Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TONY DUFFY / GETTY IMAGES GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Flo-Jo: Den snabbaste kvinnan var också den mest moderiktiga

Florence Griffith Joyner var inte bara snabbast – hon förflyttade gränserna för hur en idrottskvinna fick se ut under tävling med sina naglar, smycken och sina moderiktiga tävlingsdräkter.

Om det inte hade varit för pandemin hade vi nu avnjutit Olympiska Spelen i Tokyo – men låt oss i stället förflytta oss till ett annat OS, inte så långt därifrån: 1988 års Olympiska spel från Seoul, Sydkorea.

Florence Griffith Joyner var snabbast och stiligast

Frågan är om det någonsin funnits någon mer uppseendeväckande elitidrottare än Los Angeles-födda Florence Griffith Joyner, också känd som världens snabbaste kvinna (hon har fortfarande rekordet på 100 meter: 10.49 sekunder). 

LÄS ÄVEN Elaine Eksvaräds handfasta råd som minskar rasism, som ALLA kan ta till sig

Flo-Jo, som blev hennes smeknamn, var en sensation, inte bara för hennes dominans på friidrottsmästerskapen och i de olympiska spelen (hon tog hem tre guld och ett silver från OS i Seoul 1988) – hennes look var något vi aldrig tidigare sett i friidrottssammanhang. Håret, makeupen, de långa och fantasifullt målade naglarna i kombination med hennes smycken och tävlingsdräkter – ofta intressant asymmetriska med ett ben täckt och ett ben bart, eller som här, med huva – utgjorde en helhet som inspirerade kvinnor både på och utanför sprinterbanorna över hela världen. 

Flo-Jo under de amerikanska uttagningarna till OS 1988 i uppseendeväckande och moderiktig tävlingsdräkt. Foto: AL BEHRMAN / Ap

Den tidigare hår- och nagelteknologen såg sin stil som en del av hennes prestation och förklarade sin otroliga uppenbarelse med den fullkomligen glasklara ekvationen: ”Dress good to look good. Look good to feel good. And feel good to run fast!”

Florence Griffith Joyner förbereder sig inför ett lopp under OS i Seoul 1988. Foto: TONY DUFFY / GETTY IMAGES GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Flo-Jo dog i sömnen av en hjärtattack 1998, endast 38 år gammal. Det fanns misstankar om doping kring Florence Griffith Joyners prestationer (som naturligtvis tog fart efter hennes tidiga död) men ingenting har kunnat bevisas, och hon bör betraktas som ren. Som idrotts- och stilikon är hon dock odödlig.

LÄS ÄVEN: US Open-dramatiken som gav namn till tennisarmbandet.