Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är Instagramkontot som skoningslöst avslöjar kopior i modevärlden

Vart går gränsen mellan kopia och hyllning? Känslan av att ha sett ett plagg på catwalken förut är inte helt främmande. Diet Prada är Instagramkontot som utreder övertrampen i modevärlden – och ingen kommer undan.

Att vara designer är ett kreativt och konstnärligt yrke och inte sällan inspireras designers av såväl konst som arkitektur eller specifika personer. Men var gränsen mellan inspiration och duplikat går kan vara svårt att sätta fingret på. Ibland är likheten så slående att det inte kan kallas för något annat än en kopia.

Instagramkontot 

@Diet_Prada har tagit sig an just detta dilemma, och med sina 600 000 följare har de under snabb tid fått allt mer makt i modevärlden. Kändisar som Kim Kardashian och Ariana Grande samt modehus som Dolce & Gabbana och Vetements är bara några som blivit avslöjade – ingen kommer undan.Gränsen mellan hyllning och kopia är tydlig, enligt duon Tony Liu och Lindsey Schuyler, skaparna bakom kontot. Anger designern sin inspiration och källa är det en hylling, om inte är det en fräck kopia. Flera kända modehus har satts i rampljuset av Diet Prada, i fjol kritiserades exempelvis Gucci för att ha inspirerats av New York-designern Dapper Dans design utan att ha namngett honom. Skamvrån som Gucci placerades i resulterade dock i något gott, då modehuset inledde ett samarbete med Dan Dapper (första kollektionen släpptes i juli). Diet Prada gjorde även en takeover på Guccis Instagram stories i höstas, vilket visar på att avslöjandena kan resultera i något gott – så länge den kritiserade vågar ta åt sig av kritiken.Med sina engagerade följare har Diet Prada lyckats lyfta hur pass ofta dessa övertramp faktiskt sker. Men varför? Ett svar är att designers arbetar under en extrem tidspress i kombination med en designprocess som bygger på moodboards och vintageplagg. Något som från början var tänkt som en inspiration blir i slutändan ibland mer än så på grund av modeindustrins snabba cykler.