Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Trosan står i centrum i många av höstens looks.Trosan står i centrum i många av höstens looks.Trosan står i centrum i många av höstens looks.
Trosan står i centrum i många av höstens looks. Foto: MEGA / GC IMAGES/TT, @harpersbazaarus

Insidan ut – nu triumferar trosorna

Nu sitter underkläderna utanpå – när modehusen vinkar adjö till påklädda byxben och välkomnar trosorna ut i strålkastarljuset. Rebecca Jardsdotter reder ut trenden som såväl Miu Miu som Kylie Jenner älskar. 

Modevisningarna inför hösten vände bokstavligt talat ut och in på garderoben – när trosorna triumferade. Från sober till paljettprydd var trosan allt annat än undanskymd på catwalken. Byxorna? De lämnas med fördel hemma. 

Lämna kvar byxorna i garderoben

Skådespelaren Emma Corrin på catwalken hos Miu Miu Fall Winter 2023.Skådespelaren Emma Corrin på catwalken hos Miu Miu Fall Winter 2023.Skådespelaren Emma Corrin på catwalken hos Miu Miu Fall Winter 2023.
Skådespelaren Emma Corrin på catwalken hos Miu Miu Fall Winter 2023. Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

Märken som Christian Siriano, Balenciaga, Victoria Beckham, Puppets and Puppets, Khaité och inte minst Miu Miu visade outfits där trosan stod i centrum.

Och på senaste omslaget av magasinet Harper's Bazaar syns Kendall Jenner i blingiga paljettrosor över strumpbyxorna.

https://www.instagram.com/p/CwAVsggubbL/?img_index=1?hidecaption=true

 

Nu är det alltså fritt fram att fullt synligt bära vita bomullstrosor från Maisie Wilen, stringtrosor från Ninsi Dojakas, högmidjade briefs från Coperni och trosor med minimal täckning från en rad modehus – gärna med tunna strumpbyxor över, om man ska kopiera deras visningar. Miu Mius finallook från höstvisningen var ett guldgnistrande trospar och en svart handväska dinglande från armvecket, matchat med orangea klackar, en mjuk beige polo och rufsigt hår (en trend i sig) – man vill ju inte riskera att vara alltför överklädd. 

Det byxlösa är inte något nytt modefenomen. Redan på 1500-talet bar kungar leggings i stället för byxor.

Vad är det som lockar med det byxlösa?

– Det primära är känslan av en ny silhuett, säger stylisten Nicole Walker som har modemärken som Our Legacy, Lean Land, Hodakova och Back i sin stylistportfolio. 

– Däremot är det byxlösa inte något nytt modefenomen. Redan på 1500-talet bar kungar leggings i stället för byxor. I vår samtid tror jag dock att byxan ryker just på grund av en längtan efter en spännande silhuett, 

Kylie Jenner i byxlös look från Loewe.Kylie Jenner i byxlös look från Loewe.Kylie Jenner i byxlös look från Loewe.
Kylie Jenner i byxlös look från Loewe. Foto: MEGA / GC IMAGES/TT

Själv stylar hon ofta och gärna, både sig själv och andra, utan byxor.

– Jag vet inte hur många gånger jag fått frågan ”Har du glömt byxorna hemma?!”. Jag älskar att styla med underkläder och har gjort det länge. Stringtrosan eller så kallade tanttrosor är mina favoriter. Antingen alldeles för lite tyg, eller alldeles för mycket.

Skådespelaren och Warhol-musan Edie Sedgewick var känd för sina byxlösa outfits, här i Warlhol-filmen Ciao Manhattan från 1972.Skådespelaren och Warhol-musan Edie Sedgewick var känd för sina byxlösa outfits, här i Warlhol-filmen Ciao Manhattan från 1972.Skådespelaren och Warhol-musan Edie Sedgewick var känd för sina byxlösa outfits, här i Warlhol-filmen Ciao Manhattan från 1972.
Skådespelaren och Warhol-musan Edie Sedgewick var känd för sina byxlösa outfits, här i Warlhol-filmen Ciao Manhattan från 1972. Foto: RIGHTS MANAGED / MARY EVANS PICTURE TT NYHETSBYRÅN

Att gå byxlös må vara ajour men det är, precis som Nicole nämner, inte något nytt under solen. En tidig trosfantast var exempelvis Andy Warhol-musan Edie Sedgewick, som inspirerade med ben i endast strumpbyxor och höga, svarta trosor. Hennes relation till baletten sägs vara ursprunget till hennes stilval, något som också klingar väl med dagens så kallade ballerinacore där element från den klassiska dansformen tagit sig in i modet. 

Carla Bruni i Vivienne Westwoods berömda pälstrosor.Carla Bruni i Vivienne Westwoods berömda pälstrosor.Carla Bruni i Vivienne Westwoods berömda pälstrosor.
Carla Bruni i Vivienne Westwoods berömda pälstrosor. Foto: BEN COSTER / CAMERA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Andra trosor vi minns har florerat på Vivienne Westwoods catwalk -94, där modellen presenterade ett par pälstrosor under den matchade pälsjackan till publikens ”oooh” och ”aaah”. Inte ska heller catwalken i Sex and the City glömmas bort när Carrie faller pladask i guldklackar och glittertangas – och kallas för ”fashion roadkill”. 

Look 16 hos Miu Miu Fall Winter 2023Look 16 hos Miu Miu Fall Winter 2023Look 16 hos Miu Miu Fall Winter 2023
Look 16 hos Miu Miu Fall Winter 2023 Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

Nicole, vilket märke visar trenden bäst, enligt dig?

– AW23 hos Miu Miu, look 16 specifikt, och PF23 hos Balenciaga, look 12. 

Look 12 hos Balenciaga Pre Fall 2023.Look 12 hos Balenciaga Pre Fall 2023.Look 12 hos Balenciaga Pre Fall 2023.
Look 12 hos Balenciaga Pre Fall 2023. Foto: BALENCIAGA

Har trosan något signalvärde i sig själv, skulle du säga? 

– Det kan fortfarande vara en väldigt kontroversiell sak att bära som kvinna. Kanske inte gåendes ner för Stockholms gator, där jag upplever att man kan bära i princip vad som helst utan att någon ens tittar åt ditt håll. Däremot finns det ju väldigt många delar i vår värld där man primärt som kvinna inte kan klä sig eller leva som man vill, i frihet. Trosan är ju det mest intima plagget vi har. Därför blir det en stark markör för frihet och makt att bära den på gatan, och inte bara på catwalken. 

Miu Miu Fall Winter 2023.Miu Miu Fall Winter 2023.Miu Miu Fall Winter 2023.
Miu Miu Fall Winter 2023. Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

Hur kommer du bära upp det byxlösa?

– Jag kommer att inspireras av min favoritlook från Miu Miu-kollektionen och bära ett par täckande strumpbyxor och sedan ett par trosor utanpå. Till det har jag en något större jacka, troligtvis en stor herrkavaj, med hoodie under och ett par riktigt höga klackar. Och är ready to go.

Lata lördagsmorgnar i t-shirt och trosa har helt enkelt passerat sin patent på underbyxan som primär nederdel. Modet har sagt sitt: Låt trosan triumfera. Veckans alla dagar. 

LÄS MER FRÅGA MODEREDAKTÖREN: Vilken blir höstens största trend?
LÄS MER
Naken-brudklänningen trendar – avklätt är det nya vit