Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ditte Reffstrup designer för Ganni. Ditte bär blommig klänning av bomull, 2 695 kr, Ganni.
Ditte Reffstrup designer för Ganni. Ditte bär blommig klänning av bomull, 2 695 kr, Ganni.
Ditte Reffstrup designer för Ganni. Ditte bär blommig klänning av bomull, 2 695 kr, Ganni.
Ditte Reffstrup designer för Ganni. Ditte bär blommig klänning av bomull, 2 695 kr, Ganni. Foto: Luka Roné

Gannis designer Ditte Reffstrup delar sina bästa stiltips

Ganni har gjort succé världen över med sitt enkla koncept – designade moderna plagg som är lätta att bära och chica i all sin enkelhet för stilmedvetna kvinnor. En Ganni girl är lekfull, självständig och okomplicerad! Sedan 2009 drivs familjeföretaget av chefsdesignern Ditte Reffstrup och vd:n Nicolaj Reffstrup. 

Beskriv ditt favoritplagg från AW20-kollektionen!
– Jag älskar att kombinera en flickigt blommig klänning med ett par grova, chunky boots. Då får man den perfekta kombon, utan att anstränga sig för mycket. För en mer sofistikerad vuxen Ganni girl älskar jag skräddade och slående proportioner. 

Vad är inspirationen bakom höstkollektionen?  
– Huvudinspirationen bakom vår höst- och vinterkollektionen är att använda våra resurser som en positiv kraft för det nya decenniet. Vi lever i galna tider. Speciellt nu. Å ena sidan finns en närhet som jag tycker är så rörande – vi ser på varandra genom alla dessa plattformar, som inspirationsfönster, men håller ihop trots att vi är i motsatta ändar av världen. Å andra sidan har vi aldrig känt oss så långt borta från varandra. Vi måste hitta den närheten och hålla fast vid den.  

”Jag älskar våra kragar och vår virkade basker” säger Ditte om Gannis höstkollektion. Foto: Ganni

Om du får välja ett plagg eller accessoar att bära resten av livet, vad väljer du?
– Grova stövlar! Jag bor i Köpenhamn och cyklar överallt, så bär alltid platta skor för att kunna hoppa på cykeln. Jag växte upp som en pojkflicka och spelade fotboll så jag har alltid blandat praktiska skor med klänningar.

Vad hoppas du att vi får se mer av under modeåret 2020?  
Kreativt samarbete och innovation. Det vi gör på Ganni har alltid varit en teaminsats internt - men vi har också alltid alltid sett bortom företaget och samarbetat externt. I år stärker vi det, skapar ett kollektiv och växer med nya talanger. Det började med Copenhagen Fashion Week, med över ett dussin kreativa samarbeten i vår show. Vi samlade en blandad grupp kreativa visionärer som jag har beundrat länge som inspirerar mig inom områdena konst, fotografi, design, musik och mycket mer. Vi gav konstnärer i uppdrag att samarbeta genom olika medier för att skapa en helhetsupplevelse. Vi har genomfört detta koncept under hela året för att bredda talangpoolen vi arbetar med och sträva efter att fortsätta göra detta för framtiden så att vi ständigt tänker nytt om saker och ting. Det är så energiskt! 

LÄS OCKSÅ: Danska designern Stine Goya: ”Det borde inte finnas regler för att klä sig efter sin ålder”

Ha kul med din stil - om du inte har kul med mode missar du poängen.

Vad är ditt bästa stilråd?  
– Jag säger bara: ”ha kul med din stil”. Om du inte har kul med mode missar du poängen.  

Vad är ditt bästa köp?
– Mina gröna Converse all star – jag har haft samma par sedan jag var 15 år. 

Finns det en stilikon som du får inspiration från?
Jag har ingen musa eller stilikon, jag blir så inspirerad av att se vad mina vänner bär eller kvinnor jag ser när jag går runt i en stad, men jag älskar Madonna. 

Ditte Reffstrup och Nicolaj Reffstrup. Foto: NIKOLAJ MOELLER
Jag vill designa plagg som får kvinnor att känna självförtroende och att de är den bästa versionen av sig själva, att de kan allt.

Vem designar du för?
– Alla är välkomna! Jag vill designa plagg som får kvinnor att känna självförtroende att känna att de är den bästa versionen av sig själva, att de kan allt. 

Vilken accessoar känns lite extra rätt i höst?  
– Jag älskar våra kragar och vår virkade basker med konstskole-edge. När du tar på dig vår virkade basker får den dig att sitta lite rakare och bli lite längre.  

Jag skulle aldrig bära en fullständig glam-look, som klackar och en wow-klänning, smycken och läppstift. Jag skulle ha på mig en klänning men sedan slänga på något lite oväntat för att lägga till en edge som en basker eller ett par loafers.

Vad skulle du aldrig sätta på dig?  
– Jag skulle aldrig bära en fullständig glam-look, som klackar och en wow-klänning, smycken och läppstift.  

Hur klär man sig efter sin ålder?  
Jag gör inte riktigt regler när det gäller mode så jag skulle inte säga ”bär inte det eller det!”. För mig handlar det alltid om att inte ta saker för allvarligt – gå på magkänslan och vad som får dig att må bra.  

Ganni FW20.

Är du konsekvent i din stil?  
– Ja, konsekvent i den meningen att min garderob är full av Ganni! När det gäller styling, så det finns några plagg som funnits med mig i åratal. Jag älskar vintage och jag gillar alltid att lägga till något extra för en twist som får dig att stanna upp och tänka.  

Vad är det mest utmanande med ditt jobb?  
Just nu, under dessa konstiga tider måste det ständigt vända upp och ner på allt vi kan och har lärt oss. Det är uppfriskande och ett sätt vi alltid har strävat efter att arbeta på, men vi vill inte äventyra design eller vårt fokus – att välja mer ansvarsfulla tyger och processer. I början av nedstängningen, när vi gjorde allt via videosamtal, var det svårt i början, men nu har det gjort oss ännu närmare nu som en familj. Jag älskar mitt team.  

Vad tröttnar du aldrig på i klädväg?  
– Denim - det blir bara bättre med tiden!

 

AV LISA PETTERSSON 

FOTO LUKA RONÉ