Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Edblads nya höstkollektion omfamnar skogens mörka magi

Cathrine Edblad har alltid dragits till skogen – nu får den äntligen ta sin rättmätiga plats i A/W 19-kollektionen Into the woods.

Vad är det för speciellt med skogen?

– Jag har bott vid skogen under hela mitt vuxna liv och alltid haft en dragning dit. I dagens snabba, uppkopplade samhälle är skogen så ursprunglig. Den är som den alltid varit, och den går inte att styra. För mig är den en plats att finna ro och inspiration.

Hur syns inspirationen i kollektionen?

 Cathrine Edblad är delägare och kreativ chef på Edblad.

– Skogen kan vara både läskig och spännande men också fridfull och harmonisk. Jag tycker om när saker krockar, från de skira, fina blombladen till den hårda graniten och de spetsiga bergstopparna. I kollektionen finns allt från nakna, kusliga kvistar till mjuka fjädrar. Det fina med smycken är att man kan tolka dem på sitt eget vis. Till exempel har vi en hare som är på språng, den kan till exempel symbolisera kraft eller flykt beroende på vem som bär det.

Ni introducerar även nya accessoarer.

– Vi har skalat bort mycket inredning och kläder för att fokusera på accessoarer som har samma röda tråd som smyckena. Det är bland annat väskor, ryggsäckar och datorfodral som kan uppdateras med hjälp av bag straps, charms och scarfar och på så sätt förstärka smyckena.

LÄS MER: Höstmode 2019: Allt om säsongens hetaste trender, färger och plagg

För första gången satsar Edblad extra hårt på accessoarer.För första gången satsar Edblad extra hårt på accessoarer.För första gången satsar Edblad extra hårt på accessoarer.
För första gången satsar Edblad extra hårt på accessoarer. Foto: Peter Edqvist

Svart ryggsäck, mönstrad scarf och gul clutch. Läs mer och köp här.

Hur har ni arbetat med hållbarhet i denna kollektion?

– Edblad har arbetat i över femton år med våra leverantörer, vi känner dem väl och gör regelbundna externa kontroller. Vi jobbar mycket med stål som är ett tåligt material, man kan både duscha och sova med våra smycken. För mig handlar hållbarhet också mycket om själva designen. För varje kollektion bygger vi till viss del vidare på våra äldre kollektioner, som är våra rötter. Självklart vill vi även söka nya material och tillverkningsprocesser som är renare och bättre hela tiden och detta utmanar vi våra producenter med.

Vilka andra material än stål är din framtidsspaning?

– Jag tror mycket på materialkombinationer och tekniska lösningar som syntetiska diamanter. Jag är inte alls rädd för förändring, men stål känns fortfarande relevant att jobba med då det tål mer än silver och guld.

Foto: Peter Edqvist

Halsband med fjäder, örhänge med fjäder och scarf knuten i håret, läs mer och köp här.

Ni samarbetar med Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) i år. Är det viktigt för dig att ge tillbaka?

– Edblad har alltid jobbat med olika organisationer och i år kändes frågan om kvinnomisshandel högaktuell, vilket gjorde Roks till ett naturligt val. Att göra skillnad har varit en drivkraft som skapat meningsfullhet i företagandet för både mig och våra anställda. Att veta att någon räddas från prostitution i Kambodja när vi säljer ett armband är väldigt stort.

LÄS MER: Modechefen: ”7 stora trender från modeveckan du kan bära redan i höst”

Foto: Peter Edqvist

Nitörhängen, nitringar och nitarmband, läs mer och köp här.

Vad betyder smycken för dig personligen?

– Ett smycke är en otroligt betydelsefull och symbolladdad accessoar. Man kan bära ett smycke för att visa hur man mår, man kan ge bort ett smycke, man kan få smycken som arvegods… Jag tror även att vi med vår miljömedvetenhet idag inte kommer att konsumera kläder på samma sätt som vi gjort tidigare och då kommer smycken att få en ännu starkare roll i våra garderober.

Finns  det någon person som du inspireras av vad gäller styling av smycken?

–  Stella McCartney bär alltid själv upp en väldressad och minimalistisk del av sin design.