Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Sprayklänning • Kändisar • Bröst i fokus
2 AV 2

De största snackisarna på modeveckorna 2022

Kändistäta visningar, bara bröst och en sprayklänning var några av de största snackisarna under modeveckorna som just avslutats i Paris. Vi tar en närmare titt på tvillingmodeller, drottninghyllningar och snubblande modeller.

Svenska succén som alla föll för

Foto: Federico Pompei / Courtesy of AVAVAV

Det blev platt fall när svensk-italienska märket Avavav gjorde sin första live-visning – bokstavligt talat. Samtliga modeller snubblade och föll nämligen medvetet på catwalken, och satte därmed ett tydligt avtryck i modevärlden. Bakom spakarna satt svenska Beate Karlsson, som är modehusets kreativa chef. 

Karlsson har gjort sig känd för att skapa fantasifulla kreationer som bland annat burits av Doja Cat, och för sin silikon-replika av Kim Kardashians rumpa.

När det var dags för kreatören att ta emot publikens hyllningar trillade även hon själv dit – och publiken föll som furor.

LÄS MER: Intervju: Designern Beate Karlsson hyllar sexuell frihet och nakenhet

Kändisarna tog över catwalken

Kim Kardashian hos Dolce & Gabbana.Kim Kardashian hos Dolce & Gabbana.Kim Kardashian hos Dolce & Gabbana.
Kim Kardashian hos Dolce & Gabbana. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Minns ni när kändisarna började konkurrera med fotomodellerna om modemagasinens omslag? Historien tycks upprepa sig när allt fler modehus låter skådespelare och realitystjärnor visa deras kläder på runwayen. Den här säsongen har vi bland annat sett Kim Kardashian fronta Dolce & Gabbanas visning, medan Cher gick för Balmain – i en catsuit av spandex.

Cher på catwalken under Balmains visning.Cher på catwalken under Balmains visning.Cher på catwalken under Balmains visning.
Cher på catwalken under Balmains visning. Foto: JULIEN DE ROSA / AFP TT NYHETSBYRÅN
Paris Hilton för Versace.Paris Hilton för Versace.Paris Hilton för Versace.
Paris Hilton för Versace. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Och när det var dags för Versace att presenterade sin kommande kollektion i Paris blev det en tripp tillbaka till 00-talet med hjälp av Paris Hilton, som väl bättre än någon annan förkroppsligar årtiondets stil. 

LÄS MER: Kändisarna stal showen under modeveckorna 

Bella Hadids hektiska schema – och sprayklänning

Modellen Bella Hadid hade fullspäckade modeveckor.Modellen Bella Hadid hade fullspäckade modeveckor.Modellen Bella Hadid hade fullspäckade modeveckor.
Modellen Bella Hadid hade fullspäckade modeveckor.

Gick Bella Hadid alla visningar under modeveckorna? Nej, inte riktigt – men hon hade tveklöst branschens mest fullspäckade schema, när hon dök upp hos modehus efter modehus. 

Hennes – och kanske hela säsongens – mest omtalade framträdande var när hon avslutade franska Copernis visning med att få en klänning sprayad direkt på kroppen av en grupp forskare. Inför publikens ögon förvandlades den flytande sprayen till fast tyg.

https://www.youtube.com/watch?v=V5mPbatXQTg

 

Hyllningarna till drottning Elizabeth

Under London Fashion Week dyggade hyllningarna till Drottning Elizabeth tätt.Under London Fashion Week dyggade hyllningarna till Drottning Elizabeth tätt.Under London Fashion Week dyggade hyllningarna till Drottning Elizabeth tätt.
Under London Fashion Week dyggade hyllningarna till Drottning Elizabeth tätt.

London Fashion Week sammanföll med drottning Elizabeth II:s begraving, och det satte tydliga spår på veckan. Richard Quinns visning inleddes till exempel av sorgeklädda modeller, inte sällan med tunga flor och spetsar över ansiktet.

Drottningkronor, blommor, flaggor, levande ljus och scarves knutna runt hakan på typiskt Elizabeth-vis var andra inslag som påminde om den älskade regentens bortgång. Klassiska brittiska varumärket Burberry flyttade till och med fram sin visning en vecka och dagen innan begravningen pausade modeveckan helt, som en hyllning till den bortgångna drottningen. 

Bröst i fullt fokus

På Vivettas visning fick brösten extra uppmärksamhet.På Vivettas visning fick brösten extra uppmärksamhet.På Vivettas visning fick brösten extra uppmärksamhet.
På Vivettas visning fick brösten extra uppmärksamhet. Foto: WWW.FASHIONPPS.COM / AVALON / STELLA PICTURES/WWW.FASHIONPPS.COM / AVALON AV

Nakenmodet har vid det här laget slagit igenom på alla fronter, och under modeveckorna var det många modeller som gick ut på catwalken i stort sett toppless. Vivetta var ett av de märken som ägnade brösten extra uppmärksamhet genom klänningar med strategiskt placerade cutouts och toppar som nästan inte var där.

Och hos Stella McCartney dök Bella Hadid upp en pärlbeströdd naken-catsuit som visade i det närmaste allt.

Bella Hadid för Stella MacCartney.Bella Hadid för Stella MacCartney.Bella Hadid för Stella MacCartney.
Bella Hadid för Stella MacCartney. Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Tvillingbonanza hos Gucci

Tvillingtätt på Guccis visning.Tvillingtätt på Guccis visning.Tvillingtätt på Guccis visning.
Tvillingtätt på Guccis visning. Foto: X / AVALON / STELLA PICTURES/X / AVALON AVALON

Guccis visning i Milano var något utöver det vanliga. Utan att publiken visste om det pågick två identiska visningar samtidigt, på var sin sida av en vägg. Tills väggen plötsligt lyftes och avslöjade att alla modeller gick jämte sin enäggstvilling – i samma look.

Totalt gick sedan 68 tvillingpar hand i hand nedför catwalken under den emotionella visningen, som var en hyllning till modehusets kreativa chef Alessandro Micheles mamma – och hennes tvillingsyster.

Andie MacDowell rockade gråa lockar

Andie MacDowell hos L’Oréal Paris.Andie MacDowell hos L’Oréal Paris.Andie MacDowell hos L’Oréal Paris.
Andie MacDowell hos L’Oréal Paris.

Skådespelaren Andie MacDowells grå svall har inte undgått någon i mode- eller skönhetsvärlden. Hennes naturliga peppar och salt-lockar har sparkat in en tidigare hårt förseglad dörr för mogna kvinnor i offentligheten och allt fler hakar på den grå trenden.

På L’Oréal Paris modeshow under modeveckornas finaldagar dansade hon fram på runwayen i fjärdrar och paljetter som glittrade ikapp med hennes bländande leende. Grått hår har kommit till catwalken för att stanna.

LÄS MER: #Greyhairdontcare – nu ryter kvinnor världen runt ifrån mot ålderismen 

LÄS MER: Kylie Jenner väljer svenskt – och naket – på modeveckan 

Se mer: Drottning Elizabeth II hedrades på LFW