Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Emma Gudmundson har vunnit Damernas Värld Knappnålen 2022.Emma Gudmundson har vunnit Damernas Värld Knappnålen 2022.Emma Gudmundson har vunnit Damernas Värld Knappnålen 2022.
1 AV 2
Emma Gudmundson om att tilldelas Damernas Värld Knappnålen 2022
2 AV 2
Emma Gudmundson har vunnit Damernas Värld Knappnålen 2022.
Foto: Weronika Bela

DAMERNAS VÄRLD KNAPPNÅLEN 2022 | Emma Gudmundson

Mötet med en handstickningsmaskin ändrade riktningen på Emma Gudmundsons karriär, och hennes plagg har redan börjat hitta nya hem runt om i världen. Nu tilldelas hon modepriset Damernas Värld Knappnålen, för talanger vi tror lite extra på.

Hennes konstnärligt stickade plagg sprids sakta men säkert från Göteborg och ut i världen, digitalt via sociala medier och fysiskt, sedan de började säljas via nätjättarna Browns Fashion och Farfetch. Men att just hon skulle vinna Knapp­nålen var Emma Gudmundson inte alls beredd på.

– Jag blev jätteglad och väldigt förvånad. Det finns så himla många talanger just nu och det är roligt att bli utvald, det gör verkligen att man känner sig sedd. Jag är väldigt självkritisk och ser bara sådant som blir fel och kan bli bättre, men att få ett sådant här pris … Då kanske det inte är så dumt eller dåligt, det jag gör?

Foto: WERONIKA BELA / Weronika Bela/EXPRESSEN LIFESTYLE WERONIKA BELA

Juryns motivering

Det började med en stickningskurs – nu skapas modeguld som stjäl showen var plaggen än visar sig. Den nya generationens modeskapare älskar hantverk, avskyr materialspill och gläds åt att ge sin kund ännu mer sex appeal. Emma Gudmundsons stickade mästerverk är intelligenta, personliga och otroligt, otroligt vackra. Det är av plagg som Emmas som modedrömmar skapas.

Hon tog nyss examen från Textilhögskolan och varvar heltidstjänsten som designassistent på Gina Tricot i Borås med sitt eget skapande för varumärket som bär hennes namn. Hon beskriver det som två helt olika världar inom samma modebransch. Men när hon växte upp i Östersund var det inte självklart att söka sig till den branschen överhuvudtaget.

Jag fattade inte att mode var en grej

– Jag har varit kreativ sedan jag var liten, då målade jag mycket och sa att jag ville bli konstnär. Det var det jag visste fanns, som var kreativt. Jag fattade inte att mode var en grej. När jag blev äldre började jag sy om mina egna plagg, köpte kläder och klippte isär dem för att se mönsterdelarna. Där började det klicka, det tyckte jag var jätteroligt.

Att hennes kreativitet skulle få sitt utlopp just via en handstickningsmaskin insåg Emma Gudmundson först på Textilhögskolan, under en grundkurs i stickning.

– Jag fastnade med en gång. Det var jätteroligt att själv kunna skapa materialet att sedan göra plagg av, i stället för att köpa tyg att klippa och sy i. Man blir mycket mer involverad i processen och formen när man stickar.

Emma Gudmundson omgiven av sina vackra klänningar.Emma Gudmundson omgiven av sina vackra klänningar.Emma Gudmundson omgiven av sina vackra klänningar.
Emma Gudmundson omgiven av sina vackra klänningar. Foto: WERONIKA BELA / Weronika Bela/EXPRESSEN LIFESTYLE WERONIKA BELA
Att sticka är ju egentligen ett av de bästa sätten att uppnå zero waste

En stor fördel med stickandet är att inget material behöver slängas, eftersom hon stickar precis det hon behöver för sitt skapande.

– Att sticka är ju egentligen ett av de bästa sätten att uppnå zero waste, eftersom man stickar plagg-delar som man sedan fäster ihop. Eftersom jag vet att jag kan skapa plagg utan spill så dras jag till det, det är lite svårare med zero waste när man jobbar med en mönsterkonstruktion där man klipper i textilier.

Om hon skapar något som hon inte blir nöjd med är det enkelt att repa upp och använda garnet igen. Hon brukar inte skissa, utan arbetar hands-on med stickmaskinen och bygger upp plaggen eftersom. Om hon skapar en form som hon gillar sparar hon den i ett slags bibliotek av anteckningar om olika maskor och bredder.

– Jag har alltid dragits till organiska former. Mitt examensprojekt handlade om undervattensdjur.

Stickad klänning av Emma Gudmundson.Stickad klänning av Emma Gudmundson.Stickad klänning av Emma Gudmundson.
Stickad klänning av Emma Gudmundson.

Framöver vill hon fortsätta bygga sitt varumärke och arbeta vidare med sina stickade plagg. Hon vill sälja och vara kommersiell, men ändå behålla sin identitet som designer.

– Det tar lite tid att hitta sin plats, man lär sig och växer hela tiden med erfarenheter. Nu vill jag lyssna lite på mig själv. Vad är det jag vill göra och inte göra i den här branschen? Jag vill definitivt växa, men ändå ha det här exklusiva och unika. Att det är handgjort känns väldigt viktigt för mig. En produktion med kärlek och kvalitet.

LÄS MER: De vinner Damernas Värld Guldknappen 2022

 

SE OCKSÅ: De prisas för sin svenska design