Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: All About Fashion

Så blir designerväskan din – 9 tips på hur du sparar ihop till din drömväska

Har du också en drömväska som du inte riktigt lyckats spara ihop till ännu? Istället för att vänta på att triss-vinsten ska infinna sig har vi samlat våra bästa tips på hur du kan göra för att vända väskan från dröm till verklighet.

1. Skapa ett sparkonto

Skapa ett nytt sparkonto som heter just Drömväskan. På det kontot kommer du bara att sätta in pengar till märkesväskan, enda gången du tar ut pengarna är då du är på väg till butiken. Vet du att du kommer att bli frestad att använda pengarna till något annat under tiden du sparar så sätt dem på en annan bank, då sjunker risken för att du ska ta av pengarna till ett impulsköp. Öppnar du konto på en ny bank så var noga med att se att du kan starta ett bankkonto kostnadsfritt.

2. Sälj det du inte använder

Designern och bloggaren Valerie Aflalos bästa tips är att sälja gamla väskor, skor och kläder. "Det har jag gjort tidigare och tjänat ihop en stor del av den nya väskan."

Även stylisten Sania Claus Demina instämmer. "Rensa garderoben och sälj av! Du har kanske tre väskor du kan sälja för att finansiera en del av den nya, eller så får du kanske till och med råd med en ny."

GUIDE: 9 tidlösa designerväskor som är värda att investera i

Foto: © 2016 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

3. Tänk långsiktigt

Damernas världs chefredaktör Martina Bonnier har gjort tv-program där hon åkt hem till kvinnor och hjälpt dem rensa deras garderober, en bra grund om du vill undvika framtida impulsköp. "Börja med att storstäda garderoben, så att du verkligen vet vad du har. Många har flera liknande plagg liggandes på hyllorna. Jag minns en kvinna jag var hemma hos för att hjälpa henne rensa garderoben, hon hade åtta nästan identiska koftor i garderoben utan att veta om det! Du klarar dig på mycket färre plagg än vad du tror och på kuppen kanske du lär dig bli långsiktig i din garderobsplaneringen. Att kröna nytänkandet med en god investering i en drömväska, tycker jag låter som en utmärkt idé."

4. Skippa impulsköpen

Handen på hjärtat, så visst gör vi impulsköp. Men när du står i butiken och känner dig manad att dra kortet så fundera, vill du hellre ha den här tröjan än din väska? Och behöver du den mer? Är svaret ja är det ett bra köp, men om inte så kom ihåg vad den kostade. För sedan över den summan till sparkontot för din väska. Istället för att du ser dina impulsköp samlas på hög i garderoben kommer du nu att se dem på ditt bankkonto.

Foto: © 2015 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

5. Byt lunch till matlåda

Klassiskt sparknep som får extra glamour om du kan visualisera din drömväska. Vi utgår från att lunchen i din matlåda kostar 40 kronor och att en utelunch kostar 85 kronor. Varje dag sparar du 45 kronor på att ta med dig en matlåda. På en vecka blir vinsten 225 kronor till ditt sparkonto och på ett år med 47 arbetsveckor blir summan du sparat ihop 10 575 kronor. = En drömväska!

På samma tema har Martina Bonnier ytterligare ett tips "Sluta köpa latte ute varje dag, det blir mycket pengar på ett år." Köper du en latte varje dag har du på ett år spenderat 14 600 kronor.

6. Cykla och gå istället för att åka kommunalt

Månadskort i kollektivtrafiken är ofta en såväl svidande som tråkig utgift. Om du har möjlighet så ta istället en promenad eller cykla. Genom att begränsa bussresorna kan du snabbt börja spara pengar.

12 x 830 = 9960 kronor. (Räkneexemplet bygger på priset för ett månadskort för SL-trafiken i Stockholmsområdet.)

7. Spara löneökningen

Varje löneökning är givetvis ett tjohoo, och vi hade gärna firat genom att med detsamma köpa en vacker väska som ett bevis på hur grymma vi är. Men att låta en liten löneökning spara ihop till en väska över tid är ett precis lika bra sätt, om inte ännu bättre då den även blir ett bevis på vad du klarat av att spara.

Vi antar att du får en löneökning på 300 kronor, varav 200 kronor betalas ut efter skatt. Sätt en stående överföring på 200 kronor på ditt sparkonto samma dag som din lön kommer in. Efter ett år har summan vuxit till 2400 kronor. Vill du krydda sparkontot lite extra så för även över den extra summan du får för semesterersättning. Du är van att klara dig på din vanliga lön så det här är ett sparande som gör att du sparar utan att behöva skära ner på något du tidigare kunnat unna dig.

8. Hyr en väska

När vi i Sex and the City-filmen såg Louise stoltsera med sin hyrda Louis Vuitton-väska öppnades en ny värld av möjligheter. Är du inte säker på vilken modell du vill ha, eller om du inte hunnit spara ihop till den ännu så går det att byta designerväska varje månad utan att du ska behöva köpa en ny.

9. Fynda second hand

Det är inte lätt, men visst går det att köpa snygga designerväskor i vintagemodell. Är du på jakt så var noga med att få se äkthetsbevis och om det går även kvitto. Köper du en vintageväska online så se alltid till att du får lämna tillbaka den om den inte skulle motsvara dina förväntningar i verkligheten.

LÄS OCKSÅ: Så ser du att väskan är fejk och en piratkopia – 8 enkla knep

Tips! Se det som ett långvarigt köp

Designerväskor är ofta i bästa kvalité så tar du väl hand om dem finns alla förutsättningar för att du ska kunna ha den i många år framöver. Förhoppningsvis finansieras den inte bara av de köp du inte gjort på vägen fram till den här, utan även av att du inte känner för att köpa en ny som kan ersätta den på väldigt länge.

Psst! Surfa in till vår systersajt amelia för fler tips på hur du kan spara pengar!