Foto: Michal Pudelka

Erdem om samarbetet med H&M: "Plaggen är skapta för att bäras i många år"

Erdem Moralioglu, designern bakom modehuset Erdem, släpper den 2 november en efterlängtad kollektion i samarbete med H&M. För Damernas Värld berättar Erdem om tankarna och inspirationen bakom de romantiska plaggen.

Marika Agestam Cederlund

H&M i samarbete med modedesignern Erdem Moralioglu

Den senaste i raden att göra en gästkollektion för H&M är ingen mindre än Erdem Moralioglu, designern bakom modehuset Erdem. Damernas Värld har snackat med Erdem för att höra om hans tankar bakom designsamarbetet.

Varför valde du att göra det här samarbetet?

– Jag blev väldigt glad när H&M hörde av sig till mig angående samarbetet. Det känns fantastiskt att få följa så många duktiga designers fotspår, som H&M har samarbetat med tidigare år. Tanken på att folk som inte vet vem jag är och vad jag gör, men nu kommer att lära känna mitt arbete, känns väldigt speciell. Det är en storslagen känsla, och ärligt talat har jag inte börjat inse omfattningen av vad vi faktiskt gör förrän nu.

LÄS MER: Erdem x H&M – se hela kollektionen här

Kollektionen är inspirerad av din barndom, varför?

Namn: Erdem Moralioglu.

Ålder: 40

Bakgrund: Född Montréal, Kanada men bor sedan många år i London, Storbritannien. Grundade Erdem 2005.

Aktuell: Gör årets designsamarbete med H&M.

– Det är en väldigt intressant fråga, för det finns nämligen olika anledningar till det. När jag designar för Erdem brukar jag vanligtvis följa en dominerande berättelse, men med Erdem x H&M ville jag vara mycket mer öppen och blanda olika influenser och inspirationer. Exempelvis växte jag upp i Kanada, där vintrarna är extrema. Eftersom kollektionen släpps i början av vintern så tänkte jag mycket på vad vi bar i Kanada som inspiration.

Hur har hållbarhetstänket för Erdem x H&M sett ut ?

– Framför allt är alla plagg gjorda för att bäras och älskas i många år. Vi har även använt oss av ekologisk bomull för t-shirtarna och huvtröjorna samt arbetat med små lokala fabriker, vilka vanligtvis producerar mina kollektioner för Erdem. Det var viktigt för mig att använda material från många olika självständiga tillverkare för att bevara och värna om traditioner.

Hur ser du på modets framtid – med "fast fashion" vs. mer skräddarsydda plagg?

– Jag tycker att det är fantastiskt att genom Erdem x H&M kunna erbjuda något långvarigt i en tid där mycket är tillfälligt. Jag älskar att designa plagg som kan bäras i fem eller tio års tid, och fortfarande behålla sin mening och relavans. Det är spännande att kunna dela den inställningen jag har med så enormt många människor världen runt.

ANNONS

Vilket är ditt eget favoritplagg i kollektionen?

– Jag är stolt över hela kollektionen, men mitt favoritplagg från damkollektionen är den dubbelknäppta kavajen. När vi prövade ut kavajen till herrkollektion var jag bara tvungen att testa den på en kvinnlig modell också. Den passade så bra att vi gjorde en damversion också. Istället för en knapp fick kavajen dubbelknäppning för att få en maskulin form, och de matchande kostymbyxorna är pojkaktigt vida, med hög midja. Kavajen är ett speciellt plagg som kan bäras på många olika sätt, antingen för formella tillfällen, eller nonchalant slängt över axlarna till vardags.

Erdem x H&M plaggen släpps i butik och online den 2 november. Priserna för plaggen och accessoarerna ligger mellan 199 – 2 999 kronor.

 

Erdem x H&M – plaggen

Här är fem utvalda plagg från kollektionen. Klicka här för att se alla plagg från H&M x Erdem.

Den dubbelknäppta kavajen är Erdems eget favoritplagg.
Förutom en grå variant kommer kavajen även i ett blommigt mönster.
Mönstrad scarf från Erdem x H&M.
En klassisk leopardjacka ryms i kollektionen.
Erdem x H&M hoodie.
https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=698&player=sp&part_id=142085&addons=000&time=0&disable_sharing=false