Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Damernas Världs redaktör Nina Hampusson sätter betyg
2 AV 2
Foto: PARSONS MEDIA / POLARIS / PARSONS MEDIA

De var bäst klädda på kung Charles kröning

Kungligheter, världsledare och celebriteter från hela världen strömmade till kung Charles III:s kröning i London – som hade en ”nedklädd” klädkod. Vi listar de bäst klädda gästerna i Westminster Abbey.

Kronprins William och kronprinsessan Catherine 

Kronprins William och kronprinsessan CatherineKronprins William och kronprinsessan CatherineKronprins William och kronprinsessan Catherine
Kronprins William och kronprinsessan Catherine Foto: Phil Noble / TT NYHETSBYRÅN, WPA Pool/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN


Det var ceremoniell klädsel som gällde för kronprinsparet vid den historiska kröningen, och vi kan inte tänka oss någon som bär det bättre än Kate Middleton (möjligtvis kronprinsessan Victoria). Under Victoriaordernsmanteln skymtade en vacker vit klänning signerad Alexander McQueen, med blomsterbroderier som representerar England, Skottland, Wales och Nordirland. Det hela kröntes av en kristallbroderad lagerkrans skapad i ett samarbete mellan Alexander McQueen och modisten Jess Collett. Kate hedrade också sin framlidna svärmor Prinsessan Diana genom att bära hennes pärlörhängen.

Kronprinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf 

Kronprinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf vid kung Charles III:s kröning.Kronprinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf vid kung Charles III:s kröning.Kronprinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf vid kung Charles III:s kröning.
Kronprinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf vid kung Charles III:s kröning. Foto: DAN CHARITY / AP TT NYHETSBYRÅN

I rojalistiskt blått från topp till tå – ända ut i accessoarerna, som clutchväskan – anlände kronprinsessan Victoria till den högtidliga kröningen i Westminster Abbey. Ett klassiskt och värdigt val, där färgtemat gick igen i kung Carl Gustafs ljusblå serafimerband och skapade en vacker helhet.

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary av Danmark

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary av DanmarkKronprins Frederik och kronprinsessan Mary av DanmarkKronprins Frederik och kronprinsessan Mary av Danmark
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary av Danmark Foto: JACOB KING / PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN

Kronprinsessan Mary är som vanligt träffsäker, i dag i djupt lila ända ut i fingerspetsarna och floret. En mycket smickrande färg för henne.

Kung Felipe och drottning Letizia av Spanien

Kung Felipe och drottning Letizia av Spanien.Kung Felipe och drottning Letizia av Spanien.Kung Felipe och drottning Letizia av Spanien.
Kung Felipe och drottning Letizia av Spanien. Foto: DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Ständigt eleganta drottning Letizia av Spanien satte färg på kröningen i en av dagens poppigaste kreationer. Charmiga detaljer och en maffig hatt som pricken över i.

Kung Willem-Alexander och drottning Máxima av Nederländerna

Kung Willem-Alexander och drottning Máxima av NederländernaKung Willem-Alexander och drottning Máxima av NederländernaKung Willem-Alexander och drottning Máxima av Nederländerna
Kung Willem-Alexander och drottning Máxima av Nederländerna Foto: TOBY MELVILLE / AP TT NYHETSBYRÅN

Stilsäkra drottning Maxima av Nederländerna gjorde ett djärvare val i den fräscht somriga klänningen med genombrutet axelparti. Hatten ton i ton och de matchande beige accessoarerna ger outfiten det lilla extra.

Olena Zelenska, Ukraina

Olena Zelenska, Ukraina.Olena Zelenska, Ukraina.Olena Zelenska, Ukraina.
Olena Zelenska, Ukraina. Foto: ANDREW MILLIGAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Presidenthustrun Elena Zelenska representerade sitt krigsdrabbade Ukraina. Hon valde en mjukt pastellgrön klänning som går ton i ton med kappan med vackra detaljer. Ett spirande och hoppfullt färgval.

Jill Biden och Finnegan Biden, USA

Finnegan Biden och Jill Biden.Finnegan Biden och Jill Biden.Finnegan Biden och Jill Biden.
Finnegan Biden och Jill Biden. Foto: WPA POOL/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

USA:s första dam representerar sitt land tillsammans med sondottern Finnegan Biden – båda i smakfullt monokroma outfits i blått och gult. Presidenthustrun är känd för att ta politisk ställning genom sin stil och kanske är hennes och sondotterns färgval en respektfull hälsning till det krigshärjade Ukraina?

Emmanuel Macron och Brigitte Macron, Frankrike

Emmanuel Macron och Brigitte Macron, Frankrike.Emmanuel Macron och Brigitte Macron, Frankrike.Emmanuel Macron och Brigitte Macron, Frankrike.
Emmanuel Macron och Brigitte Macron, Frankrike. Foto: BEN STANSALL / AP TT NYHETSBYRÅN

Frankrikes presidenthustru Brigitte Macron bjöd på en pastellkaramell i puderrosa från topp till tå. Vi älskar färgen och kappans dubbla knapprader.

Kung Maha Vajiralongkorn och drottning Suthida av Thailand

Kung Maha Vajiralongkorn och drottning Suthida av Thailand.Kung Maha Vajiralongkorn och drottning Suthida av Thailand.Kung Maha Vajiralongkorn och drottning Suthida av Thailand.
Kung Maha Vajiralongkorn och drottning Suthida av Thailand. Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Drottning Suthida av Thailand visar hur långt man kommer med enkelhet i kombination med intressanta detaljer. Som hennes traditionellt mönstrade kjol och underbara handväska.

Kung Jigme Khesar Namgyel Wangchuck och drottning Jetsun Pema, Bhutan

Kung Jigme Khesar Namgyel Wangchuck och drottning Jetsun Pema, BhutanKung Jigme Khesar Namgyel Wangchuck och drottning Jetsun Pema, BhutanKung Jigme Khesar Namgyel Wangchuck och drottning Jetsun Pema, Bhutan
Kung Jigme Khesar Namgyel Wangchuck och drottning Jetsun Pema, Bhutan Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Drottning Jetsun Pema av Bhutan kallas i Storbritannien för Himalayas Kate Middleton, och valde precis som sin make en traditionell festklädsel till kröningen. En härligt upplyftande kombination av färger och mönster. 

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit av Norge

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette Marit av NorgeKronprins Haakon och kronprinsessan Mette Marit av NorgeKronprins Haakon och kronprinsessan Mette Marit av Norge
Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette Marit av Norge Foto: LAFARGUE RAPHAEL/ABACA/SHUTTERST / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

 

Kronprinsessan Mette-Marit valde rosa, en av sina stora favoritfärger, till kröningen, och matchade med beige pumps. Precis som grannen Mary av Danmark valde hon ett flor som gick ton i ton med resen av outfiten.

Kung Abdullah och drottning Rania av Jordanien

Kung Abdullah och drottning Rania av JordanienKung Abdullah och drottning Rania av JordanienKung Abdullah och drottning Rania av Jordanien
Kung Abdullah och drottning Rania av Jordanien Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Glamourösa drottning Rania av Jordanien valde en klänning i egensinnigt snitt mer transparenta detaljer som hon matchade med en vit vackert strukturerad clutch-väska. 

Kronprins Fumihito och kronprinsessan Kiko av Japan

Kronprins Fumihito och kronprinsessan Kiko av Japan.Kronprins Fumihito och kronprinsessan Kiko av Japan.Kronprins Fumihito och kronprinsessan Kiko av Japan.
Kronprins Fumihito och kronprinsessan Kiko av Japan. Foto: TOBY MELVILLE / AP TT NYHETSBYRÅN


Traditionella nationsspecifika dräkter är en frisk fläkt vid den här typen av tillställningar, vilket kronprinsessan Kiko av Japan är ett trevligt exempel på.

Premiärminister Rishi Sunak och hustrun Akshata Murthy, Storbritannien

Premiärminister Rishi Sunak och hustrun Akshata Murthy, Storbritannien.Premiärminister Rishi Sunak och hustrun Akshata Murthy, Storbritannien.Premiärminister Rishi Sunak och hustrun Akshata Murthy, Storbritannien.
Premiärminister Rishi Sunak och hustrun Akshata Murthy, Storbritannien. Foto: WPA POOL/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Blått är som bekant en kunglig färg och ett återkommande inslag i klädseln bland kröningsgästerna. Även premiärminister Rishi Sunak och hans hustru Akshata Murthy satsade på blått i olika nyanser.

Justin Trudeau och Sophie Grégoire Trudeau, Kanada

Justin Trudeau och Sophie Grégoire TrudeauJustin Trudeau och Sophie Grégoire TrudeauJustin Trudeau och Sophie Grégoire Trudeau
Justin Trudeau och Sophie Grégoire Trudeau Foto: Toby Melville / TT NYHETSBYRÅN

I somrigt rosa med intressanta detaljer i hatt och handväska kom Kanadas premiärministerhustru Sophie Grégoire Trudeau tillsammans med maken Justin Trudeau till kröningen.

Kung Letsie III och drottning Masenate Mohato, Lesotho

Kung Letsie III och drottning Masenate Mohato, Lesotho.Kung Letsie III och drottning Masenate Mohato, Lesotho.Kung Letsie III och drottning Masenate Mohato, Lesotho.
Kung Letsie III och drottning Masenate Mohato, Lesotho. Foto: TOBY MELVILLE / AP TT NYHETSBYRÅN

Lesothos drottning satsade på ett klassiskt hovsnitt på sin himmelsblå klänning med vackert mönster. Accessoarerna tog ut svängarna och lyfte outfiten ytterligare.

Kung Philippe och drottning Mathilde av Belgien

Kung Philippe och drottning Mathilde av Belgien.Kung Philippe och drottning Mathilde av Belgien.Kung Philippe och drottning Mathilde av Belgien.
Kung Philippe och drottning Mathilde av Belgien. Foto: ZAK HUSSEIN/SIPA/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Rosa var en återkommande färg vid kröningen och drottning Mathilde av Belgien valde en iögonfallande nyans på en klänning i intressant snitt.

Kung Yang di Pertuan Agong och drottning Raja Permaisuri Agong av Malaysia

Kung Yang di Pertuan Agong och drottning Raja Permaisuri Agong av MalaysiaKung Yang di Pertuan Agong och drottning Raja Permaisuri Agong av MalaysiaKung Yang di Pertuan Agong och drottning Raja Permaisuri Agong av Malaysia
Kung Yang di Pertuan Agong och drottning Raja Permaisuri Agong av Malaysia Foto: MARK STEWART/POOL/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL


Saffransgult var drottning Raja Permaisuri Agong av Malaysias färg för dagen, i en outfit där gränsen mellan kläder och smycken suddas ut.

Prins Albert och prinsessan Charlene av Monaco

Pris Albert och prinsessan Charlene av Monaco.Pris Albert och prinsessan Charlene av Monaco.Pris Albert och prinsessan Charlene av Monaco.
Pris Albert och prinsessan Charlene av Monaco. Foto: TOBY MELVILLE / AP TT NYHETSBYRÅN


Prinsessan Charlene valde en ovanligt enkel kreation som lyftes av en intressant draperad scarf och en söt hatt.

LÄS MER: Klä dig som en prinsessa: 49 kungliga köp 

LÄS MER: Kunglig guide: 16 skönhetsprodukter som kungligheter älskar