Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Din handväska kan vara en bättre investering än både aktier och guld.Din handväska kan vara en bättre investering än både aktier och guld.Din handväska kan vara en bättre investering än både aktier och guld.
Din handväska kan vara en bättre investering än både aktier och guld. Foto: TT

Därför kan en designerväska vara en bättre investering än både aktier och guld

Exklusiva handväskor har länge setts som en provokativ lyx. Men rätt investeringar ger en imponerande avkastning den dagen du vill sälja din designerväska. Fram till dess kan du bära väskan med njutning.

Är du sugen på att investera pengar i något som ger en riktigt god avkastning, men tycker att tradingvärlden är trist? Kombinera nytta med nöje och köp en designerväska i stället för att skaffa en aktieportfölj.

Hermès Birkin-väskor har visat sig ge en bättre avkastning än både guld och aktier, enligt sajten Baghunter, som säljer exklusiva handväskor online. Värdeökningen har varit imponerande: 500 procent under 35 år, och detta värde beräknas dessutom fördubblas inom tio år. Modematematiken talar sitt tydliga språk, så det kanske är dags att slå till om du kan.

Dyrgriparna (det är inga billiga accessoarer vi talar om) till väskor finner du i vanliga märkesbutiker, särskilda vintageaffärer, online eller på auktionsvaruhus.

Värdeökningen har varit imponerande: 500 procent under 35 år.

Johanna Fock är konstvetare och modespecialist på auktionsfirman Bukowskis där hon har titeln specialist fashion & event manager. Det var också hon som, tillsammans med en kollega, initierade vintage för mode på Bukowskis för tio år sedan.

– Vi var först i denna genre i Norden. På den tiden var vi inte säkra på om vintage var en "fluga", eller om det skulle finnas tillräckligt många intressanta föremål att sälja i Sverige, säger Johanna Fock.

I början låg fokus på äldre plagg från förra sekelskiftet, men dessa var det ingen större efterfrågan på. Sedan tog Bukowskis in klänningar från 1950- och 60-talen, men de flesta var för små i midjan för köparna.

– Kunderna började efterfråga accessoarer, och vi upptäckte snart att väskor gick bäst. Vilket inte är så konstigt, alla kan ju bära en väska oavsett klädstorlek.

Mest populära väskorna: 2.55, Birkin och Goyard

Vilka väskor är mest populära?

– Väskor från Chanel och Hermès betingar höga priser på andrahandsmarknaden. Mest attraktiva är de exklusiva och klassiska modellerna, exempelvis Kelly och Birkin bag för Hermès samt Chanels Flap bag och 2.55-modell. Goyard går också för höga summor och Louis Vuittons monogramprydda koffertar är också populära, men rätt sällsynta i gott skick.

LÄS OCKSÅ: Chanel 2:55 – pris och allt du behöver veta om världens mest älskade väska

Hur ser den typiska kunden ut?

– Det är oftast kvinnan som använder väskan till vardags. Majoriteten av våra kunder ser verkligen fram mot att använda sina märkesväskor och inte låta dem samla damm som prydnadsföremål. Den dyraste väskan – en Birkin 35 från Hermès – som Bukowskis hittills har sålt gick för svindlande 160 000 kronor. Nypriset ligger på 77 000-78 000 kronor.

Varför är människor beredda att betala över det dubbla för en begagnad märkesväska i stället för att köpa en ny?

– Det är inte bara att gå ut och köpa en Hermès-väska. Varuhus och butiker tar in väldigt få modeller, och väntetiden på en specifik modell kan vara upp mot sex år. Det gör att efterfrågan blir mycket hög.

Är det någon idé att försöka sälja en exklusiv vintageväska om den inte är i toppskick?

– Det beror på hur pass skadad den är och hur attraktiv modellen är. Äldre väskor blir bara snyggare med åren, men det är ju skillnad på slitage och slitage. De ska vara fräscha. Men man kan skicka in sin Hermèsväska på "spa". Väskorna är märkta och finns registrerade, så fabriken kan till och med spåra vilken person i fabriken som har tillverkat just den väskan. Vi fick exempelvis in en Kelly-väska i svart krokodilskinn som var svårt skadad, men efter lagning sålde vi den för över 90 000 kronor.

Alla fans av designerväskor är dock inte bekväma med att köpa dem second hand. Johanna Källström jobbar som personlig tränare och har en imponerande samling lyxväskor från modehusen Hermès, Chanel, Goyard och Louis Vuitton.

– Jag har köpt en klassisk Gucci-kuvertväska i en vintagebutik, annars är jag inte speciellt förtjust i begagnat, eftersom man inte riktigt har koll på ursprunget när man shoppar vintageväskor. Jag vill inte riskera att få en kopia. De flesta köper jag utomlands, det blir som ett roligare minne.

Väskor från Chanel och Hermès kommer att kännas moderna livet ut.

Hur har du resonerat när du byggt upp din väskgarderob? Tänker du att det ska vara ett bra andrahandsvärde?

– Med tiden har jag spetsat in mig på dyrare klassiker. Väskor från Chanel och Hermès kommer att kännas moderna livet ut. Och skulle jag hamna på bar backe någon gång i framtiden går de att sälja. Jag ser väskorna som investeringar.

Fredrik Robertsson, grundare av pr-byrån Pretto PR, är en äkta modekonnässör. Han köpte sin första märkesväska som tioåring då han bodde i Singapore.

Hans väskor tillhör inte den konventionella ligan, här finner man rariteter som Chanels Milk Bucket bag (formad som en mjölkkartong) och Thom Browns hundväska som han nyligen köpte i New York.

– Visst är det så att en klassisk Birkin alltid håller sitt värde. Men en limited Birkin eller knasiga modeller, som Chanels Gasoline tank i plexi, är en ännu bättre investering, enligt mig. Sådana väskor vill tokar som jag köpa för dyra pengar. Mitt tips är att inte följa trender utan gå efter vad du själv gillar. Det är förstås kul att införskaffa något från första eller sista kollektionen när en stor designer börjar eller slutar. Och jag älskar designsamarbeten.

Var hittar du dina udda modeller?

– I butiker utomlands. Jag handlar mycket i min vän Cameron Silvers neovintagebutik Decades i Los Angeles. Inte på nätet, jag avskyr onlineshopping.

5 designerväskor som är säkra investeringar

1. Chanel Classic flap bag

"Lanserades för över 60 år sedan men är fortfarande den mest eftersökta modellen av Chanels väskor. Värdeökningen är enorm och den har stigit i värde med över 70 procent sedan 2010." Baghunter, säljer exklusiva handväskor online

Ungefärligt inköpspris: 43 000 kr.

Värdeökningspotential: På bara tio år har butikspriset för en Chanel medium flap bag i caviarskinn gått upp med 206 procent, vilket säger en del om modellens efterfrågan.

2. Hermès Birkin bag

"Är så populär dels på grund av märkets exklusivitet och historia, dels för att det är så svårt att få tag på en på grund av väntetider. Denna klassiska modell är den som ger bäst avkastning tillbaka, även om Kelly Bag också är populär." Johanna Fock, modespecialist på Bukowskis

Ungefärligt inköpspris: 77 000 kr.

Värdeökningspotential: Räkna med att få tillbaka det dubbla om du säljer en helt nyinköpt Birkin. Men allt handlar om väskans skick och ålder.

3. Hermès Kelly bag

"Hermès och Chanel kommer alltid att ligga i topp vad gäller auktionsvärde, delvis på grund av att Hermès fortfarande är ett familjeföretag som vägrat låta sig säljas, även om de blivit erbjudna enorma summor av LVMH-gruppen. Alla vill ha en Kelly bag just nu." Beata af Donner, modeexpert på Auktionsverket

Ungefärligt inköpspris: 79 000 kr.

Värdeökningspotential: Nästan i nivå med systermodellen Birkin bag.

4. Chanel Boy bag

"Sedan lanseringen 2011 har denna vassare tolkning av den ikoniska Flap bag blivit en modern klassiker. Boy bag har fått sitt namn efter Boy Capel, Coco Chanels stora kärlek, och kändisar som Beyoncé, Jennifer Lopez och Sarah Jessica Parker tillhör fansen." Baghunter, säljer exklusiva handväskor online

Ungefärligt inköpspris: 42 200 kr.

Värdeökningspotential: För fem år sedan började priserna på en Boy bag på 23 000 kronor. I dag kostar de 20 000 kronor mer.

5. Louis Vuitton Neverfull

"En traditionell klassiker som passar den konservativa köparen. Vårdar du denna mellanstora vardagsväska är många beredda att betala mycket för den vid eventuell försäljning en lång tid framöver." Hulda Andersson, modejournalist

Ungefärligt inköpspris: 9 450 kr.

Värdeökningspotential: Du får tillbaka minst 85 procent av inköpspriset om du säljer den direkt, men kan få det dubbla om det är en limited edition.

LÄS MER: Guide: 9 tidlösa designerväskor som är värda att investera i

3 designerväskor som är stora bubblare

Dessa märkesväskor tror experterna kommer att bli de nya stora väskinvesteringarna.

1. Céline trio bag

"En populär väska i lägre prisklass än exempelvis Célines Box bag (som också har ett bra vintagevärde)." Nathalie Schuterman, butiksägare

2. Fendi baguette bag

"Baguetten från Fendi är tillbaka, och även modellen Peekaboo från samma märke kan vara intressant." Beata af Donner, modeexpert på Auktionsverket

3. Louis Vuitton petite malle

"Denna är en av mina absoluta favoriter. Man bör överlag hålla ett öga på Louis Vuitton." Up close and stylish, med 1,8 miljoner följare på Instagram

Supertipset!

När det gäller många märken höjer butikerna priserna markant varje säsong, så sukta inte i åratal för att köpa, då blir det bara dyrare. Det kan skilja tiotusentals kronor på bara några år.

Så avslöjar du en piratkopia – 6 enkla knep

Äkta vara eller fejk? Här ger Johanna Fock på Bukowskis några proffstips:

Regnbågsskimmer

I dag går det även att fuska med kortet som utgör ett äkthetsbevis. Om kortet skiftar i färg likt en regnbåge när du vickar på det är det sannolikt en kopia.

Fodret

Går det att dra ut fodret som en påse är det inte äkta vara.

Hörn och rutor

Studera skinnet noga, särskilt på Chanels kviltade väskor. Är det färre än sju stygn längs rombernas sidor är det en kopia. Rundade hörn är också ett varningstecken. Kopiorna ger ofta ett bulligt intryck eftersom det krävs hantverksskicklighet att få till spetsiga hörn.

Dragkedjorna

En trög dragkedja signalerar kopia. Detaljer som hänglås och kedjor är också avslöjande. På en äkta vara är metalldetaljerna ofta pläterade med guld eller silver och har en ordentlig tyngd.

Logotypen

Finns det ett stort avstånd mellan de två C-na i Chanellogotypen är väskan fejk.

Priset

Är priset för bra för att vara sant? Ja, då är det en kopia, tyvärr. Tänk också på att en äkta, exklusiv märkesväska sällan säljs på Blocket.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du inte köpa piratkopior