Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Efva Attling och Joakim Thåström.Efva Attling och Joakim Thåström.Efva Attling och Joakim Thåström.
Efva Attling och Joakim Thåström. Foto: Eva Dahlgren/The Högdalen

Drömduo: Joakim Thåström gör smycken tillsammans med Efva Attling!

Under det senaste året har Efva Attling utvecklat samarbeten med andra kreativa profiler ur kulturvärlden. Det senaste i raden är även det mest oväntade – den välkänt skygge punklegenden Joakim Thåström

Berör med ord

Både Efva och Joakim är uppvuxna i stockholmsförorten Högdalen – som också gett namn åt märket The Högdalen som även inkluderar samarbeten med bland andra artisten Joakim Berg (Kent) och smyckesdesignern Göran Kling. Efva Attling är känd för sina smycken som berör med ord, och det är just ord som står i fokus i samarbetet med Thåström. 

LÄS ÄVEN: Efva Attling och Joakim Berg i exklusiv intervju om deras smyckesamarbete. 

Efva är en väldigt passionerad människa och jag gillar det

”Efva är en väldigt passionerad människa och jag gillar det. Jag säger nej till nästan allt men tänkte att jag kanske nån gång måste göra tvärtom. Jag fick en ring av Efva som det står ’Fan fan fan’ på, det lät som en rolig och annorlunda idé och … tja, smycken är fint”, kommenterar Joakim Thåström samarbetet i en intervju som The Högdalen gjort med legenden.  

Ring av 925 sterling silver med oxiderad yta, 2 100 kr.Ring av 925 sterling silver med oxiderad yta, 2 100 kr.Ring av 925 sterling silver med oxiderad yta, 2 100 kr.
Ring av 925 sterling silver med oxiderad yta, 2 100 kr. Foto: Eva Dahlgren

Efva berättar i samma intervju hur hon fått idén när de två träffades på en Weeping Willow-konsert och hur hon på darriga ben stämt träff med Joakim Thåström på ett fik i Stockholm. 

Efva Attling och Joakim Thåström.Efva Attling och Joakim Thåström.Efva Attling och Joakim Thåström.
Efva Attling och Joakim Thåström. Foto: Eva Dahlgren/The Högdalen
Jag var så jävla nervös, det är underbart att man är 68 bast och darrar

– Jag var så jävla nervös, det är underbart att man är 68 bast och darrar, han har en sån otrolig integritet. Men jag har ändå övat länge på en människa som också är en stor poet med stark integritet”, säger Efva Attling i intervjun och syftar på frun Eva Dahlgren (som även fotograferat samarbetet). 

LÄS ÄVEN: Damernas Världs stora intervju med Eva Dahlgren! 

Texterna är utgångspunkten

– Jag förklarade min idé, att jag ville utgå från hans texter. Jag hade förberett en ring som det stod ”Fan fan fan” på. Han tog den, satte på sig den och sa ’vi kör!

Armband av 925 sterling silver med oxiderad yta, 2 200 kr, Joakim Thåström x The Högdalen.Armband av 925 sterling silver med oxiderad yta, 2 200 kr, Joakim Thåström x The Högdalen.Armband av 925 sterling silver med oxiderad yta, 2 200 kr, Joakim Thåström x The Högdalen.
Armband av 925 sterling silver med oxiderad yta, 2 200 kr, Joakim Thåström x The Högdalen. Foto: Eva Dahlgren/The Högdalen

 

För Thåströms kollektion har Efva utgått från hans omtyckta och poetiska texter, och har hämtat inspiration ur låtklassikerna Beväpna dig med vingar, Fan fan fan, Från himlen sänt (”Det är ni som e dom konstiga det är jag som e normal” och Stjärna som är din (”Det finns en stjärna man får ta ner”). I kollektionen finns två halsband, en ring, två örhängen och två armband. 

Halsband av 925 sterling silver, 1 500 kr, Joakim Thåström x The Högdalen.Halsband av 925 sterling silver, 1 500 kr, Joakim Thåström x The Högdalen.Halsband av 925 sterling silver, 1 500 kr, Joakim Thåström x The Högdalen.
Halsband av 925 sterling silver, 1 500 kr, Joakim Thåström x The Högdalen. Foto: Eva Dahlgren/The Högdalen

 

Thåström kan komma otroligt nära med få ord

– Thåström är en fantastisk poet med sån kraft. Han kan komma otroligt nära med få ord. Musik och text går verkligen rakt in, det är första psykologen, den kan öppna ditt hjärta. Det är som när nån kunde komma bakom scen och tacka mig och säga att ’precis som du beskriver kan inte jag uttrycka mig’. Jag har också alltid använt mig av ord för mina smycken och jag vill fortsätta beröra människor med ord, säger Efva Attling i intervjun, där hon även minns ett av deras första möten – Thåström berättar på en efterfest 1981 att han har köpt den då nya singeln Två av oss för X Models förvånade sångerska och frontfigur – Efva Attling (”Jag blev glad över att en radikal rockkille i Ebba Grön kunde vara intresserad av vår hitballad”).

LÄS ÄVEN: Efva Attlings fantastiska stilresa – från då till nu!

Örhängen av 925 sterling silver, 1 600 kr, Joakim Thåström x The Högdalen.Örhängen av 925 sterling silver, 1 600 kr, Joakim Thåström x The Högdalen.Örhängen av 925 sterling silver, 1 600 kr, Joakim Thåström x The Högdalen.
Örhängen av 925 sterling silver, 1 600 kr, Joakim Thåström x The Högdalen. Foto: Eva Dahlgren/The Högdalen

Joakim Thåströms planer framåt

Thåström själv väntar, som många av hans kolleger, på att få färdigställa musikinspelningar som blivit uppskjutna på grund av pandemin. Utöver samarbetet med The Högdalen så är det där han trots det lägger sin energi. 

– Musiken tar mycket kraft och tid och jag har ingen anledning att göra annat. Jag får frågor om att göra filmmusik, skriva en bok, men jag har insett mina begränsningar, jag stannar vid min läst.

Se resten av smyckena i kollektionen Joakim Thåström x Högdalen här: 

Armband av 925 sterling silver, 1 900 kr, Joakim Thåström x The Högdalen.Armband av 925 sterling silver, 1 900 kr, Joakim Thåström x The Högdalen.Armband av 925 sterling silver, 1 900 kr, Joakim Thåström x The Högdalen.
Armband av 925 sterling silver, 1 900 kr, Joakim Thåström x The Högdalen. Foto: Eva Dahlgren/The Högdalen
Halsband av 925 sterling silver, 1 900 kr, Joakim Thåström x The Högdalen.Halsband av 925 sterling silver, 1 900 kr, Joakim Thåström x The Högdalen.Halsband av 925 sterling silver, 1 900 kr, Joakim Thåström x The Högdalen.
Halsband av 925 sterling silver, 1 900 kr, Joakim Thåström x The Högdalen. Foto: Eva Dahlgren/The Högdalen
Örhängen av 925 sterling silver, 1 700 kr, Joakim Thåström x The Högdalen.Örhängen av 925 sterling silver, 1 700 kr, Joakim Thåström x The Högdalen.Örhängen av 925 sterling silver, 1 700 kr, Joakim Thåström x The Högdalen.
Örhängen av 925 sterling silver, 1 700 kr, Joakim Thåström x The Högdalen. Foto: Eva Dahlgren/The Högdalen

Här kan du köpa Joakim Thåström x The Högdalen (länk till The Högdalen)

LÄS ÄVEN Kvinnorna över 50 som bevisar att tidlös stil inte har någon ålder.