröttnar på så lätt.

LÄS ÄVEN: 90-talet i vårmodet 2021 (fortsätter efter nästa avdelning)

5 köp som ger dig Sofia Wallenstams snygga 90-talsstil  

Sofia Wallenstam. Foto: Tobias Lundkvist

 

Kavaj från House of Dagmar

Klicka på bilden och kom direkt till kavajen.

Snygg avlsappnad kavaj, lika snygg att bära på som – likt Sofia – över axlarna. Ett perfekt basplagg som ger dig 90-talsstilen. Mer info - köp här (länk till Wakakuu). 

Topp från House of Dagmar

Klicka på bilden och kom direkt till toppen.

Ursnygg stickad topp med fint ribbmönster och ustställd ärm. En statementtopp och ändå så minimalistisk – det här är 90-tal när det är som bäst! Finns även i beige. Mer info – köp här (länk till Wakakuu). 

Jeans från House of Dagmar

Klicka på bilden och kom direkt till jeansen.

Kommer du ihåg 90-talsjeansen? Det var innan skinny jeans, och innan 00-talets extremt låga midja – så benen hade vidd och midjan var förhållandevis hög. Som på de här utomordentligt bra jeansen! Mer info - köp här (länk till Wakakuu). 

Långkofta från House of Dagmar 

Klicka på bilden och kom direkt till koftan.

90-talet handlade mycket om långa överdelar – så vill du ha ett break från kavajen så satsa på den här otroliga långkoftan med strukturerad yta i merinoull. Så flott! Mer info – köp här. 

Sneakers från Adidas

Klicka på bilden och kom direkt till skon.

En klassiker av stora mått, som också har plockat upp av modevärlden som gjort den till en riktig darling. Från Kate Moss till … Well, ”alla” äger ett par Superstar. Och inte så konstigt att modellen är så poppis - den tillhör en av de snyggaste sneakers som finns. Mer info - köp här (länk till Åhléns). 

Kate Moss i 90-talsstil med sneakers, 1993. Foto: Startraks/REX / TT NYHETSBYRÅN

90-talsmodet är tillbaka på catwalken i vårmodet 2021

Jacquemus SS21. Foto: PASCAL LE SEGRETAIN / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Spaghettitunna axelband, enkla, raka linjer och en förkärlek för enfärgade plagg, kjol över byxa och stilrena kostymer: 1990-talet är tillbaka. Eller, det har varit tillbaka i modet ett bra tag, men nu är det inte Spice Girls-knasiga, eller Aqua Limone-sportiga, utan det minimalistiska, välmatchade och stilsäkra 90-talet som tar över. Helmut Langs, Calvin Kleins och Donna Karans välskräddade 90-tal, om du så vill. 

Jil Sander SS21

Modehus som Jil Sander (som var en av minimalismens förespråkare redan på 90-talet), Acne Studios och Jacquemus – och Pradas första kollektion med både Raf Simons och Miuccia Prada vid designerrodret – visade alla enkla, lättburna vårplagg med minimalistisk design. Liksom svenska A day’s march, Stylein och House of Dagmar. 

 

Acne Studios SS21. Foto: Catwalkpix.com

 

Det var också något House of Dagmar tog upp under Stockholm Fashion Week, efter märkets höstvisning, att det finns andra sätt att skapa trender på än genom att köpa nya plagg. Stylingen kan vara ett sätt, som passar bättre för framtidens mer hållbara modekonsument. Sofia Wallenstam bar vid tillfället en tio år gammal kostym, för att visa att ett slags hållbart mode är mode som håller länge.

Sportmax SS21. Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

– Det var också det vi byggde kollektionen på och det är det vi vill att House of Dagmar ska vara. Kostymen du köpte för tio år sedan ska kännas lika aktuell i dag. Min kostym ser fortfarande likadan ut och jag har använt den så mycket varje vinter. Men den har också en intressant form, byxan är lite voluminös och den har en edge. Det kan inte vara för klassisk design om ett plagg ska hålla länge, för då är det lätt att tröttna. Det kan handla om en söm eller en liten form på tröjan. Det är ofta de små detaljerna som gör plagget.

LÄS ÄVEN Modechefen: ”Vårens 10 viktigaste nyckelplagg”