Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Privat, Catwalkpix.com

DV:s stilexpert Monika Kichau: ”Så bygger du en tidlös smyckesstil”

DV:s bloggare och modeexpert Monika Kichau svarar på läsarnas stilfrågor, och denna gång tar hon sig an frågan hur man bygger en smyckesstil som håller över tid.

Psst.. Läs Monika Kichaus blogg här! 

1. Håll ditt fokus

Känner du dig vilsen i smyckeslådan kan du börja med att rensa bort sådant som du inte använder och låta det du gillar mest vara nära till hands. Förhåll dig till din smyckessamling som till din garderob – håll den organiserad och satsa på kvalitet i stället för kvantitet. 

2. Välj signatursmycken

Skådespelaren och artisten Tracee Ellis Ross ses ofta bära creoler i öronen, och designern Diane von Furstenberg har gjort armband till sin grej. Det som du bestämmer dig för att bära på repeat blir din signumstil. 

Tracee Ellis Ross har gjort creoler till sitt signum. Foto: Getty Images / WireImage

3. Våga ta risker

100-åriga, färgstarka stilikonen Iris Apfel plockar regelbundet upp både färger och mönster från resterande look i sina smycken, och lever med råge efter devisen ”Why be boring?”. Våga du med!

100-åriga Iris Apfel älskar smycken, något hon visar varje dag. Foto: Getty Images / Getty Images North America

4. Personliga kombinationer

Olika längder och storlekar på kedjor runt halsen, tillsammans med olika ringar på fingrarna, ger en unik och personlig mix. Jag får ofta frågan om man får blanda silver och guld? Absolut! Ett knep är att fokusera på en metallfärg som bas och låta en annan metallfärg agera accent i din smyckeslook. 

5. Våga mixa stilar

Pärlhalsband kan ha en konservativ klang, men bär du det tillsammans med silver- eller guldlänkar får du i stället en modern känsla. Svenska designern Maria Nilsdotter arbetar mycket med sina kollektioner på ett sådant sätt, och hon bevisar att det är i de oväntade krockarna som moderna smyckeskombinationer blir till.

Stella McCartney.
Stella McCartney.
Stella McCartney.
Saint Laurent.
Saint Laurent.
Saint Laurent.
1 AV 2
Stella McCartney.
Foto: Catwalkpix.com Stella McCartney
2 AV 2
Saint Laurent.
Foto: Catwalkpix.com Saint Laurent

 

6. Minimalism på olika vis

Italienska smyckesdesignern Elsa Peretti har lärt oss att minimalistisk elegans både kan vara något skirt – som Diamond by the Yard-kollektionen hon skapade för Tiffany & Co – men även något maffigt och rått – som ikoniska Bone cuff som hon designade för samma smyckeshus. Du som bärare sätter prägel på dina smycken i samspel med dina kläder, vilket stakar ut riktningen för hur dina smycken uppfattas.

Foto: tiffany co

Elsa Perettis delikata Diamonds by the yard-halsband (ovan) och maffiga Bone Cuff-armband (nedan) visar på olika sidor av minimalismen.

7. Skapa en visuell balans

Gillar du att bära flera maffiga smycken samtidigt ska du se till att separera dem från varandra. Till exempel kan ett maffigt halsband och stora örhängen konkurrera visuellt, därför är det ofta bättre att välja ett av dem och komplettera med något maffigt som hamnar längre bort från porträttzonen – som maffiga ringar, armband eller klocka.

Läderarmband från Hermes. Foto: Catwalkpix.com Hermes

Plus: Ekotipset

Andrahandsmarknaden kryllar av både äkta smycken och bijouterier. Begagnat och vintage är ett hållbart och smart sätt att hitta något unikt, och ofta till ett överkomligt pris. 

Foto: bea bongiasca

Ring av guld/silver/topas, Bea Bongiasca. Mer info, köp här (länk till Net-a-Porter). 

Foto: cornelia webb

Örhängen av guldpläterat, återvunnet silver/siamite, mer info köp här (länk till Cornelia Webb). 

Foto: schiaparelli

Örhängen av förgylld mässing/harts/kristall, mer info köp här (länk till Schiaparelli). 

Armband av läder och med guldplätering, mer info köp här (länk till Hermès). 

LÄS MER: Stilexperten Monika Kichau: ”Så bär du den trendiga minikjolen – oavsett ålder”