Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Zendaya i den senaste rygglösa modet.
Zendaya i den senaste rygglösa modet.
Zendaya i den senaste rygglösa modet.
1 AV 2
Se kändisarna som hakat på vågade röda mattan-trenden
2 AV 2
Zendaya i den senaste rygglösa modet.
Foto: STEVE MARCUS / REUTERS X00642

Det nya nakenmodet lämnar ryggen bar

Nästa trend i nakenmode-genren är allt annat än ryggradslös. Tvärtom är det just ryggen som står i fokus. Damernas Värld spanar in nästa steg i den nutida Y2K-trenden.

Det börjar bli länge sedan Justin Timberlake dekarerade Sexy back, låten släpptes 2006, men den låten kommer snart trenda i sociala medier som soundtrack till en ny populär falang inom det som har kommit att kallas för ”nakenmodet”. 

Nakenmodet är det avklädda, kroppsnära mode som just nu inspireras mycket av millenniemodet, den så kallade Y2K-trenden. Vi har sett många varianter av detta mycket MTV-fixerade modedecennium inom populärkulturen – men nästa trend i genren är allt annat än ryggradslös. Tvärtom är det just ryggen som står i fokus. 

Zendaya. Foto: STEVE MARCUS / REUTERS X00642

Under 00-talet var just toppar och klänningar som fästes runt halsen och endast med ett snöre långt ner på ryggen (tänk bikini fast knytet i svanken) en riktig favorit bland klubbtjejer – och spola fram 20 år och samma estetik syns nu på röda mattan, på klubbar och i modebilden i största allmänhet. 

Zendaya i Las Vegas 25 april. Foto: STEVE MARCUS / REUTERS X00642

Två kändisar som anammat trenden den senaste tiden är skådespelaren Zendaya som klätt sig i en rygglös väst från Louis Vuittons kommande höstkollektion. Även programledaren och modellen Heidi Klum återupplever svunna tiders mode, och levererar ett riktigt bra rygglöst modeexempel. 

Heidi Klum anländer till tv-programmet Americas Got Talent. Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Framifrån - som en helt vanlig skjorta. Bakifrån – ingen skjorta. Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

 

Men det finns naturligtvis finns det grader även i det rygglösa modet. Rita Ora, som i vanliga fall inte är blyg för att kasta sig in i nakenmodetvärlden, fegar lite och bär en klänning från Prada som är hyfsat rygglös men med en betydligt större säkerhetslina än ovan exempel. 

Rita Ora i Prada. Foto: ED / AVALON / STELLA PICTURES/DDP/ED / AVALON/PACIFIC COAST NEWS

Det ska förresten sägas att Justin Timberlake avsåg något annat med ”back” än rygg – men det spelar mindre roll i sammanhanget. 

LÄS MER: Nakenmodet har nått gatorna 

LÄS MER: Varför är alla ”nakna” på röda mattan?