Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Anna Teurnell vinner Guldknappen 2022.Anna Teurnell vinner Guldknappen 2022.Anna Teurnell vinner Guldknappen 2022.
1 AV 2
Teurn Studios vinner Damernas Värld Guldknappen 2022
2 AV 2
Anna Teurnell vinner Guldknappen 2022.

DAMERNAS VÄRLD GULDKNAPPEN 2022 | Teurn Studios

Som ett lyxmodehus när det gäller kvaliteten, men med en snällare prisbild, och en trygg plats för alla som vill ha en välklädd vardag där de förhöjda basplaggen regerar. Nu tilldelas Teurn Studios Damernas Värld Guldknappen 2022.

Hon är inte intresserad av att klä stjärnor för röda mattan, det är vardagen som Anna Teurnell går i gång på. Eller kanske snarare att lyfta vardagslivet, förgylla det med konst, kultur, god mat, vackra objekt – och en genomtänkt garderob.

– Jag har mycket basplagg, men det behöver komma till något. Grädden på moset, överraskningen. Jag älskar bubbelgumsrosa och glitterskor, och finns det något bättre efter en fräsch, hälsosam, underbar middag än en gräddtårta? Jag tycker om de där kontrasterna. 

Det ger mycket energi att få den formen av erkännande

Att höja vardagen är något hon strävar efter i livet och med Teurn Studios, varumärket hon startade för mindre än ett år sedan och som nu får ta emot Guldknappen 2022.

– Jag tänkte att sådana pris får man när man är etablerad och har kört på ett tag. Men jag blev jättejätteglad. Vi har inte så många stora priser i Sverige och det ger mycket energi att få den formen av erkännande.

Anna Teurnell, grundare och designer Teurn Studios, har vunnit Guldknappen 2022.Anna Teurnell, grundare och designer Teurn Studios, har vunnit Guldknappen 2022.Anna Teurnell, grundare och designer Teurn Studios, har vunnit Guldknappen 2022.
Anna Teurnell, grundare och designer Teurn Studios, har vunnit Guldknappen 2022. Foto: WERONIKA BELA / Weronika Bela/EXPRESSEN LIFESTYLE

Juryns motivering

Som en stark kreativ kraft hos Arket har hon under lång tid säkerställt att kvinnor, i Sverige och internationellt, alltid har tillgång till tidlöst mode i en prisklass som tilltalar många. När Anna Teurnell gav sig själv möjligheten att skapa märket hon själv alltid letat efter, tog hon sin vision vidare – på alla sätt. Med oemotståndliga material, noga genomtänkt design och stilsäkert uttryck stärker hennes mode sin bärare inifrån och ut. Att det faktiskt är möjligt att klä sig starkare, tryggare och, ja, snyggare blir tydligt i plagg från Teurn Studios.

När Anna Teurnell bestämde sig för att starta eget hade hon precis varit med och byggt upp Arket och & Other Stories inom H&M-koncernen, där hon arbetat i många år, och tidigare har hon bland annat varit kreativ chef för Marimekko. Men nu kände hon ett behov av att skapa ett eget universum, jobba kreativt och göra exakt som hon själv ville. 

– Vad vill jag ha på mig? Vad längtar jag efter? Vilken kvalitetsnivå, vilka looks, vilken service? Allt. Alla delar, förklarar hon. 

– Det handlade mycket om kvalitetsnivån. Jag upplever att man känner sig stärkt av kläder och accessoarer av exceptionell kvalitet. Man går rakare i ryggen med en riktigt välgjord, skräddad kappa. Samtidigt är en kompromisslös inställning till hantverk och materialval avgörande för att kunna bygga ett hållbart varumärke. Den aspekten är oerhört viktig både för mig och för mina medgrundare.

Men Teurn Studios handlar även om rätt kommunikation och att bygga ett varumärke som känns som lyxmodehusen, med fin service och inspirerande presentation.

– Jag pratar ofta om Svenskt Tenn, de är en inspiration för hur man bygger ett varumärke. De har en produkt för många, en fantastisk presentation, ofta någon intressant utställning där de jobbar med andra kreatörer. Jag får alltid inspiration när jag går in i butiken, även om jag inte köper något. Jag vill skapa en härlig värld som man blir nyfiken på.

Outfit från Teurn Studios.Outfit från Teurn Studios.Outfit från Teurn Studios.
Outfit från Teurn Studios. Foto: Lo Vahlström / Lo Vahlström

Designprocessen handlar för Anna Teurnell mycket om att samla information, hela tiden och om och om igen. Hon är intresserad av kultur, dans, musik, människor, resor och second hand – men hon kan lika gärna iaktta sin omgivning och fundera på hur folk ser ut i hästbranschen eller hur hundägare klär sig.

– Att få andras infallsvinklar och kunskap är så inspirerande. Jag vill inte sitta själv och fnula, även om den undersökande processen pågår i mig hela tiden.

Anna med sitt vinnarteam.Anna med sitt vinnarteam.Anna med sitt vinnarteam.
Anna med sitt vinnarteam. Foto: WERONIKA BELA / Weronika Bela/EXPRESSEN LIFESTYLE

Hon vill gärna behålla tidigare säsongers plagg, kanske uppdatera dem lite eller låta dem leva kvar som de är. Många av Teurn Studios kläder är investeringsplagg, designade för att hålla över tid och med ett högt andrahandsvärde – andra, som förra vinterns omtalade mössa, är mer tillgängliga. Märket ska erbjuda den trygga basen, som lyfts av en glittrande, oväntad twist.

– Om jag till exempel har köpt ett par svarta byxor från ett varumärke som är jättebra på det, men sedan gör de något helt annat nästa år – var ska jag då köpa mina byxor? Jag önskar att vi blir ett varumärke som man kan lita på för vissa saker. Att folk säger ”de här är duktiga på enkla basplagg”. Men vi ska inte bara stå för det trygga och förväntade. Överraskning ger energi!

LÄS MER: De vinner Damernas Värld Guldknappen 2022

 

SE OCKSÅ: De prisas för sin svenska design