Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Damernas Världs moderedaktör Lina Johansson hjälper dig med dina mode- och stilfrågor.
Damernas Världs moderedaktör Lina Johansson hjälper dig med dina mode- och stilfrågor.
Damernas Världs moderedaktör Lina Johansson hjälper dig med dina mode- och stilfrågor.
Damernas Världs moderedaktör Lina Johansson hjälper dig med dina mode- och stilfrågor.

MODEREDAKTÖREN SVARAR | Vad ska jag ha på mig som gäst på bröllop?

Damernas Världs moderedaktör Lina Johansson svarar på era frågor om mode och stil. Här svarar hon på frågor om bland annat bröllopsgästklädsel, weekendpackning samt vårens sneakers.

Jag ska på bröllop och vill bära något som sticker ut men samtidigt inte tar fokus från bruden. Min stil är inte så blommig så gärna något enfärgat. Vad ska jag välja?
– Tina

– Vi kan börja med det uppenbara: håll dig borta från vitt. Ska man vara gammalmodig, håll dig även borta från rött och svart. Eftersom du vill sticka ut tycker jag att du ska satsa på en iögonfallande silhuett, färg eller en detalj som verkligen får utmärka sig, till exempel en ordentlig puffärm eller en snygg drapering. En kavaj med breda axlar och utsvängda kostymbyxor är också väldigt snyggt, om klädkoden tillåter. Accessoarerna gör även de mycket för helheten, och här tycker jag verkligen du kan våga lite mer: välj en cool klack eller en väska som sticker ut. 

En snygg drapering är en fin detalj till bröllop. Foto: CATWALKPIX.COM / CATWALKPIX.COM

Fina bröllopsklänningar med extra fina detaljer

Klänning från Cos

Orange långklänning med snygg drapering framtill.
ANNONS Köp här (länk till Cos) 

Klänning från & Other Stories

Lila klänning i off shoulder-modell med drapering upptill och fallande kjol.
ANNONS Köp här (länk till & Other Stories) 

Klänning från Rodebjer

Neongul slipklänning i en lång modell som med hjälp av sin färg sticker ut.
ANNONS Köp här (länk till Rodebjer) 

Jag ska till Barcelona en weekend i sommar och behöver kläder för båda strand och stad: HJur ska jag tänka med packning? Har bara en kabinväska.
– Himani
– När man ska i väg så få dagar är det är skönt att bestämma outfits i förväg, så man inte packar något onödigt. På dagarna kanske du mest är på stranden, då räcker en bikini och något strandplagg, som en tunn tunika. I övrigt skulle jag ta med en sval kjol, som du kan ha både dag och kväll, och ett par tunna byxor för kvällen, plus två festligare toppar och ett bomullslinne. Lägg även ner ett halsband eller en annan accessoar som inte är skrymmande, för att variera din look lite extra. Platta sandaler för dagtid, och eventuellt en liten klacksko för kvällen. Klart!

Jag har ändrat stil de senaste fem åren och har därför massvis med plagg i garderoben som jag inte använder. Hur uppdaterar jag min garderob på ett sunt och hållbart sätt? – Saga
– Att uppdatera sin garderob tar tid, så mitt första råd är att ha tålamod. Börja med att införskaffa basplagg du gillar, den typen av plagg finns ofta tillgängliga i både vanliga butiker och second hand. Kolla även på materialen och välj plagg som kommer att hålla över tid. Efter det kan du börja titta på plagg som inte går under kategorin bas men som du till exempel gillar silhuetten på eller liknande. Under en säsong (vår/sommar eller höst/vinter) kommer du inte älska allt, man kanske faller för tre skjortor och tre par byxor per säsong. Panikköp är aldrig att rekommendera, så jag återkommer till tålamodet: det tar nog 3-4 säsonger innan man har en fulländad garderob, om ens det, men då har du en bra bas att utgå från.

Vilken typ av sneakers ska jag satsa på i vår och sommar? – Ellinor
– Det finns så otroligt mycket sneakers där ute, i alla stilar. Men om vi ska gå på trend ska du blicka bakåt: retroinspirerade sneakers är verkligen i ropet. Adidas klassiska Gazelle- eller Samba-modell känns helt rätt för sommaren 2023. Reeboks Club C 85 Vintage är också trendrätt.

Klassiska sneakers från Adidas regerar säsongen.

Snygga sneakers i retromodell

Sneakers från Reebok

Retroinspirerade sneakers i Reeboks Club C Revenge-modell.
ANNONS Köp här (länk till Farfetch) 

Sneakers från New Balance

New Balance klassiska modell med retrovibbar 574.
ANNONS Köp här (länk till Arket) 

Sneakers från New Balance

En annan retromodell från New Balance som heter 480.
ANNONS Köp här (länk till & Other Stories) 

LÄS MER: FRÅGA SKÖNHETSREDAKTÖREN | Vilket ögonfrans- och brynserum är bäst? 

LÄS MER: Sneakers 2023 – snygga klassiker och vårens trender för dam