Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Efva Attling, Emma Wiklund och Izabella Scorupco delar med sig av sina bästa stilknep.
Efva Attling, Emma Wiklund och Izabella Scorupco delar med sig av sina bästa stilknep.
Efva Attling, Emma Wiklund och Izabella Scorupco delar med sig av sina bästa stilknep.
Efva Attling, Emma Wiklund och Izabella Scorupco delar med sig av sina bästa stilknep. Foto: Nils Odier, Rickard Sund, EvaLotta Fredén

Så håller vi stilen efter 50 – proffsens bästa tips

Stil har ingen ålder, och beviset hittar du här: 14 inspirerande kvinnor mellan 50 och 80, som förklarar hur deras stil bara blivit tydligare och säkrare med åren. Plus ger sina bästa tips på hur du gör samma resa.

Emma Wiklund, 53: ”Jag har blivit mycket mer bekväm med min stil”

Emma Wiklund har blivit lugnare och mer självsäker i sin stil med åren. Foto: Rickard Sund

Eviga stilikonen Emma Wiklund upphör aldrig att inspirera. Modellkarriären har fått kliva åt sidan till förmån för entreprenörskap i skönhetsbranschen, men intresset för mode består. Och hon har blivit mer säker i sin stil med åren..

– Jag har nog landat i det mer maskulina – en skjorta, mer klätt, inte jättemönstrat. Jag är mycket mer bekväm nu i vad jag ska shoppa och jag tänker: ”Kommer jag ha på mig det här? Och kan jag ha det här länge?” Så hellre färre plagg och mer kvalitet.

– Jag är inte så mycket för åtsittande plagg, utan jag gillar en ganska lös silhuett. Det kan sitta åt på rätt ställen, men jag gillar inte när det känns som ett fodral. Hellre en loose fit med kvalitet.

1990-talet, när Emma slog igenom som modell, har gjort en comeback i modebilden på senare år. Något hon ser på med blandade känslor.
– När jag såg att cykelbyxorna har kommit tillbaka tänkte jag: ”Nej! Jag går inte tillbaka till cykelbyxorna!” Jag har också svårt för haremsbyxorna. Däremot tycker jag att det är roligt att se att den stora jeansskjortan är tillbaka. Den hade vi alla i slutet av 80-talet och början på 90-talet, och stora baggy jeans som man drar upp. 90-talsmodet var så lekfullt och det var väldigt glatt på något sätt.

Min stil har blivit lugnare och mer självsäker

Hur har den stil förändrats genom åren? Känner du att du behöver anpassa dig på något sätt med åldern?
– Med mode tycker jag man ska göra vad man vill. Jag tycker inte det ska finnas några regler. Det är samma sak med smink, jag tycker inte att det ska finnas regler där heller. Men min stil har förändrats på så sätt att den nog är lite lugnare nu, men mer självsäker.

– Sedan kanske jag ändrar stilen efter min figur. Den har ju förändrats efter jag har fått barn. Men det är fortfarande jeans, en kavaj, kashmirtröjan, den stora herrskjortan och vita sneakers som gäller. De kommer alltid att ha en plats i min garderob, oavsett ålder.

LÄS MER: Emma Wiklund, 52: ”Jag går aldrig tillbaka till cykelbyxorna” 

Efva Attling, 69: ”Accessoarer kan lyfta en hel outfit”

Efva Attling tänker inte på ålder. Period. Foto: Nils Odier

Formgivaren och allkonstnären Efva lyckas hålla sin garderob ständigt relevant med hjälp av ikoniska plagg som hon blandar upp med trend. Att årsrikedom och stil skulle vara en svår kombo är en helt främmande tanke för henne.

– Jag tänker inte på ålder. Period. Jag älskar att byta personlighet och att gå på dagskänsla. Ena dagen kostym med slips, nästa min rosa favoritklänning från Acne. Min garderob ger mig frihet att leka. Jag tror jag har ganska bra omdöme om vad jag kan bära, och om inte annat har jag en fru som kan säga: ”Nej, det där ska du inte ha.” 

Här är några av Efvas bästa stiltips:

1. Rensa lagom: ”Spara de bästa plaggen! De kläder som jag älskar sparar jag så länge att de blir vintage, och då kan jag plocka fram dem igen.”

2. Satsa på basfärger: ”Jag bär mycket basfärger som svart, vitt, grått, beige och taupe till vardags. De färgerna gör att du som person får komma ut, synas och visa dig själv.”

3.  Lyft med accessoarer: ”Accessoarer kan verkligen lyfta en hel outfit. Du kan ha en svart, superenkel klänning – med ett par killer shoes blir det hur hett som helst. Eller ett statementsmycke som ett tungt kedjearmband, som ger en cool stilren look.”

LÄS MER: Efva Attlings Stilskola – bästa tipsen för en tidlös och personlig stil 

Neneh Cherry, 57: ”Jag kombinerar designerplagg med vintage”

Neneh Cherrys stil-mentalitet kommer från punken. Foto: Johanna Sterling

Übercoola artisten Neneh Cherry gör oss aldrig besvikna med sin urbana och samtida stil. I Nenehs garderob finns inga tråkiga kläder. I t-shirt-klänningar, oversizade skjortor, stora smycken och chunky sneakers inspirerar hon oss att spela i hennes liga. 

– Min mentalitet kommer från punken, säger Neneh till Damernas Värld, och för att skapa sin vassa stil kombinerar hon vintage med designerplagg. Sin typiska vardagslook beskriver hon så här:

– Just nu har jag mycket träningsoverall, då slipper jag liksom klä på mig samtidigt som det ser ut som att jag tar hand om kroppen, haha. Över det har jag gärna min Stella McCartney-päls. Eller bomberjackor, som följt mig genom livet. Just nu har jag en jättesnygg från Acne Studios.

Känns Nenehs stil lite för edgy för dig finns det i alla fall en detalj du framgångsrikt kan låna:
– På fest har jag gärna skor med kraftigare sula från Grenson. Eller gympadojor. Jag gillar att dansa, så jag bär sällan klackar på fest, det blir mest om jag ska på middag.

Carin Rodebjer, 51: ”Rodebjer är passionerad minimalism”

Carin Rodebjer vill få kvinnor att känna sig som den bästa versionen av sig själva med sin design. Foto: Rodebjer

Designern Carin Rodebjer klär sig, inte helt oväntant, mest i sin egen design – en design där målet är att få kvinnor att känna sig som den bästa versionen av sig själva. Carins speciella kvinnoälskande touch lyser igenom i både hennes plagg och sättet hon klär sig. 

– Jag brukar beskriva Rodebjers DNA som en passionerad minimalist eller en grundad maximalist, säger hon.

Jag kör en ganska klassisk stil med enstaka oförutsägbara plagg”

Ur hennes egen stilfilosofi om hållbarhet och stilkrockar finns många godbitar att plocka. Till Nk.se säger hon:
– Jag klär mig ganska hållbart för jag återanvänder det jag gillar om och om igen och jag blandar nya Rodebjerplagg med gamla Rodebjerplagg och second hand. Jag kör en ganska klassisk stil med enstaka oförutsägbara plagg som bryter sig ut och motarbetar det andra. Jag vill att mina kläder ska fungera överallt, från Gotland till New York, och då behövs en stilkrock.

Izabella Scorupko, 51: ”Jag älskar att blanda stilar”

Izabella Scorupco menar att snygga skor är nyckeln till en bra outfit. Foto: EvaLotta Fredén

Skådespelaren Izabella Scorupco är Los Angeles-baserad sedan många år, vilket faktiskt syns på sättet hon klär sig. Vi inspireras av hennes rockchica stil med coola byxor och boots mixat med snygga stickade plagg, roliga klänningar och färgstarka accessoarer och skor.

– Jag älskar att blanda stilar. Lite edgy och chic. Om jag har en stram klänning måste jag få in en rockig handväska, berättar hon.

Izabella bästa tips för att få en outfit att poppa är för övrigt ett par riktigt snygga skor. Själv har hon fyra par likadana Acneboots i garderoben.

Marie Göranzon, 79: ”Jag har få plagg, men av bra kvalitet”

Var tionde år önskar sig Marie Göranzon en nykappa av sin man Jan Malmsjö. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Damernas Värld-favoriten Marie Göranzon har tagit med sig elegansen genom åren. Hon klär sig nedtonat men med personlighet, och beskriver själv sin stil med dessa ord:
– Ganska diskret, med dova färger – men inte tråkig. Jag trivs i beige kappa, tröja och snygga gympaskor. När jag går bort tar jag gärna på mig en svart byxdress. Jag har få plagg, men av bra kvalitet, som jag vårdar väl. 

Vilka plagg har hängt med längst i garderoben?
– Jag har sparat fyra djävulskt snygga klänningar som jag fått av min man (Jan Malmsjö, reds. anm) genom åren. Dem ska jag ge till mitt barnbarn Lisa, som är 8 år nu. Sedan har jag tre par Chanel-skor som varit med länge.

Jag har sparat fyra djävulskt snygga klänningar som jag fått av min man

Hur shoppar du?
– Lite och sällan. Men ungefär var tionde år önskar jag mig en ny kappa av min man. Senast för några år sedan, till min födelsedag. Jag hängde undan en kappa på Max Mara och skickade dit Janne, men jag varnade tjejerna som jobbade där för att han skulle få hjärnblödning när det var dags att betala. 

– Han kom dit, konstaterade att jag skulle bli jättesnygg i kappan, men när han fick se priset höll han på att svimma. Men expediten menade att: ”Du får slå ut den där summan över 20 år, för så länge kommer hon att bära kappan. Det här är inget att fundera på, nu lägger vi ner den i lådan.” Så nu har jag den, kappan som han nästan svimmade av.

LÄS MER: Marie Göranzon: ”Jag har fått en nytändning” 

Titiyo Jah, 54: ”Jag har alltid gillat hatt”

Efter att Titiyo fyllde 50 bär hon hatt så mycket hon vill. Foto: Johanna Sterling

Artisten Titiyo har alltid en personlig prägel på det hon klär sig i. God design, gärna svensk, är även hennes signum, och hon kan blanda det strikta med bohemiska inslag. Kläderna går gärna i en mörkare skala och har alltid ”det”.
Sno några element ur hennes typiska vardagsoutfit, som hon beskriver så här:

– Massiva skor, tajta byxor och något större över. Just nu gillar jag stora kappor och kavajer. På sommaren, när vi är på Gotland, blir jag mer en bohem med kaftaner och boots. Och gärna hatt. Jag har alltid gillat hatt, men märkt att folk kan bli irriterade på det, för att det uppfattas som pretentiöst: ”Jag är så speciell, jag har hatt”. Men nu, när jag är över 50, har jag bestämt mig för att jag får bära hatt så mycket jag vill – det har jag rätt till.

Hon upplever att stil är och kläder är användbart för att lyckas med viktiga uppgifter.

– Inför en viktig händelse, i mitt fall till exempel en spelning, kan det vara svårt att visualisera hur den kommer att bli, tills man har bestämt vad man ska ha på sig. Funderar jag fram det – ja, då ser jag plötsligt allt helt klart framför mig.

LÄS MER: Kvinnorna över 50 som bevisar att tidlös stil inte har någon åldersgräns 

Ann-Sofie Johansson, 58: ”Bygg din outfit inifrån och ut”

H&M:s Ann-Sofie Johansson lyfter underklädernas vikt för helhetslooken. Foto: WERONIKA BELA

H&M:s kreativa rådgivare Ann-Sofie Johansson kan med rätta kalla sig för en modemakthavare, som styr trender och lyckas inkorporera dem i sin garderob utan att någonsin gå utanför den egna stilen, som hon beskriver som ”eklektisk och tomboyish”. 

När Damernas Värld frågar hur hon åldras med sin stil svarar hon:
– Kanske att jag bjussar på lite mer excentriska looker nu än tidigare. Är också mer för bekvämlighet nu än tidigare, då jag inte gillar plagg som sitter åt för mycket eller skor jag inte kan gå i.

Hennes typiska vardagsuniform är en oversized kavaj eller hel kostym, t-shirt, loafers eller sneakers – och alltid stora ringar. Hennes bästa stiltips tar vi med oss både till vardag och fest.
– Bygg din outfit inifrån och ut, välsittande underkläder är alltid en bra början. Sen är det bara att utforska din stil, testa vad du trivs i och ha kul.

Och hennes bästa knep för att minimera felköp kan vara till stor hjälp för oss alla:
– Jag har slutat försöka passa i allt. Jag har gjort för många misstag – köpt plagg som är snygga på andra, men som jag absolut inte passar i. Det är inte speciellt hållbart.

Mischa Billing, 55: ”Efter 50 är jag mer självsäker i min stil”

Mischa Billing älskar byxor med hög midja. Foto: Joona Laulajainen

Mischa Billing slår knockout på oss varje gång hon visar sig i Sveriges mästerkock. Hennes outfits är mer spännande än maten som presenteras i programmet, och hon varvar uppseendeväckande kostymer med coola blusar, snygga byxor och eleganta snitt.

Jag vill gärna ha beröm, men om jag inte får det kör jag på ändå

– Jag försöker ha en klassisk, skräddad, välklädd stil. Ryschigt och pyschigt passar mig inte alls. Nu när jag har passerat 50 bryr jag mig inte längre om vad andra säger utan är mer självsäker i min stil, och i mina beslut generellt. Jag vill gärna ha beröm, men om jag inte får det kör jag på ändå.

– Mitt absoluta favoritplagg är byxor med hög midja. Det är bekvämt och man blir otroligt snygg i det.

Eva Dahlgren, 61: ”Jag gillar svart och vitt”

Eva Dahlgren väljer gärna monokroma kläder. Foto: Peter Gehrke

Artisten och fotografen Eva Dahlgren klär sig, precis som hustrun Efva Attling, med grace. Hon är en stilinspiratör för dig som gillar raka silhuetter där ljuset faller snyggt, och monokromt svart eller vitt. 

Evas stil känns cool och självklar, så Damernas Värld frågade om den kommer så naturligt som man får intryck av?

– Det gör den nog faktiskt. Jag är inte så modeintresserad egentligen, men lever med ett modelejon som är intresserad av modet som konstform. För mig är kläder som möbler, fotografier, tavlor. Jag tycker om när det är rakt och platt och ljuset faller snyggt, med hårda skuggor. Jag gillar inte böljigt, blommigt och färgigt – utan rakt och svart eller vitt, säger Eva.

LÄS MER: Eva Dahlgren: ”Det är skönt att bli äldre och slippa försöka behaga” 

Marina Kereklidou, 51: ”Markera dina unika drag”

Stylisten och designern Marina Kereklidous stilkänsla är ofelbar. Foto: Weronika Bela

Stylisten och designern Marina Kereklidou är vida känd för sin otroliga stil och för att hon får allt hon sätter på sig att se så där otroligt chict ut. Hennes skogarderob är omfattande, och skorna sätter ofta ett stort avtryck i hennes outfits.

Vi bad om Marinas bästa tips för en personligare stil:
– Individualism är något som styling alltid handlar om – för fram dina starka, unika drag genom att markera dem, det är ett vinnande koncept, säger hon.

LÄS MER: Modeprofilen Marina Kereklidous skönhetsfavoriter: ”Jag behandlar mig själv som en orkidé” 

Karin Laserow, 71: ”Sluta aldrig förnya dig”

Karin Laserow tycker inte att du ska känna dig som en tant för att du är 50 +. Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antikvitetsexperten Karin Laserow blev allas favorit i TV4:s Bytt är bytt. Hon har absolut gehör för sin egen stil och vet exakt vad som funkar och inte:
– Min stil är rätt igenom Karin. Jag är alltid påklädd, jag har svårt för dekolletage och sånt. Jag håller mig till en enkel stil som egentligen alla kan bära. Långa ärmar, lite högt upp i halsen, gärna snygga byxor. Svarta basplagg och flats är mina signaturplagg. Skor älskar jag, det är min stora passion i livet. Love it! Smycken är också viktigt. Jag har en ring som jag har haft på mig varje dag i 25 år.

Du behöver inte gå över gränsen och se ut som en tonårings-65-åring

Att åldras med sin stil kommer naturligt för Karin.

– Du behöver inte vara tant för att du är 50. Allt handlar om hur saker passar din egen kropp när du stylar dig själv. Midjan sitter inte där den gjorde när du var 40, och ändan är inte lika fast heller. Du behöver inte gå över gränsen och se ut som en tonårings-65-åring, men titta ändå på vad som är trendigt och anpassa dig efter dig själv. Sluta aldrig köpa nya kläder. Sluta aldrig förnya dig.

LÄS MER: Karin Laserows stilråd: ”Du är inte tant för att du har passerat 50”

Catarina Midby, 59: ”Finn din stil och håll fast” 

Catarina Midby är svag för 70-talets silhuetter. Foto: WERONIKA BELA / BJORN BJORNSON

Catarina Midby är generalsekreterare för Swedish Fashion Association och boss över Stockholm Fashion Week, och hon sviker verkligen inte sitt uppdrag stilmässigt heller. 

– Jag gillar jeans, t-shirts och det mesta i uniformsstil, både skräddat och khaki. Jag alltid känt mig hemma i 70-talet, den mer eleganta Studio 54-looken är mitt ideal. När jag blir gammal och har massor av tid att styla mig och fixa ska jag klä mig som Bianca Jagger gjorde då, säger hon till Damernas Värld.

Catarina krånglar inte till det, och har en tydlig bild av sin profil både till vardag och fest:
– Till vardags bär jag nästan alltid jeans, snygga skor och en kavaj eller blus om jag ska se representativ ut. Till fest: klänning, kjol, blus, något lite glittrigt, snygga skor, stora örhängen. Röda läppar.

Och hennes bästa råd är lika tidlöst som hennes elegans:
– Finn din stil och håll fast vid den. Det blir mer hållbart och enklast i längden.

Anna Teurnell, 55: ”Fråga dig själv om plagget stärker dig”

Anna Teurnell står för skandinavisk minimalism. Foto: WERONIKA BELA

Anna Teurnell är både designchef på Arket och driver egna, nya märket Teurn Studios. Bakom sig har hon många år i modets tjänst hos H&M och & Other Stories. Somliga kallar henne till och med för the original Scandi minimalist

Anna personifierar den långsiktiga och mycket uttänkta garderoben, och hennes stiltips ger ovärderlig shoppinghjälp:

Kommer jag att använda plagget många gånger? Är det av god kvalitet?

– Före ett köp ska du alltid ställa dig själv frågor som: Kommer jag att använda plagget många gånger? Är plagget av god kvalitet? Passar det till mycket, eller piffar det upp det jag redan har? Är plagget skönt att ha på sig? Får det mig att känna mig stärkt och upplyft? Om du kan svara ja på dessa frågor är det ett tidlöst köp som du får stor användning av.

LÄS MER: 30 svenska stilinspiratörer som visar att stil inte hänger ihop med ålder 

LÄS MER: Allt för mogen hud – Damernas Världs bästa guider och produkttips

LÄS MER: Modellen Maye Musk om hudvård, hårvård och smink för 70+