Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Frida Bard.
Frida Bard.
Frida Bard.
Frida Bard. Foto: PETTER LUNDGREN

Designern Frida Bard: ”Jag är kavaj- och skjortknarkare”

Vilket plagg i garderoben har påverkat din stil allra mest? Rebecca Jardsdotter frågade – designern Frida Bard svarade.

Frida Bard i sitt hem. Foto: PETTER LUNDGREN

Om jag skulle be dig beskriva din stil med tre ord, vilka skulle du välja?
– Jag försökte ta hjälp av min sambo och frågade honom hur han skulle beskriva min stil. Han sa ”klassisk”. Själv skulle jag nog säga contemporary classic. Utöver det beskriver jag min stil som avslappnad och androgyn.

Är kavajen ett plagg du burit länge?
– Jag har varit en kavaj- och skjortknarkare under väldigt lång tid. Däremot bär jag aldrig dem tillsammans, utan separat. Kavajen fick sin självklara plats i min garderob 2011, och jag drogs till den historik som plagget bär på. Till en början är kavajen väldigt maskulin och traditionell, men jag märkte att i de snäva ramarna kunde man hitta hur mycket frihet som helst.

Vad är det som gör att du dras till just det här plagget?
– Jag är en hantverksnörd som älskar allt som är välproducerat och skapat efter konstens alla regler. En bra kavaj, precis som en perfekt kappa, är bland det finaste som finns. Det är svårslaget.

Detaljer från Frida Bards smykeskrin. Foto: PETTER LUNDGREN

På vilket sätt är kavajen en viktig del av din stil?
– Alla är snygga i den. Så är det bara! Kavajen har gett mig ett lätt sätt att klä mig – jag har en rätt avslappnad stil och har ganska bråttom hela tiden, så kavajen är en enkel utväg för att fortfarande se klädd och snygg ut. Kavajen är för mig vad den randiga ­tröjan är för Gaultier, en uniform. Vad som händer därunder spelar inte så stor roll.

Men där sitter aldrig en skjorta?
– Man ska väl aldrig säga aldrig, då bär jag säkert kavaj och skjorta i morgon. Om jag däremot ska tänka styling, och hur jag föredrar en look, så bär jag hellre något enklare under kavajen. Jag gillar stora kavajer men är själv rätt kort och kan känna att jag bara försvinner i en massa tyg annars … 

Vilka kavajklädda kvinnor eller män inspireras du av?
– Min absoluta, hundraprocentiga hjälte är Fran Lebowitz. Hon är så opretentiöst snygg i boots, jeans och kavaj. Bryan Ferry har också många bra kavajlooker, prinsessan Diana likaså. Harry Dean Stanton i filmen Paris, Texas var en jättestor inspiration för årets sommarkollektion hos Hope. Han har en brun, kritstrecksrandig kostym i filmen som jag älskar.

Finns det någon särskild kavaj som påverkat dig allra mest?
– En svart kavaj som jag gjorde för Hopes vårkollektion 2019. Om jag bara fick ha en kavaj i garderoben skulle det vara den. Den har en rak axel, är absolut lös men inte för stor och har ett sprund utan knappar på framsidan av ärmen. Det ger en väldigt fin hand när man rör sig.

Hur känner du dig när du bär den?
– Stark. Att jag kan vara vem jag vill. Det är inget som besvärar, den sitter där som en rustning mot det mesta. Den ger bra energi. 

LÄS MER: Vårmode 2023: trendrapport från catwalken med de viktigaste stilarna, färgerna och plaggen