Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tips på hur du förvarar vinterkläder på rätt sätt!Tips på hur du förvarar vinterkläder på rätt sätt!Tips på hur du förvarar vinterkläder på rätt sätt!
Tips på hur du förvarar vinterkläder på rätt sätt! Foto: Shutterstock / Shutterstock

Så förvarar du vinterkläderna rätt – 6 smarta tips

Förvara dina vinterkläder smart så får du bättre överblick i förrådet och mer plats för nya modefynd. Här listar vi våra 6 bästa tips att tänka på när vinterkläderna ska upp på vinden eller ner i källaren, kort sagt allt du behöver veta om plastlådor, kartonger, vakuumförpackningar och annan smart förvaring.

1. Förvara vinterkläderna i plastlådor istället för i kartonger

Vinterkläder som du inte kommer att använda under vår- och sommarsäsongen tar upp onödig plats i din byrå eller garderob – och därför är det smart att förvara dem i vind- eller källarförråd tills det blir kyligare igen. Med plastlådor ser du precis vad lådorna innehåller, och till skillnad från kartonger slipper du stuva om och öppna varenda en när du ska omorganisera. Skulle plastlådorna bli väldigt fulla kan du skriva en lapp med vad de innehåller och klistra på. Använd en plastlåda för toppar, en för byxor, en för klänningar och så vidare för att få ännu tydligare ordning i ditt förråd.

2. Vakuumförpacka dina vinterkläder

Att förvara vinterkläder i vakuumpåsar är smart på många sätt. Du vinner mer än 50 procent mer utrymme i ditt vind- eller källarförråd och släpper dessutom inte in skadedjur. Vissa plagg, som till exempel pälsar, som behöver andas förvaras dock bäst på annat sätt.

Ut med det gamla och in med det nya!Ut med det gamla och in med det nya!Ut med det gamla och in med det nya!
Ut med det gamla och in med det nya! Foto: Jason Lloyd-Evans

3. Spara skokartonger för att förvara skor

Vi vet, det känns spontant som att skokartongerna bara tar mycket plats, men faktum är att de är perfekt förvaring för dina skor när du inte använder dem. Borsta av och smörj in dina vinterskor, bädda ner dem i skokartongen och förvara dem på din vind eller i ditt källarförråd tills hösten kommer tillbaka igen. Tack vare originalkartongernas tryck och märkningar får du en tydlig överblick av vilka skor du har, så smart! Har du redan slängt skokartongerna? Köp nya och märk själv!

LÄS OCKSÅ: Fläckar på skorna? 26 husmorsknep som räddar dina skor

4. Förvara vissa vinterkläder på galge, vik andra

Har du lyxen att ha ett så stort förråd att du kan ha kläder hängandes på galge? Grattis! Att förvara kläder på galge, i klädpåse, ger tydlig översikt och minskar risken att plaggen blir skrynkliga. Dock är det viktigt att använda vadderade galgar för material som siden och bomull så att plaggen inte ”hängs ut” och förstörs.

Tänk också på att inte alla kläder passar för att förvaras på galge. Tyger som kashmir, ull, akrylfibrer och polyfibrer mår bäst av att förvaras vikta, eftersom dessa material lätt blir utdragna på galge. Använd gärna klädpapper emellan.

5. Förvara dina vinterkläder med lavender och ceder för att skydda mot mal

Använd inte malkulor för att skydda dina vinterkläder! En malpåse både luktar illa och har tveksamma ingredienser. Lavender och ceder är naturligt och håller vinterkläderna både väldoftande och torra. Ceder bör dock undvikas till naturliga material som läder och päls eftersom den uttorkande effekten kan få materialen att spricka.

6. Allt ska inte förvaras – passa på att rensa bland dina vinterkläder

Att ta tag i en garderobsrensning ÄR ett stort projekt. Så för att du ska slippa göra det allt för ofta – var smart och passa på att rensa ordentligt samtidigt! Har du inte använt plagget du håller på att stuva undan någon gång under det senaste året ska det inte till källaren eller vinden – det ska bort. Är det helt? Skänk bort eller sälj det. Är det trasigt? Hej återvinningen!

LÄS OCKSÅ: 9 knep som gör det lättare att rensa garderoben