Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stine Goya, Ganni, Gestuz, Samsoe Samsoe.. Listan med framgångsrika, danska modemärken är lång.Stine Goya, Ganni, Gestuz, Samsoe Samsoe.. Listan med framgångsrika, danska modemärken är lång.Stine Goya, Ganni, Gestuz, Samsoe Samsoe.. Listan med framgångsrika, danska modemärken är lång.
Stine Goya, Ganni, Gestuz, Samsoe Samsoe.. Listan med framgångsrika, danska modemärken är lång. Foto: Copenhagen fashion week

Den danska moderevolutionen – danska märken att ha koll på

Med Köpenhamns modevecka i full rullning märker vi en skiftning i modets maktordning. Danskarna levererar starka kollektioner, där deras lekfullhet i färg och form inspirerar både inom och utanför Skandinavien.

Dansk design är något som vi länge har skrutit med när det handlar om exklusiva val av inredning. Inom modevärlden har det varit en annan femma. Det är först på senare år som det danska modet har fått en stabil grund och ett tydligare uttryck. Och medan den klassiska danska designen i många fall skapats av män, har det danska modet i stället en fantastisk skara kvinnor bakom framgångarna.

Med ett ständigt experimenterande fortsätter de att överraska varje säsong.

Succén går inte längre att ta miste på. Den senaste tiden har vi stoltserat med danska namn när vi pratat om nya garderobsinvesteringar, och överallt ser vi influencers bära de danska märken som vi drömmer om. På Köpenhamns modevecka lever den danska stilen fullt ut, både på catwalken och på de danska streetstylestjärnorna.

Den färgstarka, kaxiga och lekfulla stil som våra grannar i söder blivit synonyma med står kanske som motsats till den minimalistiska basgarderob som Skandinavien länge har förknippats med. Eller kanske har danskarna snarare omdefinierat vad ett basplagg är, tack vare deras romans med starka kulörer och mönstermix.

– Svenskarna har varit ledande inom skandinaviskt mode i många år, de gör minimalistiskt och rent till perfektion. Vi i Danmark är mer lekfulla när det gäller färg, mönster och detaljer. Vi älskar fortfarande rena linjer, men vi har ett eget, avslappnat sätt att utföra det på, säger Mia Kappelgaard, designer hos Baum und Pferdgarten.

5 danska modemärken att ha koll på:

1. Stine Goya

Stine Goya.Stine Goya.Stine Goya.
Stine Goya. Foto: Stine Goya

Stine Goya startade sitt hyllade märke 2007, och var innan dess moderedaktör på danska magasinet Cover. Hennes ultrafeminina plagg, paljettutsmyckningar och mönstermixer har gått i bräschen för den danska moderevolutionen. 

LÄS MER: Designern Stine Goya: ”Det borde inte finnas regler för hur man klär sig efter ålder” 

2. Ganni

Ganni.Ganni.Ganni.
Ganni. Foto: Ganni

Märket har flera år på nacken, men det är först sedan Ditte Reffstrup tog över som kreativ chef 2009 som vi har sett en stor förändring i märkets uttryck. Gannis kläder andas enkelhet, men med mönster och färger som överraskar, för kvinnan som slänger på sig något på morgonen men fortfarande lämnar hemmet i en killer-outfit. It-girls som Alexa Chung, Jessica Alba, Kendall Jenner och Alicia Vikander har alla burit märket.

3. Saks Potts

Saks PottsSaks PottsSaks Potts
Saks Potts Foto: Saks Potts

Vid 20 års ålder presenterade Catherine Saks och Barbara Potts – vänner sedan förskolan – sin första jacka, som sedan skulle bli deras signaturplagg. Nu andas deras kollektioner självsäkerhet och deras statementjackor som går i pastellfärgernas och maximalismens aura känns supertrendiga – och har till och med fått svårflirtade Vogue att dra på smilbanden.

4. Cecilie Bahnsen

Cecile Bahnsen.Cecile Bahnsen.Cecile Bahnsen.
Cecile Bahnsen.

Sedan starten 2015 har denna danska fått stor uppmärksamhet och ett flertal designpriser. 2017 vann hon exempelvis det prestigefyllda LVMH Prize for young fashion designers och blev 2016 årets finalist hos Dansk design talent award. 

Med en ultrafeminin kollektion för våren/sommaren 2018 avslöjade ett hantverk som gav en närmast teatralisk upplevelse med stora volanger och struktur och en ny dansk stjärna föddes.

5. Lovechild 1979

Lovechild 1979.Lovechild 1979.Lovechild 1979.
Lovechild 1979. Foto: Lovechild 1979

Ett märke för den som fortfarande har ett barns kärlek till mönster och färg - utan att vilja tumma på exklusivitet och kvalitet. Anne-Dorthe Larsen och hennes helkvinnliga team mixar figurnära kostymer med volangklänningar med kaxiga detaljer.

LÄS MER: Vårmode 2021 – nyckeltrender enligt våra skandinaviska designers 

Bonus! Fler danska modemärken att hålla ögonen på:

Samsøe Samsøe

Gestuz

Designers remix

2nd day

Day Birger et Mikkelsen

Second female

Munthe

Baum und Pferdgarten

By Malene Birger

Mark Kenly Domino Tan

Rabens Saloner

Rains

Remain

Rotate

Skall studio

LÄS MER: Copenhagen Fashion Week: Svensk designer bakom By Malene Birgers höstkollektion FW21 – se den här!