Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Sarah Liisborg

Hemma hos Julie Fagerholt: "Min garderob är som en vintagebutik”

Den danska designern Julie Fagerholt har en otrolig garderob. Hon fyndar vintage och kompletterar med lyxiga accessoarer och sportiga plagg ur kollektionen hon nu startar med dottern Bex.

Danskt mode har de senaste åren fått en allt högre status inom modevärlden. I Sverige har vi länge uppskattat dansk design i fråga om mode, möbler och smycken, och designern 

Julie Fagerholt har länge varit representerad på den här sidan av Kattegatt med märket hon startade för över 20 år sedan: Heartmade by Julie Fagerholt.

– Jag var bara 15 år när jag visste att jag ville arbeta med mode, berättar Julie.

Militärjackan är specialbeställd från en vintagebutik i Paris. Väska, Dior. Skor, Manolo Blahnik och sneakers,Nike.Militärjackan är specialbeställd från en vintagebutik i Paris. Väska, Dior. Skor, Manolo Blahnik och sneakers,Nike.Militärjackan är specialbeställd från en vintagebutik i Paris. Väska, Dior. Skor, Manolo Blahnik och sneakers,Nike.
Militärjackan är specialbeställd från en vintagebutik i Paris. Väska, Dior. Skor, Manolo Blahnik och sneakers,Nike. Foto: Sarah Liisborg

– Jag lanserade mitt första modemärke Heartmade 1998 och under 2018 bestämde jag mig för att lämna företaget för att arbeta som frilansdesigner. Efter det fick jag många intressanta erbjudanden, bland annat från danska sportmärket H2O, och jag älskade idén om att blanda sport och mode. Min dotter Bex och jag började arbeta tillsammans med Heartmade 2016, och när Bex var 16 år lanserade vi en underlinje för yngre kunder som hette Taggedbybex. Därför var det ett naturligt steg för oss att fortsätta arbeta tillsammans som ett designteam och som frilansdesigners för H2O. Nu konsultar vi för andra varumärken och designar två kollektioner varje år för H2O vid namn H2OFagerholt.

Foto: Sarah Liisborg

JULIE FAGERHOLT

ÅLDER 51 år.

GÖR Designer.

FAMlLJ Dottern Bex och maken Jacob Grønlykke.

BOR I Köpenhamn.

BAKGRUND Startade 1998 märket Heartmade by Julie Fagerholt som hon i dag sålt.

AKTUELL Med märket H2OFagerholt, som hon gör tillsammans med sin dotter i samarbete med danska sportmärket H2O.

Julie har alltid varit noga med kvalité i sin design. Det utmärkte Heartmade och det utmärker även hennes egen garderob, som till stor del består av vintageskatter. Hon beskriver sin garderob som "att komma in i en vintagebutik". Hon nämner sin jacka från Yves Saint Laurent, inköpt på Paloma Vintage, som tillsammans med Jerome Vintage i Köpenhamn (tips inför nästa weekendresa!) har stått för många av Julies designerfynd. Där har hon exempelvis hittat en drömkappa från det franska märket Céline, vars tidigare designer Phoebe Philo hör till hennes egna favoritdesigner.

– Hon är så duktig på silhuetter, val av tyg och på överraskande detaljer, säger Julie.

Julie Fagerholt om sin signaturstil

På frågan om hur hon beskriver sin signaturstil säger Julie att hon inte direkt har någon.

– Men jag älskar jeans, och bär dem gärna med sneakers till vardags. Monses jeans tycker jag har den perfekta passformen. Jag har helst byxor även på fest, mina favoriter kommer från Céline och jag bär dem då gärna tillsammans med någon av mina vintageskjortor. Jag kan inte få nog av skor och väskor, det är detaljerna som verkligen fulländar en outfit. Jag älskar verkligen att mixa gammalt och nytt.

Väska, Hermès, vintagehalsband från Givency och solglasögon, Céline.Väska, Hermès, vintagehalsband från Givency och solglasögon, Céline.Väska, Hermès, vintagehalsband från Givency och solglasögon, Céline.
Väska, Hermès, vintagehalsband från Givency och solglasögon, Céline. Foto: Sarah Liisborg

Vilken är accessoaren som du har haft i garderoben under längst respektive kortast tid?

– Det äldsta är en midjeväska från Moschino som min pappa gav mig för länge sedan, och mitt senaste köp är ett par platssandaler från Chanel. Mitt nästa köp blir nog troligtvis ett plagg - förmodligen en sommarklänning som jag hittar vintage. Till mitt hem drömmer jag om en rosa och guldig vas från svenska glasblåsaren Hanna Hansdotter.

Vad lämnar du inte hemmet utan?

– En vattenflaska från Bkr, Glossiers läppbalsam Balm dotcom i smaken Rose, och en anteckningsbok med alla mina idéer och skisser.

Vilket plagg längtar du efter att bära i sommar?

– En fleecejacka från vårt nya märke H2OFagerholt. Den vill jag ta på mig under alla de sena skandinaviska sommarkvällarna vi har framför oss. Som jag längtar!

Fleecejacka, H2OFagerholt och stövlar från Céline.Fleecejacka, H2OFagerholt och stövlar från Céline.Fleecejacka, H2OFagerholt och stövlar från Céline.
Fleecejacka, H2OFagerholt och stövlar från Céline.

Julie Fagerholts stilråd för vardagen:

1. Ta alltid på dig plagg du känner dig bekväm i.

2. Bär klackar till nedklädda plagg och sneakers till feminina plagg.

3. Handla vintage. Du sparar miljön och får bättre plagg för mindre pengar.

Stickad kappa, JC de Castelbajac.Stickad kappa, JC de Castelbajac.Stickad kappa, JC de Castelbajac.
Stickad kappa, JC de Castelbajac. Foto: Sarah Liisborg