Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Från 2004 till 2019 – alla H&M:s stora designsamarbeten genom åren

Varje år släpper H&M ett uppmärksammat designsamarbete under hösten och i år blir Giambattista Valli det 19:e i raden. Här är listan över alla genom åren.

En av årets större modehändelser är sedan 16 år tillbaka H&M:s designsamarbete med ett modehus varje höst. I år är det haute couture-designern Giambattista Valli som står för kollektionen, som släpps både i maj och november. Och i arkivet finns det många succésamarbeten genom åren – här är den fullständiga listan.

LÄS MER: Simone Rocha är H&M:s designsamarbete 2021 

2004: Designsamarbete Karl Lagerfeld x H&M

Först ut av alla var designern Karl Lagerfeld att göra ett samarbete med H&M. Kollektionen bestod av 30 plagg och sålde slut världen över bara på en timme.

Karl Lagerfelds designsamarbete med H&MKarl Lagerfelds designsamarbete med H&MKarl Lagerfelds designsamarbete med H&M
Karl Lagerfelds designsamarbete med H&M

2005: Designsamarbete Stella McCartney x H&M

2005 släppte Stella McCartney och H&M en stor kollektion om 60 plagg tillsammans. Kampanjen frontades av ingen mindre än Kate Moss.

Kate Moss i Stella McCartneys kampanj för H&M.Kate Moss i Stella McCartneys kampanj för H&M.Kate Moss i Stella McCartneys kampanj för H&M.
Kate Moss i Stella McCartneys kampanj för H&M.

2006: Designsamarbete Viktor & Rolf x H&M

Designduon Viktor & Rolf blev de första att göra ett designsamarbete för H&M riktat till både män och kvinnor med skräddade plagg, androgyna looks och hjärtmönster som röd tråd. Det var också första gången H&M släppte en brudklänning och alla plagg sålde slut på ett par minuter.

Viktor och Rolfs designsamarbete med H&M resulterade i kedjans första brudklänning.Viktor och Rolfs designsamarbete med H&M resulterade i kedjans första brudklänning.Viktor och Rolfs designsamarbete med H&M resulterade i kedjans första brudklänning.
Viktor och Rolfs designsamarbete med H&M resulterade i kedjans första brudklänning.

2007: Designsamarbete Roberto Cavalli x H&M

Fest, glitter och djuriska influenser stod i fokus när Roberto Cavalli gjorde sitt designsamarbete med H&M. Kollektionen bestod av 25 damplagg och 20 herrplagg samt accessoarer och underkläder. Guldklänningen på bilden blev kedjans dyraste plagg någonsin med en prislapp på 2998 kronor.

Glitter, party och glamour stod i fokus när Roberto Cavalli samarbetade med H&M.Glitter, party och glamour stod i fokus när Roberto Cavalli samarbetade med H&M.Glitter, party och glamour stod i fokus när Roberto Cavalli samarbetade med H&M.
Glitter, party och glamour stod i fokus när Roberto Cavalli samarbetade med H&M.

2008: Designsamarbete Comme des Garçons x H&M

Commes des Garçons designsamarbete med H&M var ett strategiskt steg för att ytterligare etablera sig på den japanska marknaden. Kollektionen bestod av både dam- och herrplagg samt accessoarer och genomsyrades av prickiga plagg.

H&M x Commes des Garçons designsamarbete släpptes 2008.H&M x Commes des Garçons designsamarbete släpptes 2008.H&M x Commes des Garçons designsamarbete släpptes 2008.
H&M x Commes des Garçons designsamarbete släpptes 2008.

2008: Designsamarbete Matthew Williamsson x H&M

Designern Matthew Williamsson släppte i samarbete med H&M två färgstarka sommarkollektioner. Badkläder och strandplagg var storsäljarna.

H&M:s färgstarka designsamarbete med Matthew Williamsson.H&M:s färgstarka designsamarbete med Matthew Williamsson.H&M:s färgstarka designsamarbete med Matthew Williamsson.
H&M:s färgstarka designsamarbete med Matthew Williamsson.

2009: Designsamarbete Jimmy Choo x H&M

2009 släpptes H&M:s designsamarbete med Jimmy Choo – en damkollektion som fick mycket kritik på grund av sina höga priser. Kollektionen bestod till största delen av skor och de sålde slut på bara ett par timmar.

Jimmy Choo och H&M släppte en kollektion med fokus på klackar.Jimmy Choo och H&M släppte en kollektion med fokus på klackar.Jimmy Choo och H&M släppte en kollektion med fokus på klackar.
Jimmy Choo och H&M släppte en kollektion med fokus på klackar.

2009: Designsamarbete Sonia Rykiel x H&M

Sonia Rykiel och H&M slog sina påsar ihop 2009 för ett designsamarbete som resulterade i en kollektion med finstickade plagg i modehusets ikoniska ränder och färger. Totalt släpptes 67 plagg och accessoarer.

Sonia Rykiel x H&M blev en riktig succékollektion.Sonia Rykiel x H&M blev en riktig succékollektion.Sonia Rykiel x H&M blev en riktig succékollektion.
Sonia Rykiel x H&M blev en riktig succékollektion.

2010: Designsamarbete Lanvin x H&M

När Lanvin och H&M tillkännagav sitt designsamarbete var det många som tappade hakan – då modehusets storslagna lyxplagg skulle kombineras med H&M:s plånboksvänliga priser. Festkollektionen med 80 plagg och accessoarer gjorde succé och sålde slut på ett par minuter.

Couturekänsla till plånboksvänliga priser när Lanvin och H&M samarbetade.Couturekänsla till plånboksvänliga priser när Lanvin och H&M samarbetade.Couturekänsla till plånboksvänliga priser när Lanvin och H&M samarbetade.
Couturekänsla till plånboksvänliga priser när Lanvin och H&M samarbetade.

2011: Designsamarbete Versace x H&M

2011 var det dags för italienska modehuset Versace att samarbeta med budgetkedjan. Resultatet blev en kollektion med 100 produkter – allt från jackor i lyxmärkets ikoniska mönster till inredningsprylar.

Versace i samarbete med H&M 2011.Versace i samarbete med H&M 2011.Versace i samarbete med H&M 2011.
Versace i samarbete med H&M 2011.

2012: Designsamarbete Marni x H&M

Det blev riktig mönsterbonanza när italienska Marni och H&M släppte sin kollektion tillsammans, bestående av 80 plagg, skor och accessoarer. Speciellt för kollektionen var att man lanserade en t-shirt vars intäkter gick oavkortat till Röda korset.

Marni och H&M bjöd på mönsterbonanza 2012.Marni och H&M bjöd på mönsterbonanza 2012.Marni och H&M bjöd på mönsterbonanza 2012.
Marni och H&M bjöd på mönsterbonanza 2012.

2012: Designsamarbete Maison Martin Margiela x H&M

Det dyraste H&M-designsamarbetet någonsin stod Maison Martin Margiela för 2012 med en kollektion bestående av konceptuell och gränsöverskridande design för dam och herr. Snittpriset per plagg låg runt 1100 kronor.

H&M:s designsamarbete med Maison Martin Margiela släpptes 2012.H&M:s designsamarbete med Maison Martin Margiela släpptes 2012.H&M:s designsamarbete med Maison Martin Margiela släpptes 2012.
H&M:s designsamarbete med Maison Martin Margiela släpptes 2012.

2013: Designsamarbete Isabel Marant x H&M

119 plagg, accessoarer och skor släpptes när Isabel Marant gjorde sin designkollektion för H&M 2013. Kollektionen sades vara

Isabel Marant och H&M gjorde en rockchic kollektion.Isabel Marant och H&M gjorde en rockchic kollektion.Isabel Marant och H&M gjorde en rockchic kollektion.
Isabel Marant och H&M gjorde en rockchic kollektion.

2014: Designsamarbete Alexander Wang x H&M

10-årsjubileet för H&M:s designsamarbeten blev tillsammans med Alexander Wang – det första amerikanska modehuset i raden. Kollektionen var sportig och funktionell och frontades av bland andra Joan Smalls.

Alexander Wang blev första amerikanska designer att göra ett samarbete med H&M.Alexander Wang blev första amerikanska designer att göra ett samarbete med H&M.Alexander Wang blev första amerikanska designer att göra ett samarbete med H&M.
Alexander Wang blev första amerikanska designer att göra ett samarbete med H&M.

2015: Designsamarbete Balmain x H&M

Oliver Rousteing med sitt Balmain stod för ett riktigt succésamarbete med H&M 2015. Kollektionen sålde slut på minuter och frontades av supermodellerna Kendall Jenner, Jourdan Dunn och Gigi Hadid.

Kendall Jenner, Jourdan Dunn och Gigi Hadid frontade H&M:s designsamarbete med Balmain 2015.Kendall Jenner, Jourdan Dunn och Gigi Hadid frontade H&M:s designsamarbete med Balmain 2015.Kendall Jenner, Jourdan Dunn och Gigi Hadid frontade H&M:s designsamarbete med Balmain 2015.
Kendall Jenner, Jourdan Dunn och Gigi Hadid frontade H&M:s designsamarbete med Balmain 2015.

2016: Designsamarbete Kenzo x H&M

H&M:s designsamarbete 2016 blev med modehuset Kenzo – en färgglad och lekfull kollektion med mycket djuriska influenser.

Kenzo x H&M släpptes 2016.Kenzo x H&M släpptes 2016.Kenzo x H&M släpptes 2016.
Kenzo x H&M släpptes 2016. Foto: DALiM

2017: Designsamarbete Erdem x H&M

2017 var det dags för Erdem att designa för H&M. Resultatet blev en romantisk kollektion med blommönster, jacquard och spets som röd tråd genom plaggen. Regissören Baz Luhrmann stod bakom lanseringsfilmen.

Romantiskt och blommigt i Erdem x H&M-samarbetet 2017.Romantiskt och blommigt i Erdem x H&M-samarbetet 2017.Romantiskt och blommigt i Erdem x H&M-samarbetet 2017.
Romantiskt och blommigt i Erdem x H&M-samarbetet 2017.

2018: Designsamarbete Moschino x H&M

High street-modehuset Moschino med designern Jeremy Scott i spetsen skapade en lekfull kollektion med färgglada inslag och iögonfallade prints som Musse Pigg och Mimmi Pigg.

Disney-figurer hos H&M och Moschino 2018.Disney-figurer hos H&M och Moschino 2018.Disney-figurer hos H&M och Moschino 2018.
Disney-figurer hos H&M och Moschino 2018. Foto: DALiM

2019: Designsamarbete Giambattista Valli x H&M

I maj släpptes den första delen av 2019:s designsamarbete mellan Giambattista Valli och H&M med Kendall Jenner som frontfigur. Resterande del av kollektionen lanseras i november – läs allt här!

Giambattista Valli och H&M gör ett designsamarbete 2019.Giambattista Valli och H&M gör ett designsamarbete 2019.Giambattista Valli och H&M gör ett designsamarbete 2019.
Giambattista Valli och H&M gör ett designsamarbete 2019.

Foto: H&M