Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2022 tilldelas Nootka
2 AV 2
Foto: WERONIKA BELA / Weronika Bela/EXPRESSEN LIFESTYL

DAMERNAS VÄRLD GULDKNAPPEN ACCESSOAR 2022 | Nootka

Det kreativa drivet har alltid funnits hos Lisa Olsson, och med märket Nootkas kontrastrika smycken har hon hittat rätt. Ja, så rätt att hon nu tilldelas Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2022.

Hon beskriver dem som den minsta detaljen, som samtidigt kan vara den viktigaste för att en look ska kännas komplett. Smycken har alltid betytt mycket för Lisa Olsson, som önskar att Nootkas smycken ska vara lika självklara för ägaren att ta på sig som ett par läsglasögon.

– Jag vill att de ska vara som ett extra skinn. Och att den som bär dem ska känna sig som sig själv, men med lite mer pondus, lite mer redo för dagen.

Det är definitionen av en dröm som går i uppfyllelse

Hon startade Nootka 2019. När hon fick veta att hon vunnit Guldknappen Accessoar var hon ute på promenad och började gråta med telefonen i handen.

– Jag blir helt skrattig nu, för jag är så himla, himla glad. Det känns surrealistiskt och det har faktiskt varit en målbild som jag har haft för mig själv sedan start. Att det blev så, det är definitionen av en dröm som går i uppfyllelse.

Foto: WERONIKA BELA / Weronika Bela/EXPRESSEN LIFESTYLE WERONIKA BELA

Juryns motivering

100 procent återvunnet material, 100 procent lokalt producerat för hand – och 100 procent stil. Med sitt smyckesmärke har Lisa Olsson tänkt rätt, och framför allt gjort rätt. För detta har hon belönats med mycket kärlek från de modeälskare som upptäckt hennes tidlösa smycken och tagit dem till sitt hjärta, och till sina smyckes-­samlingar. Genom den sällsynta kombinationen av tidlöshet och trend berikar Nootka smyckesfloran i vårt land.

Idén till företaget föddes ur en stark dröm om att designa och skapa, något som alltid känts naturligt för henne.

– Det är också oläskigt, för jag känner att jag måste vara kreativ. Det är då jag mår bäst och det har varit så sedan jag var liten. Jag har nästan sett det som en individuell rättighet.

Lisa i Nootkas nya butik.Lisa i Nootkas nya butik.Lisa i Nootkas nya butik.
Lisa i Nootkas nya butik. Foto: WERONIKA BELA / Weronika Bela/EXPRESSEN LIFESTYLE WERONIKA BELA

Tidigare har hon fått utlopp för kreativiteten i sin modeblogg och på kontot @lisa.olssons på Instagram, som i skrivande stund har 423 000 följare. Men när hon kom på att hon ville skapa smycken var det viktigt för henne att börja från grunden, i hantverket.

– Jag började med att googla ”hur gör man smycken?” minns hon med ett skratt och berättar att hon sedan började leta efter guldsmeder i Stockholm.

Hon fick kontakt med en och praktiserade hos honom ett halvår.

– Det var väldigt viktigt för mig. Dels för att kicka i gång processen, men också för att jag fick ökad respekt för hantverket och förståelse för produktionen och de olika leden. Den tiden blev ett startskott för Nootka och vad det skulle komma att bli.

Örhängen från Nootka.Örhängen från Nootka.Örhängen från Nootka.
Örhängen från Nootka. Foto: Nootka

Lisa Olsson insåg snart att hon ville ha en helt och hållet lokal produktion – ”det hade inte känts rätt i magen annars” – och sedan starten har alla smycken tillverkats för hand i Stockholm, i återvunnet silver. Inspirationen till nästa design kan komma från oväntade platser, när och var som helst.

– Jag älskar att nörda ner mig i gammal arkitektur, så det kan börja med att jag ser en bild på en byggnad eller kanske en gammal lampa. Det kan vara vad som helst, det behöver inte vara moderelaterat.

Kontrasten mellan det lite råa, ojämna och skrovliga och det blanka, stilrena är en viktig signatur för Nootkas smycken, som alltid har inslag av båda.

– Det råa är en stor del av Nootkas dna design­mässigt. Jag tycker att en matt eller rå känsla skapar fler användningstillfällen och det är en sådan smyckes­garderob jag själv har sökt och söker. Jag tycker att det är fint att leka med kontraster, att det är högblankt och elegant men med medvetna ”imperfektioner” som ger karaktär.

Halsband från Nootka.Halsband från Nootka.Halsband från Nootka.
Halsband från Nootka. Foto: PHOGRAPHY BY STUDIO DIPOL / Phography by Studio Dipol

Nyligen lanserades Nootka Care, en tjänst som innebär att det går att lämna in sina mycken för att putsa upp och plätera om, till självkostnadspris. Visionen är att skapa ett eget kretslopp, och en annan del i det är att smälta ner gamla kollektioner när det är dags att göra nya, för att undvika onödigt svinn. I augusti öppnades den första fysiska butiken, på Döbelnsgatan i Stockholm, och drömmarna framåt är stora, samtidigt som målbilden i Lisa Olssons huvud är tydlig.

– Jag vill kliva in i en restaurang eller bar och märka att de runt omkring mig bär Nootka. Den känslan, det kvittot, har jag som målbild. Nootka är min passion, som jag lägger all min tid och kraft på. Det är så häftigt att det nu får ett så här fint erkännande, det gör mig generad och jätteglad.

Lisa Olsson är vinnare av Guldknappen Accessoar.Lisa Olsson är vinnare av Guldknappen Accessoar.Lisa Olsson är vinnare av Guldknappen Accessoar.
Lisa Olsson är vinnare av Guldknappen Accessoar. Foto: WERONIKA BELA / Weronika Bela/EXPRESSEN LIFESTYLE WERONIKA BELA

LÄS MER: De vinner Damernas Värld Guldknappen 2022

 

SE OCKSÅ: De prisas för sin svenska design