Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Damernas Världs chefredaktör Jonna Bergh och modechef Lisa Pettersson med Guldknappenvinnarna 2021.Damernas Världs chefredaktör Jonna Bergh och modechef Lisa Pettersson med Guldknappenvinnarna 2021.Damernas Världs chefredaktör Jonna Bergh och modechef Lisa Pettersson med Guldknappenvinnarna 2021.
Damernas Världs chefredaktör Jonna Bergh och modechef Lisa Pettersson med Guldknappenvinnarna 2021. Foto: Weronika Bela

Här hyllas vinnarna av Guldknappen och Knappnålen 2021 – se bilder från prisutdelningen

Under en ceremoni på Nordiska museet i Stockholm tog vinnarna av Damernas Värld Guldknappen 2021 samt Knappnålen 2021 emot sina priser. Se bilderna från ceremonin här!

Att Damernas Värld Guldknappen delades ut på Nordiska museet i år är ingen slump. Sveriges äldsta modepris och det kulturhistoriska museet har nämligen en unik koppling. 

– Nordiska museet får man anse vara Guldknappens hem i dag. Nordiska museet har föremål från samtliga Guldknappenvinnare i sina samlingar och de kommer att fortsätta samla in föremål från kommande vinnare som en del i kartläggningen av svensk modehistoria. Genom den här kartläggningen så kan man i framtiden se tillbaka på vad samhället tyckte var viktigt här och nu, något som också ligger till grund för framtida forskning. Det känns därför väldigt naturligt att dela ut knappen just här och att vinnarna får en fin ceremoni där de skriver in sina plagg och accessoarer när de lämnas över till att bli museiföremål, vilket de ju faktiskt är nu, säger Jonna Bergh, chefredaktör på Damernas Värld.

Stämningen var på topp under prisutdelningen och de tre vinnarna, Remake Sthlm med designern Marie Teike (Guldknappen), Maria Nilsdotter (Guldknappen Accessoar), samt Maimuna Cole med Aajiya (Knappnålen), fick alla ta emot en äkta guldknapp/knappnål med sina namn ingraverade av Bengt Liljedahl. Bengt räknas till Sveriges främsta silversmeder och hans verk finns representerat på bland annat Nationalmuseum och Röhsska museet. 1994 erhöll Bengt Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig verksamhet.

LÄS MER: GULDKNAPPEN 2021  Remake Sthlm, Maria Nilsdotter och Aajiya vinnare 

Se bilderna från prisutdelningen av Damernas Värld Guldknappen 2021

Vinnaren av Guldknappen 2021, Marie Teike/Remake Sthlm.Vinnaren av Guldknappen 2021, Marie Teike/Remake Sthlm.Vinnaren av Guldknappen 2021, Marie Teike/Remake Sthlm.
Vinnaren av Guldknappen 2021, Marie Teike/Remake Sthlm. Foto: Weronika Bela
”Det måste bli en förändring och jag kan inte jobba på ett annat sätt än mot en sådan målbild. Jag kan inte beskriva vad det här priset betyder för Remake Sthlms motivation och jag hoppas att vi kan inspirera fler till att jobba mer med upcycling” – Marie Teike, Remake Sthlm.

LÄS MER: Möt vinnarmärket Remake Sthlms Marie Teike 

Vinnaren av Knappnålen 2021, Maimuna Cole/Aajiya.Vinnaren av Knappnålen 2021, Maimuna Cole/Aajiya.Vinnaren av Knappnålen 2021, Maimuna Cole/Aajiya.
Vinnaren av Knappnålen 2021, Maimuna Cole/Aajiya. Foto: Weronika Bela
”Det känns som en dröm att vinna Knappnålen. Jag har känt att jag aldrig hört hemma i Sverige, men jag bestämde mig för att äga min egen identitet och vara sann mot mig själv. Jag såg inte så mycket som representerade mig själv och därför skapade jag min egen värld. Ni såg den världen och det är jag tacksam för” – Maimuna Cole, Aajiya.

LÄS MER: Möt vinnarmärket Aajiyas Maimuna Cole 

Vinnaren av Guldknappen Accessoar 2021, Maria Nilsdotter.Vinnaren av Guldknappen Accessoar 2021, Maria Nilsdotter.Vinnaren av Guldknappen Accessoar 2021, Maria Nilsdotter.
Vinnaren av Guldknappen Accessoar 2021, Maria Nilsdotter. Foto: Weronika Bela
”Att vinna Guldknappen för andra gången känns så coolt. När jag vann sist och nu är så olika perioder i mitt liv med så olika känslor. Men väldigt bra känslor båda gångerna” – Maria Nilsdotter.

LÄS MER: Möt vinnaren Maria Nilsdotter 

Alla tre vinnarna av Guldknappen 2021.Alla tre vinnarna av Guldknappen 2021.Alla tre vinnarna av Guldknappen 2021.
Alla tre vinnarna av Guldknappen 2021. Foto: Weronika Bela
Plaggen som Aajiya skänker till Nordiska museet.Plaggen som Aajiya skänker till Nordiska museet.Plaggen som Aajiya skänker till Nordiska museet.
Plaggen som Aajiya skänker till Nordiska museet. Foto: Weronika Bela
Plaggen som Remake Sthlm skänker till Nordiska museet.Plaggen som Remake Sthlm skänker till Nordiska museet.Plaggen som Remake Sthlm skänker till Nordiska museet.
Plaggen som Remake Sthlm skänker till Nordiska museet. Foto: Weronika Bela
Smyckena som Maria Nilsdotter skänker till Nordiska museet.Smyckena som Maria Nilsdotter skänker till Nordiska museet.Smyckena som Maria Nilsdotter skänker till Nordiska museet.
Smyckena som Maria Nilsdotter skänker till Nordiska museet. Foto: Weronika Bela
Inskrivning med GK-vinnaren Marie Teike.Inskrivning med GK-vinnaren Marie Teike.Inskrivning med GK-vinnaren Marie Teike.
Inskrivning med GK-vinnaren Marie Teike. Foto: Weronika Bela
Guldknappenvinnarna och Aron Erstorp från Nordiska museet.Guldknappenvinnarna och Aron Erstorp från Nordiska museet.Guldknappenvinnarna och Aron Erstorp från Nordiska museet.
Guldknappenvinnarna och Aron Erstorp från Nordiska museet. Foto: Weronika Bela
Stämningen var på topp under Guldknappen 2021.Stämningen var på topp under Guldknappen 2021.Stämningen var på topp under Guldknappen 2021.
Stämningen var på topp under Guldknappen 2021. Foto: Weronika Bela

 

 

Foto: Weronika Bela
Foto: Weronika Bela
Foto: Weronika Bela
Foto: Weronika Bela
Foto: Weronika Bela
Foto: Weronika Bela
Foto: Weronika Bela
Foto: Weronika Bela

 

LÄS MER: Damernas Värld GULDKNAPPEN – Allt du vill veta om Sveriges mest anrika modepris