Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Damernas Världs moderedaktör Lina Johansson hjälper dig med dina mode- och stilfrågor.Damernas Världs moderedaktör Lina Johansson hjälper dig med dina mode- och stilfrågor.Damernas Världs moderedaktör Lina Johansson hjälper dig med dina mode- och stilfrågor.
Damernas Världs moderedaktör Lina Johansson hjälper dig med dina mode- och stilfrågor. Foto: Weronika Bela/catwalkpix.com

FRÅGA MODEREDAKTÖREN | Hur uppdaterar jag min garderob på ett hållbart sätt?

Vilka smycken trendar våren 2023? Hur bär man en byxa med låg midja på ett mer moget sätt? Damernas Världs moderedaktör Lina Johansson svarar på era frågor om mode och stil.

Hur uppdaterar jag min garderob på ett hållbart sätt? Jag vill fortfarande utgå från min befintliga garderob men vill vara ”up to date” med färger, snitt och accessoarer. Gillar fokus på få plagg med många stylingmöjligheter. – Annika

– Först och främst ska du utgå från snitt och passformer som du själv gillar och känner dig bekväm i, utifrån dem kan du addera trendiga element. Men där tycker jag att det är viktigt att inte haka på alla trender bara för att de är trender, utan att du tar dig en funderare på om du verkligen gillar just den här trenden och om den passar dig och din stil. Gör den det kan du ta den vidare. Ett plagg som du kan fortsätta att använda i många år, trots att det inte längre är ”trendigt”, blir automatiskt ett mer hållbart val. En annan aspekt som avgör om det är ett hållbart val är så klart materialet: det kan vara värt att betala lite mer för kvalitet som håller över tid och inte gå på fast fashion. Jag tycker faktiskt alltid att det känns trendigt att mixa festplagg och vardagsplagg: det är ingen trend som kommer att passera, det är mer en stil. Användningsområdena blir också väldigt mycket större om du börjar använda dina festplagg även till vardags, i en snygg mix. Till exempel gör sig ett par metallicbyxor och en bomullsskjorta väldigt bra ihop.

Investera i ett kvalitativt plagg som håller över tid.Investera i ett kvalitativt plagg som håller över tid.Investera i ett kvalitativt plagg som håller över tid.
Investera i ett kvalitativt plagg som håller över tid. Foto: pressbilder GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

LÄS MER: Sara Wimmercranz: ”Att välja bort nyproducerat är det bästa som hänt min stil”

Vilka smycken trendar den här våren? – Shada

– En gammal favorit är tillbaka i modet, armringen, så vill du vara extra trendig i vår införskaffar du dig i en sådan. Även halsband med större rosmotiv är i ropet, plus 90-talstrenden med läderband runt halsen och en större berlock i metall, gärna en hjärtformad.

Halsbandstrenden uppvisad på Köpenhamns modevecka.Halsbandstrenden uppvisad på Köpenhamns modevecka.Halsbandstrenden uppvisad på Köpenhamns modevecka.
Halsbandstrenden uppvisad på Köpenhamns modevecka. Foto: Copenhagenfashionweek.com

Moderedaktörens favorithalsband just nu

Halsband från Sui Ava

Halsband med svart band oh stjärnberlock.
ANNONS köp här (länk till Boozt) 

Halsband från Edblad

Halsband i rostfritt stål med hjärtberlock.
ANNONS köp här (länk till Edblad) 

Halsband från & Other Stories

Guldfärgat halsband av metall med hjärtberlock.
ANNONS köp här (länk till & Other Stories) 

Jag märker att låga midjor är tillbaka. Jag har inte burit det sedan 00-talet då jag var i 20-årsåldern. Hur bär man en byxa med låg midja på ett mer moget sätt än vad jag gjorde då? – Meja 

– Precis, den gamla 00-talstrenden är tillbaka. Jag känner själv ett visst motstånd till den när jag tänker tillbaka, men den här gången kommer jag ju inte att styla den som jag gjorde då. Den här omgången tar jag hjälp av mina älskade oversizekavajer och stoppar in det ribbstickade linnet innanför byxlinningen, som jag markerar med ett skärp. Jag kommer inte heller att satsa på byxorna som är supertajta över rumpan och utställda under knät utan fortsätter med byxor i oversizemodeller, annars skulle looken kännas som ett för stort hopp från min personliga stil. Om du är osäker på om den låga midjan är din grej, ta ett par byxor med hög midja och vik ner linningen: det är ett enkelt och innovativt sätt att prova på trenden utan att spendera onödiga pengar.

Snygg look med låg midja från Stella McCartneys SS23-visning.Snygg look med låg midja från Stella McCartneys SS23-visning.Snygg look med låg midja från Stella McCartneys SS23-visning.
Snygg look med låg midja från Stella McCartneys SS23-visning. Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

Moderedaktörens favoritbyxor med låg midja just nu

Jeans från Stella McCartney

Jeans med låg midja och raka ben.
ANNONS köp här (länk till My Theresa) 

Byxor från H&M

Beige byxor med vita ränder i oversizemodell med låg midja.
Säljs här (länk till H&M) 

Jeans från Weekday

Ljusa jeans i oversize modell med låg midja.
ANNONS köp här (länk till Weekday) 

LÄS MER: Chefredaktören: 30 tidlösa tips för säker stil

LÄS MER: Vårens jackor 2023 – hitta din favorit 

LÄS MER: FRÅGA MODEREDAKTÖREN | Vilket trendplagg ska jag satsa på i vår?