Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kristen Stewart spelar prinsessan Diana i nya filmen Spencer.
Kristen Stewart spelar prinsessan Diana i nya filmen Spencer.
Kristen Stewart spelar prinsessan Diana i nya filmen Spencer.
Kristen Stewart spelar prinsessan Diana i nya filmen Spencer. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fyra looks från filmen Spencer som prinsessan Diana bar på riktigt

Diana Spencer – en evig stilikon och många gånger porträtterad i filmer och serier. Nu har den nya filmen Spencer, med Kristen Stewart som Diana, premiär. DV har tittat närmare på klädvalen i filmen där flera av Dianas ikoniska stilar från 80- och 90-talet är med.

Damernas Värld

Prinsessan Dianas livsöde har porträtterats och berättats otaliga gånger både i serier, dokumentärer och på film. Nu har biofilmen Spencer, med Kristen Stewart som Diana, svensk premiär. Den utspelar sig under tre dagar – tidigt 90-tal då kungafamiljen firar jul på slottet Sandringham i Norfolk – och Diana till slut bestämmer sig för att hon måste lämna sitt äktenskap med prins Charles

Från det ögonblick då de första fotografierna av Diana dök upp i pressen 1980, när ryktet om den brittiska tronarvingen prins Charles nya flickvän började spridas, förändrades Diana Spencers liv. På kort tid blev hon en av världens mest kända och fotograferade kvinnor, beundrad för sin stil och sitt naturliga sätt. Men Diana blev även en av världens mest påpassade och jagade personer – något som till slut ledde till hennes tragiska död i en bilolycka i Paris 1997. Under sina 16 år i rampljuset bar prinsessan Diana för många oförglömliga outfits och blev på så sätt en stilikon som inspirerar än i dag.

I den nya filmen Spencer finns flera av Dianas ikoniska stilar från 80- och 90-talet med och vi har med inspiration från Harpers Bazaar tittat närmare på 4 looks som Lady Di bar i verkliga livet.

4 looks från filmen Spencer som Diana bar på riktigt

Foto: TT Nyhetsbyrån

Dianas svärdotter Catherine, hertiginnan av Cambridge (Kate Middleton) väckte 2021 uppståndelse med sin glittriga Jenny Packham-klänning på premiären av James Bond-filmen No Time to Die i London. Men prinsessan Diana hade ett eget Bond-ögonblick decennier tidigare, nämligen 1987 på James Bond-premiären av The Living Daylights i London – då hon bar en balklänning i vitt och guld, designad av David och Elizabeth Emanuel, som också skapade Dianas kanske mest ihågkomna look: bröllopsklänningen från 1981. Denna speciella klänning bar hon sedan vid upprepade tillfällen. 

LÄS MER: Prinsessans Dianas brudklänning är modehistoria

I filmen Spencer ser vi Kristen Stewart i en liknande klänning i en annan färgton och med rosett i stället för korsettliv.

Foto: TT nyhetsbyrån

Eftersom filmen Spencer utspelar sig under juletid i Sandringham är det logiskt att den här röd-svarta looken från juldagen 1993 är med. Looken bar Diana efter hennes separation från prins Charles, som ägde rum 1992.

Diana bar detta rutiga Catherine Walker-set,med kavaj och pennkjol, vid flera tillfällen – som här på bilden från 1988 under sitt officiella besök i Frankrike med prins Charles. Catherine Walker var för Diana vad Jenny Packham eller Emilia Wickstead är för hertiginnan av Cambridge i dag: en av prinsessan av Wales ultimata favoriter. Så det är ingen överraskning att en look inspirerad av henne är med i nya filmen.

Diana i paraden på Dartmouth Royal Naval College i april 1989 – signifikant för 80-talets maximalism iklädd en röd Catherine Walker-klänning och hatt av Philip Somerville. Med stora knappar, tjocka ränder, djärv färg och hatt visade Diana tydligt upp sin känsla för trender rätt i tiden. Den version som Kristen Stewart bär i Spencer är nästan en exakt matchning, förutom färgen, som är gul – och formen på hatten.

LÄS MER: 7 stiltips från prinsessan Diana som alla borde ta efter

LÄS MER: Ge igen med en ”revenge dress” – ikoniska powerklänningar vi minns