Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Största denimtrenderna våren 2017 – Dr Denim guidar i jeansdjungeln

Som alltid inför ett säsongsbyte ser vi över vår garderob och kollar att vi har de mest essentiella plaggen, inte minst jeans. Dr Denims grundare och creative director Alexander Graah guidar i jeansdjungeln.

Vilka är de största denimtrenderna våren 2017?

– De så kallade Mom-jeansen (eller wedgie fit som de också kallas) är en passform som är här för att stanna. Det och vit denim tror jag på.

Alexander Graah, Dr Denims grundare och creative director.Alexander Graah, Dr Denims grundare och creative director.Alexander Graah, Dr Denims grundare och creative director.
Alexander Graah, Dr Denims grundare och creative director.

Varför är denim så tidlöst?

– Det har en tung historia, dels som arbetsplagg, dels som standardplagg för många av 1950- och 1970-talens legender inom musik och kultur, som var och är självklara stilförebilder. Dessutom åldras det fint och upplevs som mer levande än mycket annat.

LÄS OCKSÅ: 5 saker du ALDRIG ska slänga (jeans är en av dem!)

Vad ska man tänka på när man köper jeans?

– Alla har sin smak och sina förutsättningar så det är svårt att generalisera. Det jag kan säga med säkerhet är att många stirrar sig blinda på det de är vana vid, och därför missar väldigt mycket. Var öppen och testa passformer som du inte är van vid, för efter någon vecka i en ny modell kommer den troligen att kännas som det nya svarta. Och kom ihåg att dyrare inte alltid är bättre!

Hur får man denim att hålla länge och slitas snyggt?

– Tvätta skonsamt och hoppa över torktumlaren. Och tvätta inte var tredje dag, några veckor mellan varje tvätt brukar räcka. Det är bättre för både jeansen och miljön. Att slita denim snyggt lyckas man bäst med om man köper otvättad rå denim som man bär i åratal utan att tvätta. Men det kräver entusiasm, ett tolerant doftsinne och helst något annat än ett stillasittande jobb.