Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Släktträdet och framtiden efter drottning Elizabeths död

Dianas revenge dress stjäl showen i The Crown – här är hämndklänningarna vi minns

Nya säsongen av The Crown är här, och med den prinsessan Dianas mest ikoniska look: Hennes ”revenge dress”. Skådespelaren Elizabeth Debicki berättar om pressen inför att bära det legendariska plagget – och vi minns andra maffiga hämndklänningar.

När vi nu kastar oss över säsong fem av The Crown är det en scen vi nog redan på förhand kan förklara som episk – i alla fall stilmässigt – och det är när Elizabeth Debicki i rollen som prinsessan Diana bär den ikoniska revenge dress som gått till historien. För det som i dag är ett vedertaget begrepp föddes just i den stunden Diana klev ur bilen vid Serpentine Gallery i London 1994 – i hämndklänningarnas hämndklänning.

Originalet: Det var när prinsessan Diana bar den här blåsan som begreppet "revenge dress" föddes.Originalet: Det var när prinsessan Diana bar den här blåsan som begreppet "revenge dress" föddes.Originalet: Det var när prinsessan Diana bar den här blåsan som begreppet "revenge dress" föddes.
Originalet: Det var när prinsessan Diana bar den här blåsan som begreppet "revenge dress" föddes. Foto: CAMERA PRESS/Stewart Mark / IBL

 

De flesta av oss känner nog redan till hela historien – men den tål att upprepas: Samma kväll som prins Charles i en tv-intervju erkände att han varit otrogen med Camilla Parker-Bowles var Lady Di bjuden till ett party på Serpentine Gallery i London. Kanske skulle gästerna se på henne med medlidande, kanske skulle de vara rädda att hon skulle börja gråta eller ställa till en scen? 

Vem vet vilka tankar som virvlade runt i hennes huvud när hon förberedde sig för att gå till festen, men Diana valde att hålla huvudet högt. När hon steg ur taxin iklädd en tajt, svart klänning med bara axlar från Christina Stambolian fick hon applåder, och dagen därpå prydde den leende Diana alla tidningar. Och begreppet revenge dress”var ett faktum.

Med hämndklänningen tog Diana tillbaka sin värdighet

– Hon hade fått höra att hon inte var tillräckligt bra eller kunglig under flera år. Efter skilsmässan berättade hon att de var ”tre personer i äktenskapet” och sådant gör så klart att man tappar självkänslan. På partyt den kvällen tog hon tillbaka sin värdighet, säger Karin Isberg, livscoach och utbildad i neurovetenskap och psykologi.

The revenge dress – alltså ett uppseendeväckande eller bara oväntat sexigt plagg – är å ena sidan ett koncept som skvallerpressen hittat på och gillar att applicera på kändisar som inte gråter eller ser glåmiga ut efter en separation. Å andra sidan är det också en verklig psykologisk symbolhandling att ta på den. Klänningen signalerar att man kommit över uppbrottet och hittat annan styrka i sitt liv. Det inte alls en oviktig symbolhandling.

– Det handlar om att ta kontrollen över en situation där man känt sig överkörd, man skulle lika gärna kunna kalla det för en ”fuck you-dress”, säger Karin Isberg.

Elizabeth Debicki som prinsessan Diana i ”The Crown” – i Lady Di:s legendariska revenge dress.Elizabeth Debicki som prinsessan Diana i ”The Crown” – i Lady Di:s legendariska revenge dress.Elizabeth Debicki som prinsessan Diana i ”The Crown” – i Lady Di:s legendariska revenge dress.
Elizabeth Debicki som prinsessan Diana i ”The Crown” – i Lady Di:s legendariska revenge dress. Foto: KEITH BERNSTEIN/Netflix

 

Elizabeth Debicki: ”En stor press att bära Dianas revenge dress”

Elizabeth Debicki som spelar Diana i nya säsongen av The Crown har berättat för Vogue att hon kände en enorm press när hon skulle bära en replika av den legendariska klänningen.

– Varför valde hon just den klänningen? Hon hade ägt den i två eller tre år. Den var super-vågad på den tiden, säger stjärnan till Vogue ooch fortsätter:

– Hon gjorde anspråk på utrymmet. Sättet hon klev ur den där bilen, lyskraften, hennes styrka när den där bildörren öppnades – hon var så snabb och så framåt. Det är otroligt att se. Att bestämma vad du säger om dig själv genom mode … det var en valuta. En otroligt stark valuta.

Precis som Debicki påpekar hade Diana alltså köpt klänningen flera år tidigare, men aldrig burit den eftersom hon bedömde den som för vågad. Men den här kvällen var det dags, och hon kombinerade sin outfit med klarrött nagellack, som hon heller aldrig setts i tidigare.

Och sedan dess har hämndklänningen blivit en återkommande företeelse i kändisvärlden. Artisten Rihanna sa till exempel till Vogue 2017:

– För varje gång en man är otrogen mot dig eller behandlar dig illa behöver du en revenge dress.

Ett stil-statement boostar självkänslan

Karin Isberg menar att ett uppbrott eller en kris hänger ihop med känslor av svek. Man kan ha känt sig hjälplös eller maktlös en längre tid, och ännu mer när uppbrottet skett. Det behöver inte vara kopplat till ett uppbrott från en partner, det kan finnas andra tillfällen i livet när man känt sig ratad, dumpad eller att man helt inte duger: På jobbet där man inte känner sig uppskattad eller hörd, tillsammans med vännen som har en förmåga att bara fokusera på sig själv. För vi har alla varit där, när det som en gång varit tar slut.

När vi sedan sörjer det som tagit slut är "att se snygg ut" sällan högsta prioritet. Snarare är det att på Bridget Jones-manér äta chokladglass i pyjamas och lyssna på sorglig musik, överväldigad av känslor.

Renée Zellweger som karaktären Bridget Jones.Renée Zellweger som karaktären Bridget Jones.Renée Zellweger som karaktären Bridget Jones.
Renée Zellweger som karaktären Bridget Jones.

 

Men förr eller senare måste vi gå utanför dörren och möta den grymma verkligheten på egen hand, och det är här the revenge dress kommer in. Hur vill vi framstå när "alla vet" vad som hänt och blickarna vilar på oss? Som hjärtekrossade eller fria? 

Många kända kvinnor, från prinsessan Diana och Bella Hadid till Rihanna och Kate Moss, har valt det senare och visat upp sig med en ny, självsäker stil efter ett uppmärksammat uppbrott. Senast vi såg fenomenet var när skådespelaren Julia Fox och artisten Kanye West bröt upp.

Julia Fox revenge dress efter uppbrottet med Kanye West

Julia Fox i öppningslook under LaQuan Smiths AW22-visning.Julia Fox i öppningslook under LaQuan Smiths AW22-visning.Julia Fox i öppningslook under LaQuan Smiths AW22-visning.
Julia Fox i öppningslook under LaQuan Smiths AW22-visning. Foto: Charles Sykes / TT NYHETSBYRÅN

 

Skådespelerskan Julia Fox och artisten Kanye West började dejta 2021 och den intensiva romansen har dokumenteras väl av både paparazzis som paret själva (Kanye regisserade bland annat en modeplåtning av Julia mitt i en fullsatt New York-restaurang under en av parets första dejter). Men relationen mellan de två fick ett tvärt slut när Kanye publikt försökte få tillbaka exet Kim Kardashian, genom en rad inlägg på sin Instagram där han bönade om en återförening. Inför världens ögon gjorde Ye det tydligt att relationen med Julia är bortblåst, och många medier framställde Julia som olycklig och förkrossad över detta.

Under New York Fashion Week valde Julia att ge ett eget svar till uppbrottet – eller åtminstone en hint till svar, med hjälp av en revenge dress. 

Ut skred hon på catwalken i en öppningslook för designern LaQuan Smiths AW22-visning beståendes av en svart, kroppsnära nakenklänning med stora cut out-partier. Makeupen var djärv, accessoarerna stora och gången självsäker. Publiken jublade, och Julia såg allt annat än olycklig eller förkrossad ut över uppbrottet från Kanye.

LÄS MER: Därför är nakenmodet överallt just nu 

Hur ser en revenge dress ut?

Själva klänningen kan se olika ut (det behöver inte ens vara en klänning), men syftet är alltid detsamma: en signal om att man gått vidare. Rihanna valde en glittrig, hudfärgad och mer eller mindre genomskinlig stass efter uppbrottet från Drake 2014. Klänningen, som dubbades till "the nude dress" och var skapad av Adam Selman, skilde sig från hennes tidigare pojkflickiga, kaxiga stil och signalerade en självständigare och friare fas. Modellen Bella Hadid var inbjuden till the Met Gala 2017, strax efter uppbrottet från artisten The Weeknd. Hon valde att bära en ytterst iögonfallande specialuppsydd catsuit i nät av Alexander Wang. Det behöver knappast påpekas att hon drog uppmärksamheten till sig, och det var troligtvis också meningen – till samma tillställning kom nämligen hennes ex, med den nya flickvännen Selena Gomez.

Bella Hadid mötte exet i en catsuit från Alexander Wang. / Knappt en klänning - Rihanna kommenterade brytningen med Drake med en naken-stass.Bella Hadid mötte exet i en catsuit från Alexander Wang. / Knappt en klänning - Rihanna kommenterade brytningen med Drake med en naken-stass.Bella Hadid mötte exet i en catsuit från Alexander Wang. / Knappt en klänning - Rihanna kommenterade brytningen med Drake med en naken-stass.
Bella Hadid mötte exet i en catsuit från Alexander Wang. / Knappt en klänning - Rihanna kommenterade brytningen med Drake med en naken-stass.

– Något som är vanligt i långa relationer är att man gör små anpassningar till sin partner över tid. Det är inga konstigheter, men för vissa kan anpassningarna bli för många och för stora, till slut ger man upp den man är. Då fyller det en viktig funktion efter en skilsmässa, oavsett vem som tog initiativet, att återupptäcka delar av sig själv. En revenge dress skulle lika gärna kunna kallas en "be myself-dress"eller en "I feel free-dress", säger Karin Isberg.

En hämndklänning måste heller inte vara genomskinlig eller överdrivet sexig, ytterst handlar det om att visa att man inte är rädd för att synas. Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius extravaganta och färgstarka klänning med cape och knytblus, skapad av Per Engsheden, blev den stora snackisen under Nobelmiddagen 2018. Expressens kulturskribent Gunilla Brodrej sa att hon "skrek rakt ut" när Danius gjorde entré, och tolkade hennes klädval som "Det mest underbara sätt som hon kan kommentera Horace Engdahls olyckliga formulering 'Jag vet inte om män passar bättre att sitta i den här sortens församlingar'".

Sara Danius stal showen på Nobelfesten. Var det någon som tänkte på Horace? Knappast ...Sara Danius stal showen på Nobelfesten. Var det någon som tänkte på Horace? Knappast ...Sara Danius stal showen på Nobelfesten. Var det någon som tänkte på Horace? Knappast ...
Sara Danius stal showen på Nobelfesten. Var det någon som tänkte på Horace? Knappast ... Foto: IBL

Sara Danius själv tonade ned klänningen som symbolhandling och sa till SVT: 

– Jag tyckte det var dags att visa glädje och att det är dags för ett nytt kapitel. 

Men att den skulle ta uppmärksamheten från alla svartvitklädda herrar måste hon ha varit medveten om.

– Genom att bära den där magnifika klänningen tog hon udden av de tänkbara spekulationerna kring hur det kändes för henne att vara på Nobelfesten som utmanövrerad ständig sekreterare. Jag läste ingenting om Horace Engdahl efter den kvällen, men en väldig massa om Sara Danius, säger Karin Isberg.

3 hämndklänningar vi minns

Kate Moss separation från Pete Doherty

Mossing och goodbye! Kate Moss tog farväl av musikern Pete Doherty i Dior.Mossing och goodbye! Kate Moss tog farväl av musikern Pete Doherty i Dior.Mossing och goodbye! Kate Moss tog farväl av musikern Pete Doherty i Dior.
Mossing och goodbye! Kate Moss tog farväl av musikern Pete Doherty i Dior. Foto: CAMERA PRESS/James Veysey / IBL

Kate Moss och Pete Doherty från rockbandet The Libertines hade en relation i två stormiga år, kantad av fester och rubriker. 2007 tog relationen slut och när Kate gick sin första röda matta efter separationen var hon mer elegant än någonsin tidigare i en vintage Dior-klänning – som en tydlig markering mot sin allt annat än sofistikerade expojkvän.

Reese Witherspoons skilsmässa från Ryan Phillippe 

Reese Witherspoon bytte exet mot en ny image, i en blåsa signerad Nina Ricci.Reese Witherspoon bytte exet mot en ny image, i en blåsa signerad Nina Ricci.Reese Witherspoon bytte exet mot en ny image, i en blåsa signerad Nina Ricci.
Reese Witherspoon bytte exet mot en ny image, i en blåsa signerad Nina Ricci. Foto: CAMERA PRESS/Chris Ashford / IBL

Hon har inte alltid varit den självsäkra entreprenörskvinna vi känner henne som i dag. Reese Witherspoons tidigare image var flickigt oskyldig, men ändrades med en klargul, kort och figursydd klänning från Nina Ricci som hon bar till Golden Globes 2007, strax efter att hon splittat från skådiskollegan Ryan Phillippe efter nio år.

Nicole Kidman och Tom Cruise går skilda vägar

Ta-ta Tom! Klänningen som satte punkt för paret Kidman-Cruise.Ta-ta Tom! Klänningen som satte punkt för paret Kidman-Cruise.Ta-ta Tom! Klänningen som satte punkt för paret Kidman-Cruise.
Ta-ta Tom! Klänningen som satte punkt för paret Kidman-Cruise. Foto: Mario Anzuoni/©Splash News/ IBL

Kvällen innan skilsmässan med Tom Cruise gick igenom 2001, gjorde en självsäker Nicole Kidman entré på röda mattan i Los Angeles för filmen The others iklädd en svart tight klänning som minst sagt framhävde hennes figur. Paret hade då levt separerade i ett halvår – men den kvällen var även han på premiären i egenskap av att vara filmens producent. Well played, Nicole!

LÄS MER: Inspireras av Dianas eviga stil – så skapar du looken 

LÄS MER: Från Sara Danius till Kim Kardashian: Nya tider på röda mattan