Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Day Birger et Mikkelsen visar sin vårkollektion 2013

Det är femton år sedan Malene Birger och Keld Mikkelsen drog igång klädföretaget DAY Birger et Mikkelsen. Märket grundades i Danmark och det är i Skandinavien de har sin absolut största marknad. Men deras kvinnliga, eleganta och mogna design når förstås längra än så. I dag säljs deras plagg på en rad kända varuhus runt om i världen. 

Våren 2013 bjuder de på en kollektion som består av klänningar med vackra skärningar, transparenta pärltoppar och mönstrade jackor. Alla plagg skall kunna användas både till vardags och till fest. Damernas.se fick sig en pratstund med märkets grundare Keld Mikkelsen, som även presenterade deras vår- och sommarkollektion för 2013.Berätta om kollektionen.– I denna kollektion har vi försökt att hålla oss borta från svarta plagg. Det blev i och för sig ett par svarta byxor, men utöver det har vi knappt använt oss av den färgen. Istället har vi satsat på att skapa en linje av de färger som dyker upp i strandkanten, när vattnet rullar in mot land. Om man ser hela kollektionen framför sig så förstår man vad jag menar. Det är mycket vitt och ljusa färger. Vi har gett kollektionen namnet White surf. Berätta om den typiska Day-kvinnan.                                                                                                                                                     
– Vi brukar säga att vår målgrupp är en kvinna som är runt 30 år. Åldern drar vi till med, mest för att folk ska veta att Day inte är något ungdomligt märke. Vi skapar inte våra plagg för tonåringar, utan riktar oss till den lite mognare kvinnan och använder oss därför av lite lyxigare material än i vår underlinje 2nd Day. Day-kvinnan är självständig och har ett stort modeintresse.

Är det något speciellt ni tänker på när ni skapar era kollektioner?– Vi på Day arbetar mycket med plaggens funktion. En topp ska vara lika snygg på dagen som den är på kvällen. Man ska kunna gå direkt från jobbet till kvällens festligheter. Självklart ska plagget även fungera bra i sig självt. Meningen är att du själv ska kunna välja om du vill dressa upp eller dressa ner det. Ett tips till alla Day-kvinnor är alltså att alltid ha ett par högklackade skor med sig i sin väska.

Foto: Linnea Wermeling