Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är nya modenamnen alla fashionistas måste ha koll på

Nu snurrar det mer än någonsin i modevärlden. Unga designers ersätter gamla erfarna hos de stora modehusen. Eller startar eget. Vi listar de hetaste namnen att hålla koll på.

Foto: © 2015 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

Julie de Libran

Ny på: Sonia Rykiel.

Tidigare meriter: Prada, Louis Vuitton.

Både hos Prada och som Marc Jacobs högra hand på Louis Vuitton skapade hon det där lilla extra som var guld värt. Nu uppdaterar modevärldens Midas, Julie de Libran, Sonia Rykiels ikoniska ränder och tröjor och ger dem twisten som har tagit märket tillbaka till epitetet Frankrikes chicaste.

Foto: © 2015 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

Simone Rocha

Ny på: Sonia Rykiel.

Tidigare meriter: Prada, Louis Vuitton.

Modevärldens hetaste stjärna lovordas för sin kniveggsskarpa och minimalistiska estetik, som ändå bjuder på kreativa överraskningar. Broderad spets eller en klänning i cellofan är inga konstigheter i Simone Rochas värld. Rihanna är ett fan. Nu ryktas det om att Lanvin vill att hon ska efterträda Alber Elbaz.

Foto: © 2015 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

Anthony Vaccarello

Nu på: Anthony Vaccarello, Versace versus.

Tidigare meriter: Fendi.

Han har lärt sig sex av de bästa, på Fendi i Karl Lagerfelds regi och på Versace Versus som han designat under Donatella Versace vakande öga. Perfekta, höga slitsar är hans grej, utan att passera gränsen för vad som är vulgärt. Med sitt eget märke och namn stod han för modevårens roligaste överraskning.

Demna & Guram Gvasalia

Nya på: Vêtements och Balenciaga.

Tidigare meriter: Maison Martin Margiela.

Med trendiga och hyllade Vêtements har bröderna Gvasalia uppdaterat hela idén med ”cool”. De designar kollektivt (något teamet anammat från sin gemensamma historia på Maison Martin Margiela) och struntar i de traditionella säsongerna. Street, sport, stora silhuetter och vanliga material gör deras look. Utöver att arbeta med Vêtements ersätter Demna Gvasalia Alexander Wang på Balenciaga.

Foto: © 2015 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

Alessandro Michele

Ny på: Gucci.

Tidigare meriter: Tom Ford.

Det har varit Alessandro Micheles år; inte bara har han fått hyllningar för sina två debutkollektioner för Gucci, han har dessutom tagit hem en prestigefull titel som bästa internationella designern. Från att ha jobbat bakom kulisserna för Gucci under många år trollades han fram över en natt och har på kort tid fått det italienska märket att blomma av drömlika vintagefantasier.

Marta Marqués & Paulo Almeida

Nu på: Paret träffade på Saint Martins och grundade Marqués/Almeida 2011. 

Som vinnare av LVMH-priset för unga designers spås det portugisiska paret Marta Marqués & Paulo Almeida en ljus framtid. De har framför allt uppmärksammats för att kunna trolla med denim, men har också en förkärlek för att kombinera jeans med mer exklusiva sidenmaterial och skinn.

Foto: © 2015 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

Massimo Giorgetti

Ny på: Emilio Pucci.

Tidigare meriter: MSGM.

Med unga italienska märket MSGM har Massimo Giorgetti färglagt modevärlden i lysande nyanser och lekt fram roliga och sportiga kollektioner, som ändå varit sofistikerade. Så det var väl bara en tidsfråga innan han skulle få ett ”större” uppdrag. I och med sitt nya jobb som chefsdesigner på Emilio Pucci är han fortsatt högintressant.

Foto: © 2015 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

Julien Dossena

Ny på: Paco Rabanne, Atto.

Tidigare meriter: Balenciaga.

Det var kärlek på jobbet för Julien Dossena. Inte bara lärde han sig design på Balenciaga, han vann Nicolas Ghesquières hjärta också och de valde, naturligtvis, att sluta samtidigt år 2012. Men ett erbjudande om att uppdatera Paco Rabanne lät inte vänta på sig och med klänningar i nät och plast och babydollklänningar av skinn är märket återigen på modekartan. Julien Dossena driver också märket Atto.

Foto: © 2015 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

Chitose Abe

Nu på: Sacai.

Tidigare meriter: Comme des garçons, Junya Watanbe.

Innan hon startade sitt framgångsrika Sacai, som hon själv äger till 100 procent, jobbade Chitose Abe som tillskärare på Comme des Garçons och som designer på Junya Watanbe och lärde sig att design aldrig ska likna vad andra gör. Det har hon tagit fasta på med Sacai som är elegant mode som räcker över hela dagen. Japanska klassiker med kreativa detaljer, som ljuvliga draperingar och feminina puffärmar hör till några av vanligheterna.

Foto: © 2015 Estrop-Barcelona PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL

Fausto Puglisi

Ny på: Ungaro.

Tidigare meriter: Egna märket Fausto Puglisi.

Fausto Puglisi lycka stava Domenico Dolce & Stefano Gabbana. Det var deras uppmuntran som fick honom att börja designa under eget namn, som i sin tur gav honom uppdraget att klä Nicki Minaj och M.I.A på Super bowl, som i sin tur gav honom chefsrollen på franska klassikern Ungaro. Hans design är självsäker, full av starka kontraster och avslöjar hans italienska arv liksom hans fascination för den amerikanska kulturen.

Arnaud Vailliant & Sebastian Meyer

Nya på: Courrège.

Tidigare meriter: Coperni.

Allt är möjligt för den här duon som precis tagit över rodret för 1960-talets modestolthet Courrège. I sin ungdom, de är 25 och 26 år, har de sitt starkaste vapen säger de, och menar att det behövs en ny generation för att skapa nya generationens mode. Med sin sportiga design med rötter i modsrörelsen, som tidigare visats på egna prisade modehuset Coperni, har de redan vunnit över oss.

Och här är de designers som lämnar sina uppdrag:

Alber Elbaz fick inte förnyat förtroende hos Lanvins ledning och lämnade modehuset efter fjorton framgångsrika år. Hans team grät och många har undrat varför. Det får vi nog inte reda på nu, men det spekuleras redan om vilket modehus Alber Elbaz kommer landa i. Dior kanske? Och vem kommer att ta över på Lanvin? Olivier Rousteing, Simone Rocha och Joseph Altuzarra är tre namn som det surras om.

• Efter bara tre, men fantastiska år, har Raf Simons kastat in handduken hos Dior. Personliga skäl var hans korta förklaring.

Alexander Wang förnyar inte sitt kontrakt med Balenciaga, utan vill hellre satsa på sitt eget märke. Demna Gvasalia, som också kommer att fortsätta att designa Vêtements, har tackat ja till att axla rollen som chefsdesigner.

Peter Dundas lämnade Emilio Pucci för Roberto Cavalli. Massimo Giorgetti från MSGM blev Dundas efterträdare på Pucci.

Av: Marie Birde

Artikeln publicerades ursprungligen i Damernas Värld nummer 2 2016. Vill du vara säker på att inte missa fler liknande artiklar kan du prenumerera på tidningen. Just nu hittar du förmånliga erbjudanden här.