Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Designern William Wahlström har skapat en couture-klänning för att hylla minnet efter skidstjärnan Matilda Rapaport Hargin.Designern William Wahlström har skapat en couture-klänning för att hylla minnet efter skidstjärnan Matilda Rapaport Hargin.Designern William Wahlström har skapat en couture-klänning för att hylla minnet efter skidstjärnan Matilda Rapaport Hargin.
Designern William Wahlström har skapat en couture-klänning för att hylla minnet efter skidstjärnan Matilda Rapaport Hargin.

Designer hyllar avlidna sportstjärnan med couture-klänning

För fem år sedan gifte sig friskidåkaren Matilda Rapaport Hargin i en klänning av designern William Wahlstöm. Bara veckor senare omkom hon i en lavinolycka. Nu hyllar William Matildas minne med en fantastisk klänning – som auktioneras ut till förmån för andra kvinnliga skidåkare.

Matilda Rapaport Hargin var Sveriges främsta kvinnliga friskidåkare, som inspirerade många andra genom sin talang, passion och personlighet. När hon omkom i en lavinolycka 2016, bara några veckor efter bröllopet med alpinskidåkaren Mattias Hargin, kom det som en chock för hela den svenska skidåkarvärlden. 

Matilda Rapaport Hargin var Sveriges främsta kvinnliga friskidåkare. 2016 omkom hon i en lavinolycka.Matilda Rapaport Hargin var Sveriges främsta kvinnliga friskidåkare. 2016 omkom hon i en lavinolycka.Matilda Rapaport Hargin var Sveriges främsta kvinnliga friskidåkare. 2016 omkom hon i en lavinolycka.
Matilda Rapaport Hargin var Sveriges främsta kvinnliga friskidåkare. 2016 omkom hon i en lavinolycka. Foto: WW x PP

För att föra hennes engagemang vidare grundade anhöriga MM Rapaport Hargin Foundation – en stiftelse som verkar för att inspirera kvinnor inom skidåkning, främja jämställdhet inom sporten och att sprida kunskap om säkerhet på bergen.

En av de som berördes djupt av Matildas bortgång var vännen och designern William Wahlström, som lärt känna Matilda när han skapade hennes bröllopsklänning. Flera år senare, som en del av sin utbildning på Textilhögskolan i Borås, kom William i kontakt med Peak Performances designer som gav eleverna i uppgift att tolka dunjackan.

– Så fort jag hörde det visste jag att Matildas och min resa tillsammans inte var slut riktigt än. Jag ville på något vis hylla Matilda och med hjälp av Peak Performance, som hon var en ambassadör för, visste jag att det här var ett bra tillfälle, säger han.

William Wahlström inspirerades av Marie Antoinette när han skapade klänningen till Matilda Rapaport Hargins minne.William Wahlström inspirerades av Marie Antoinette när han skapade klänningen till Matilda Rapaport Hargins minne.William Wahlström inspirerades av Marie Antoinette när han skapade klänningen till Matilda Rapaport Hargins minne.
William Wahlström inspirerades av Marie Antoinette när han skapade klänningen till Matilda Rapaport Hargins minne. Foto: WW x PP

Med passion för haute couture och bakgrund i skräddarsydda klänningar valde William att återkoppla till inspirationen och materialen som legat till grund för Matildas bröllopsklänning.

– Jag tog den största kontrasten till sport, vilket för mig är den franska drottningen Marie Antoinette. Med hjälp av klassiska referenser till sporten, som understället, kviltning och hängslen med spännen, valde jag att göra en tolkning av Marie Antoinette som kommer in på en after ski och drar av sig sin enorma dunjacka.

Designern William Wahlström.Designern William Wahlström.Designern William Wahlström.
Designern William Wahlström.

Den handsydda klänningen består av tre delar: en jacka med handsydda Peak Performance P:n i ett mönster med kviltad textur i tre lager. En korsett, täckt av paljettyget Matilda bar i sin klänning och med hängslen. Samt en enorm dunkjol med släp som till överdelen är täckt med paljetter som för tankarna till gnistrande snö. 

Klänningen ställs ut i Peak Performance flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan i Stockholm fram till den 15 februari, och visas sedan i NK:s ljusgård 17–23 februari. Samtidigt pågår en auktion där intäkterna går till MM Rapaport Hargin Foundation.

Klänningen som William Wahlström skapat ställs ut i Peak Performances flaggskeppsbutik, och sedan på NK.Klänningen som William Wahlström skapat ställs ut i Peak Performances flaggskeppsbutik, och sedan på NK.Klänningen som William Wahlström skapat ställs ut i Peak Performances flaggskeppsbutik, och sedan på NK.
Klänningen som William Wahlström skapat ställs ut i Peak Performances flaggskeppsbutik, och sedan på NK. Foto: ALRIC LJUNGHAGER

– Matilda skulle ha älskat denna klänning och vi känner oss ärade och tacksamma för att kunna auktionera ut kreationen som William Wahlström och Peak Performance skänkt till stiftelsen, säger Andrea Rapaport, Matildas syster och medgrundare av MM Rapaport Hargin Foundation.

Auktionen pågår till den 23 feb och pengarna går till MM Rapaport Hargin Foundation. Auktionen hittar du här. 

https://www.youtube.com/watch?v=39nt-JZnkuY