6 saker du ska veta om haute couture
Haute couture är en av modekonstens allra heligaste ting. Chefredaktör Jonna Bergh ger dig sex spännande fakta om haute couture som du borde ha koll på.
Haute couture-fakta 1: Haute couture kan bara göras i Frankrike
Liksom champagne kan haute couture endast göras på fransk adress. Blanda inte ihop couture och haute couture, s’il vous plaît. Couture beskriver något handsytt som inte är producerat i flera exemplar, medan haute couture är en speciell benämning som hålls efter av Comission de Contrôle de la Haute Couture. Det skulle kunna beskrivas som ”mode som är tillverkad för hand från början till färdigt plagg, gjord av material är extremt hög kvalité och ofta ovanligt sådant och sydd med extrem hänsyn till detaljer och tillverkad av de mest erfarna och duktiga hantverkarna –som ofta använder sig av tekniker som tar lång tid och som görs för hand. Vissa kriterier måste uppfyllas. För att få kalla dig ett haute couture-hus så måste man ha minst 20 anställda i en ateljé belägen i Paris. Strikta regler bestämmer att designen måste utföras av husets designer och tillverkas i husets egen ateljé. Två gånger om året måste huset presentera minst 25 looker bestående av både dag- och kvällsensmbler, på en visning under coutureveckan i Paris. Reglerna sattes upp så tidigt som efter krigsslutet 1945, men moderniserades 2002 – och de följs stenhårt. Anrika huset Givenchy flög till exempel ut ur listan våren 2013.
LÄS OCKSÅ: Tidlösa designerväskor värda att investera i
Haute couture-fakta 2: Det började med Marie Antoinette
Haute couture kan spåras så långt tillbaka som till 1700-talet när Rose Bertin designade extremt dyrbara klänningar åt drottning Marie Antoinette. En herre vid namn Charles Fredrick Worth brukar anses som haute couturens fader som vi känner den idag, och 1858 anses vara födelseåret för denna riktning inom mode.
I publiken sitter i högre mån de som faktiskt köper kläderna – helt enkelt för att marknaden för couture är förhållandevis liten.
Haute couture-fakta 3: Gästerna på visningarna är främst kunder
Medan gästerna på prêt-à-porter-visningarna (ready-to-wear, det vill säga det vi kan köpa i butikerna) består av redaktörer, inköpare, kändisar och stjärnor från sociala medier så är det en annorlunda crowd på couturevisningarna. Först och främst är visningarna mycket mindre och det finns ett stort kundfokus. Haute couture-veckan ligger skild från de ”vanliga” modeveckorna och hålls alltid i Paris i januari och juli. I publiken sitter i högre mån de som faktiskt köper kläderna – helt enkelt för att marknaden för couture är förhållandevis liten.
Natten före och dagen efter couturevisningen är speciellt händelserika
Haute couture-fakta 4: Natten före och dagen efter en couturevisning är speciella
Natten före och dagen efter couturevisningen är speciellt händelserika. Hos Chanel håller man slutlig fitting på kvällen och natten innan visningen och det är först då varje look får sina accessoarer – skor, handskar, smycken, hattar och så vidare – utprovade. Ett tips: Ställ dig utan för 31 rue Cambon dagen efter Chanels couturevisning. Då har de som har tur, och råd, fått en tid i ateljéerna för sin första fitting av haute couture-plagg – för en bröllopsklänning får du räkna med att återvända ytterligare fyra gånger. De mest trogna kunderna har dock sina egna provdockor utgjorda i trä som exakt motsvarar deras mått.
Haute couture-fakta 5: Haute couture är hiskligt dyrt
Haute couture är handsytt och ska vara tillverkad av tyger och övrigt material av högsta kvalité. Det tar lång tid att tillverka haute couture, för en brudklänning får du räkna med upp till 1000 timmar. I svensk arbetstid är det drygt fyra månader – inte konstigt att det kostar! Det är också kvalitén och utsmyckningarna som gör att priserna kan sluta var som helst. Det har rapporterats om en juvelbeströdd klänning som tillverkades i början av 2000-talet som gick lös på över 70 miljoner (!), men huruvida det stämmer är svårt att sia om. Coturemakare och kunder är inte intresserade av att kommunicera siffror, men om du är tillräckligt smal att åla dig i ett coutureplagg som sytts upp för catwalken så får du tydligen generöst 30 procents rabatt. Men du måste räkna med åtskilliga hundra tusenlappar för haute couture av yppersta klass. Det finns endast cirka 2 000 haute couture-kunder i världen, och av dem är cirka 10 procent regelbundna coturebeställare. Inte sällan ser man sina haute couture-kreationer som konstverk och som investeringar. ”Konstverk du kan ha på dig” som en nöjd coturekund (Becca Casson Thrash, gift med en amerikansk oljemagnat) har uttryckt det. För de flesta av oss stannar våra upplevelser av haute couture vid att vara en dröm. Men drömmar är ju å andra sidan nästan det bästa som finns!
Haute couture-fakta 6: Chanel är störst
Chanel är idag det märke som längst tillverkat haute couture. Ateljéerna ligger mitt i Paris, högst upp i Chanel-huset på den klassiska adressen Rue Cambon. Där arbetar idag 75 personer med flou eller tailleur. Till varje kollektion gör Chanel 50 till cirka 70 haute couture-modeller övervakade av de fyra premières d’atlelier (chefsömmerskorna). Utöver det som händer i ateljén så arbetar människor som är experter på att fjädrar, broderier och så vidare runt om i Paris med haute couture-husen. Filmen ”Dior and I”, som följer Raf Simons tid på Dior rekommenderas – här får du en inblick av hur det går till i ett modehus ateljéer.
LÄS OCKSÅ: Fredrik Robertsson om dyra haute couture-intresset: ”Gillar allt som är extremt”
LÄS OCKSÅ: Chanel 2.55 – allt du borde veta om världens kändaste väska