Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Smycke som färdigställdes 1949 för Wallis Simpson. Illustration från boken Cartier Panthère.Smycke som färdigställdes 1949 för Wallis Simpson. Illustration från boken Cartier Panthère.Smycke som färdigställdes 1949 för Wallis Simpson. Illustration från boken Cartier Panthère.
Smycke som färdigställdes 1949 för Wallis Simpson. Illustration från boken Cartier Panthère. Foto: Cartier

Cartiers husdjur är leoparden: Här är anledningen

Varför är kattdjuret ett återkommande motiv hos Cartier? Här får du svaret. 

Coco Chanel var inte ensam i Paris om vare sig sin chica stil eller sitt eviga inflytande på vad vi än i modern tid anser vara habegärliga accessoarer. Några kvarter bort från där Mademoiselle huserade, på 13 Rue de la Paix, låg då precis som i dag smyckesföretaget Cartiers högkvarter. Där arbetade Jeanne Toussaint vars personliga stil hade stora likheter med Mademoiselle Chanels – turbaner, pärlor, sidenpyjamaser. 

Jeanne Toussaints personlighet och knivskarpa öga för detaljer gav henne smeknamnet ”La Panthère”

”Feminin och oberoende” är ord som används om såväl Touissant som Chanel. Jeanne Toussaints personlighet och knivskarpa öga för detaljer gav henne smeknamnet ”La Panthère”, vilket betyder leopard eller panter (benämning på leopard med helsvart päls) på svenska. Och det är denna kvinna som är anledningen till att kattdjur i dag är symbolen framför alla andra för anrika Cartier - motsvarigheten till Chanels kamelia.

Jeanne Toussiant på sitt kontor hos Cartier på 13 rue de la Paix i Paris.Jeanne Toussiant på sitt kontor hos Cartier på 13 rue de la Paix i Paris.Jeanne Toussiant på sitt kontor hos Cartier på 13 rue de la Paix i Paris.
Jeanne Toussiant på sitt kontor hos Cartier på 13 rue de la Paix i Paris. Foto: © Cartier

1914 skapade huset, under La Panthères ledning, ett armbandsur där man använt onyx och diamanter för att få fram känslan av en leopard, och där gick startskottet för Cartiers förälskelse i rovkatter. En annan kvinna som skulle komma att spela en stor roll för detta samband var amerikanskan Wallis Simpson, gift med hertigen av Windsor (som före äktenskapet med Wallis var Edvard VIII av Storbritannien – han fick avsäga sig tronen då Wallis på grund av sin ”skandalösa” bakgrund inte tilläts bli drottning), som var en stor smyckesentusiast. 

Hon lät Cartier skapa smycken till hennes samling (som räknades som en av världens främsta), vilket resulterade i bland annat tre betydande kattsmycken - bland dem mittensmycket på bilden nedan. Kattdjuren har sedan dess återkommit i husets smyckesproduktioner – på senare år har framför allt ringarna med en kantig, rytande katt blivit alla modeintresserade kvinnors drömsmycke (okej, Jay-Z har också en).

Till vänster: Klockan som först det fläckiga rovkattsmönstret kan härledas till tillverkades 1914. Mitten: Smycke som färdigställdes 1949 för Wallis Simpson. Till höger: Modern version av ring från Cartier.Till vänster: Klockan som först det fläckiga rovkattsmönstret kan härledas till tillverkades 1914. Mitten: Smycke som färdigställdes 1949 för Wallis Simpson. Till höger: Modern version av ring från Cartier.Till vänster: Klockan som först det fläckiga rovkattsmönstret kan härledas till tillverkades 1914. Mitten: Smycke som färdigställdes 1949 för Wallis Simpson. Till höger: Modern version av ring från Cartier.
Till vänster: Klockan som först det fläckiga rovkattsmönstret kan härledas till tillverkades 1914. Mitten: Smycke som färdigställdes 1949 för Wallis Simpson. Till höger: Modern version av ring från Cartier. Foto: Cartiers arkiv/Cartiers arkiv.

LÄS OCKSÅ Historierna om världens mest eleganta klockor: Älskade i generationer

LÄS OCKSÅ Experten: Vad du ska veta innan du köper en lyxklockal

LÄS OCKSÅ Kronprinsessan Victorias favoritdesigner: ”5 smycken alla ska ha i sin basgarderob”