Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Klockexperten ger råd om vad du ska tänka på innan du köper en lyxklocka.Klockexperten ger råd om vad du ska tänka på innan du köper en lyxklocka.Klockexperten ger råd om vad du ska tänka på innan du köper en lyxklocka.
Klockexperten ger råd om vad du ska tänka på innan du köper en lyxklocka. Foto: Victor VIRGILE / Gamma-Rapho

Experten: Vad du ska veta innan du köper en lyxklocka

Inleder du det nya decenniet med att göra slag i saken och köpa en exklusiv klocka att njuta av varje dag? Britta Rossander, expert på klockor, ger dig de 

bästa tipsen inför din investering. 

Valet av klocka är mycket personligt och visar mer än tid. Din klocka är ett statement som är att betrakta som ett smycke – men den rymmer också mycket teknik. Den har en praktisk funktion och den försvinner inte i fickan eller drunknar i handväskan, utan sitter väl synlig på handleden. 

Klockexperten Britta Rossander.Klockexperten Britta Rossander.Klockexperten Britta Rossander.
Klockexperten Britta Rossander. Foto: Mia Litström

Köpa klocka? Tänk på klockans teknik och utseende

Utseendet, vad du ska ha din klocka till (som smycke, statussymbol eller för att faktiskt hålla koll på tiden med) samt den teknik den besitter är alla saker du ska tänka noga på när du äntligen ska göra slag i saken och investera i ett kvalitetsur. Damernas Värld ger dig en första guide till klockornas förlovade land – och tips på vägen mot din första fina klocka. 

BRITTAS TIPS INFÖR KLOCKKÖPET, DEL 1

Ska du köpa din första 

”riktiga” klocka – välj ett etablerat varumärke. 

Bestäm din budget på förhand och leta efter den bästa 

klockan för det priset. 

Tänk efter hur du vill använda klockan och välj bland dem 

som motsvarar dina krav.

Sök på nätet, tala med urmakare – de älskar att 

berätta om ”sina” klockor.

Köp hos en av varumärket godkänd återförsäljare, då får du en husdoktor för din klocka.

Tillhör du dem som blir förvånade över att man fortfarande köper exklusiva klockor för att de är vackra? Tänk om – i dag är det förhållandevis vanligt. Eva Malmström Shivdasani, grundare av Soneva Resorts, sa i en intervju i New York Times att hon älskar att hon kan se månens rörelse, den så kallade månfasfunktionen, på sin klocka, och älskar dess utseende. 

LÄS ÄVEN: Allt om Chanels nya superexklusiva smyckeskollektion

– Jag använder den inte för funktionen – jag gillar skönheten, säger Eva. 

BRITTAS VAL: MYCKET FÖR PENGARNA. Mycket klocka för pengarna är Tissots modell Automatique, ett välkänt varumärke med mycket gott renommé. Pris från 6 200 kronor.BRITTAS VAL: MYCKET FÖR PENGARNA. Mycket klocka för pengarna är Tissots modell Automatique, ett välkänt varumärke med mycket gott renommé. Pris från 6 200 kronor.BRITTAS VAL: MYCKET FÖR PENGARNA. Mycket klocka för pengarna är Tissots modell Automatique, ett välkänt varumärke med mycket gott renommé. Pris från 6 200 kronor.
BRITTAS VAL: MYCKET FÖR PENGARNA. Mycket klocka för pengarna är Tissots modell Automatique, ett välkänt varumärke med mycket gott renommé. Pris från 6 200 kronor.
Foto: Francesco Gili / All Rights Reserved - Francesco Gili

Att köpa en klocka i dag kan vara en förvirrande upp­levelse. Det finns så många att välja mellan och priserna varierar från mycket överkomliga till miljontals kronor. Många damklockor var tidigare nedskalade versioner av herrklockor, men i och med att kvinnor blivit mer attraktiva kunder för klockbranschen har utbudet av ur med funktioner som månfas, världstid, kronograf, skeletterade verk och evighetskalender designade för kvinnliga handleder ökat. Vackra exempel på detta är väldesignade damklockor från Omega, Chopard, Jaeger-­LeCoultre, IWC, Patek Philippe och Cartier

LÄS ÄVEN: Skapa en perfekt smyckesgarderob med 5 smycken.  

BRITTAS VAL: LAGOM AVANCERAD. Stabil prisbild har Longines serie Record collection med COSC-certifikat, som visar att klockan har genomgått kontroll och har perfekt gång. Serien är stor och klockorna kostar från 17 600 kr.BRITTAS VAL: LAGOM AVANCERAD. Stabil prisbild har Longines serie Record collection med COSC-certifikat, som visar att klockan har genomgått kontroll och har perfekt gång. Serien är stor och klockorna kostar från 17 600 kr.BRITTAS VAL: LAGOM AVANCERAD. Stabil prisbild har Longines serie Record collection med COSC-certifikat, som visar att klockan har genomgått kontroll och har perfekt gång. Serien är stor och klockorna kostar från 17 600 kr.
BRITTAS VAL: LAGOM AVANCERAD. Stabil prisbild har Longines serie Record collection med COSC-certifikat, som visar att klockan har genomgått kontroll och har perfekt gång. Serien är stor och klockorna kostar från 17 600 kr.

Klocka med både historia och avancerad teknik

Med en mekanisk/automatisk klocka bär du både historia och avancerad teknik på handleden.

Med en mekanisk/automatisk klocka bär du både historia och avancerad teknik på handleden. Det är hantverket som fascinerar, verket med hundratals delar monterade så att de kan driva olika funktioner. En automatiskt uppdragen klocka passar vid alla tillfällen och är en utveckling av det mekaniska verket, med ett tillägg som gör att den drar upp sig själv. Den är alltså självuppdragande, till skillnad från batteridrivna så kallade kvartsur, genom rotorn – verkets hjärta – som ger kraft när du rör din handled. Rotorn rör sig fram och tillbaka och lagrar på så sätt energi till verket. Om du tar en automatisk klocka och gungar den sakta fram och tillbaka i handen kan du känna rotorns rörelse.

BRITTAS TIPS INFÖR KLOCKKÖPET, DEL 2

Ta reda på hur ofta klockan behöver servas för att behålla funktion och värde.

Det är populärt att köpa klockor vintage, men köp hos 

en etablerad försäljare eller ett auktionshus – så du vet att du får äkta vara. 

En automatisk klocka dras ständigt upp, men den blir aldrig  ”överuppdragen”.

Till skillnad från en bil går en mekanisk klocka att uppskatta i många år och kan öka i värde. 

Att skapa en automatisk klocka kräver utbildning och tid, det är detta hantverk som ger den dess tidlöshet. Föremål som innehåller en hög grad av hantverk tenderar att öka, eller åtminstone behålla, sitt värde och så är det också med klockor. Exempel är Rolex, Patek Philippe, Audemars Piguet, A. Lange & Söhne och Breguet

BRITTAS VAL: KLOKT KÖP. Tudor modell 1926 har extra allt i kunskap, och är för dig som söker mycket god kvalitet till bra pris. Tudor är Rolex systermärke och urmakarna har tillgång till Rolex erfarenhet, men arbetar i ett mer tillgängligt prisområde. Denna modell startar på 18 400 kronor.BRITTAS VAL: KLOKT KÖP. Tudor modell 1926 har extra allt i kunskap, och är för dig som söker mycket god kvalitet till bra pris. Tudor är Rolex systermärke och urmakarna har tillgång till Rolex erfarenhet, men arbetar i ett mer tillgängligt prisområde. Denna modell startar på 18 400 kronor.BRITTAS VAL: KLOKT KÖP. Tudor modell 1926 har extra allt i kunskap, och är för dig som söker mycket god kvalitet till bra pris. Tudor är Rolex systermärke och urmakarna har tillgång till Rolex erfarenhet, men arbetar i ett mer tillgängligt prisområde. Denna modell startar på 18 400 kronor.
BRITTAS VAL: KLOKT KÖP. Tudor modell 1926 har extra allt i kunskap, och är för dig som söker mycket god kvalitet till bra pris. Tudor är Rolex systermärke och urmakarna har tillgång till Rolex erfarenhet, men arbetar i ett mer tillgängligt prisområde. Denna modell startar på 18 400 kronor.

Det är omöjligt att jämföra en mekanisk klocka med ett kvartsur, som alltid visar mer exakt tid än en mekanisk klocka, oavsett pris. Men med ett anonymt kvartsur får du en produkt som inte fått någon kärlek i tillverkningsprocessen – och som kan vara tillverkat av människor med dåliga arbetsförhållanden – medan den mekaniska klockan är tillverkad av välutbildade urmakare. 

BRITTAS VAL: VÄRLDSKÄNDIS. En av världens mest eftersökta modeller är Rolex Daytona i stål, som brukar kallas ”klockan som ger pengarna tillbaka i hela världen”. Den tillverkas i mindre antal än vad marknaden önskar, och kölistan är lång. Pris: 142 100 kronor.BRITTAS VAL: VÄRLDSKÄNDIS. En av världens mest eftersökta modeller är Rolex Daytona i stål, som brukar kallas ”klockan som ger pengarna tillbaka i hela världen”. Den tillverkas i mindre antal än vad marknaden önskar, och kölistan är lång. Pris: 142 100 kronor.BRITTAS VAL: VÄRLDSKÄNDIS. En av världens mest eftersökta modeller är Rolex Daytona i stål, som brukar kallas ”klockan som ger pengarna tillbaka i hela världen”. Den tillverkas i mindre antal än vad marknaden önskar, och kölistan är lång. Pris: 142 100 kronor.
BRITTAS VAL: VÄRLDSKÄNDIS. En av världens mest eftersökta modeller är Rolex Daytona i stål, som brukar kallas ”klockan som ger pengarna tillbaka i hela världen”. Den tillverkas i mindre antal än vad marknaden önskar, och kölistan är lång. Pris: 142 100 kronor. Foto: PRESSBILD

Klockor i en egen liga

Men det finns klockor med kvartsverk som tillhör en egen liga, beroende på att de är tillverkade av till exempel Cartier, Chopard eller Bulgari, där designen sitter i högsätet och det höga andrahandsvärdet motiveras av att klockorna framför allt är designobjekt och juvelerar­arbeten i den högre skolan. De är också för små för att hysa ett mekaniskt verk. Dessa klockors kvartsverk är bland de bästa som finns.   

BRITTAS VAL: SAMLARDRÖM. Urtavlan är ett konstverk, liksom urverkets gravyr på Patek Philippe Minute repeter modell 700 50G, som slår för timme, kvart och minut om bäraren trycker på en knapp i boettringen. Det är en av de svåraste och mest dyrbara funktionerna att tillverka för ett armbandsur, och produktionen är minimal. Priset lämnas bara ut vid seriös förfrågan inför ett eventuellt köp, men lär ligga en bra bit över en halv miljon. Stor potential att öka i värde.BRITTAS VAL: SAMLARDRÖM. Urtavlan är ett konstverk, liksom urverkets gravyr på Patek Philippe Minute repeter modell 700 50G, som slår för timme, kvart och minut om bäraren trycker på en knapp i boettringen. Det är en av de svåraste och mest dyrbara funktionerna att tillverka för ett armbandsur, och produktionen är minimal. Priset lämnas bara ut vid seriös förfrågan inför ett eventuellt köp, men lär ligga en bra bit över en halv miljon. Stor potential att öka i värde.BRITTAS VAL: SAMLARDRÖM. Urtavlan är ett konstverk, liksom urverkets gravyr på Patek Philippe Minute repeter modell 700 50G, som slår för timme, kvart och minut om bäraren trycker på en knapp i boettringen. Det är en av de svåraste och mest dyrbara funktionerna att tillverka för ett armbandsur, och produktionen är minimal. Priset lämnas bara ut vid seriös förfrågan inför ett eventuellt köp, men lär ligga en bra bit över en halv miljon. Stor potential att öka i värde.
BRITTAS VAL: SAMLARDRÖM. Urtavlan är ett konstverk, liksom urverkets gravyr på Patek Philippe Minute repeter modell 700 50G, som slår för timme, kvart och minut om bäraren trycker på en knapp i boettringen. Det är en av de svåraste och mest dyrbara funktionerna att tillverka för ett armbandsur, och produktionen är minimal. Priset lämnas bara ut vid seriös förfrågan inför ett eventuellt köp, men lär ligga en bra bit över en halv miljon. Stor potential att öka i värde.

Klockans livslängd

En mekanisk klocka fortsätter visa tiden år efter år och går ofta i arv.

I fråga om livslängd så håller mekaniska klockor betydligt längre än kvartsur. En ägare till ett kvartsur kanske slänger klockan när batteriet dör, eller när själva klockan slutar att fungera, och förlorar då hela värdet. En mekanisk klocka fortsätter visa tiden år efter år och går ofta i arv. Den kan åldras och skapa sin egen historia och har inget bäst före-datum. Den pausar när du lägger den åt sidan med uttömd kraftreserv, och återfår sitt liv om du vrider upp den något och sedan sätter den på armen så att rotorn kan svänga igen.  

LÄS ÄVEN: 5 sätt att styla klockor och smycken