Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CYNTHIA ANDERSON/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Hej då Instagram-modet: No trend-trenden är här!

Glöm klickraket-skor, knasiga bildvänliga silhuetter och mönsterkrockar för krockens skull. Allt vi längtar efter nu är kläder. Vanliga kläder. Välkommen till en ny tid, när en tröja bara är en tröja – inget statement i sikte.

Du vet att något har förändrats när det hetaste plagget är ett vitt linne och det enda du önskar dig är ett par ”vanliga jeans”. Inte fulsnygga mom-jeans eller perfekt retrodoftande 70-talsvarianter, bara jeans. En tröja. En kavaj. Skor som inte är ironiska eller lyxiga, bara skor.

Proenza Schouler höstkollektion 2023.Proenza Schouler höstkollektion 2023.Proenza Schouler höstkollektion 2023.
Proenza Schouler höstkollektion 2023. Foto: JONAS GUSTAVSSON / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN

Jack McCollough och Lazaro Hernandez, designerna bakom Proenza Schouler, beskrev sin kollektion backstage efter märkets höstvisning som ”bara kläder” och sade sig vara trötta på fantasi och Instagram-mode, redo för verklighet. Inför Pradas höstkollektion 2023 talade Miuccia Prada och Raf Simons om att ”sätta kläderna främst” . Båda uttalandena är typiska för den tid modet just nu befinner sig i. 

Många längtar efter sånt som känns okonstlat och relaterbart.

– Det är krig och osäkra tider och allt har blivit jättedyrt! Det tror jag får många att längta efter sådant som inte kostar så mycket, men också efter det som känns okonstlat och relaterbart, säger Anna Blom som är modejournalist och bland annat gör podden Modetipset secondhand ihop med Emelie Norberg.

Gigi Hadid på catwalken för Pradas höstkollektion.Gigi Hadid på catwalken för Pradas höstkollektion.Gigi Hadid på catwalken för Pradas höstkollektion.
Gigi Hadid på catwalken för Pradas höstkollektion. Foto: JONAS GUSTAVSSON / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN

Modellen Gigi Hadid gjorde stora rubriker under modeveckan i Milano för att hon var klädd i en helt vanlig kavaj och tröja. Även streetstyleinspiratörer och moderedaktörer skippade de färgstarka, multimönstrade kombinationerna under de senaste modeveckorna och syntes i klassiska ”model off duty”-kläder, som jeans, t-shirt, kavaj och loafers. Kanske en enfärgad bomberjacka, på sin höjd. Den gamla stil-klichén ”klassisk med en twist” är tillbaka.

– Jag tror det finns en längtan efter kläder som faktiskt funkar i vardagen. Det kan låta trist men i själva verket är det jättespännande. Personligen älskar jag idén om en redigerad garderob – en liten, välkurerad garderob med endast några få plagg som jag älskar och som jag vet sitter som en smäck på just min kropp. Plagg som gör sitt jobb utan att vara i vägen medan livet pågår, säger Anna Blom.

Besökare på New Yorks modevecka i våras.Besökare på New Yorks modevecka i våras.Besökare på New Yorks modevecka i våras.
Besökare på New Yorks modevecka i våras. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Den så kallade non-trend-trenden kan dels tolkas som en naturlig motreaktion på Instagram-modet, med sina färgstarka, maximalistiska statementplagg som varit delbara snarare än bärbara. Men den rymmer troligtvis också en längtan efter en kapselgarderob med basplagg som håller år efter år och inte behöver förnyas varje säsong med snabba köp och kortlivade, klimatosmarta trender.

– Remake- och second hand-boomen talar sitt tydliga språk: vi är trötta på snabbmode och tillfälliga trender. 

Australiensiska stylisten och influencern Yan Yan Chan under New Yorks modevecka tidigare i år.Australiensiska stylisten och influencern Yan Yan Chan under New Yorks modevecka tidigare i år.Australiensiska stylisten och influencern Yan Yan Chan under New Yorks modevecka tidigare i år.
Australiensiska stylisten och influencern Yan Yan Chan under New Yorks modevecka tidigare i år. Foto: CLAIRE GUILLON / CAMERA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Anna Blom beskriver anti-trend-trenden som ett hopkok av flera olika trender och ser särskilt referenser från två 90-talsströmningar som båda hyllade vardagsstilen. 

– Fin-grunge och en dos härlig 90-talsminimalism, minus de sjuka kroppsidealen, mixas till en look som är feminin, bärbar och enkel. Någon liten detalj får gärna sticka ut, som en svindyr och lite nött handväska som ”skitar ner” den i övrigt fläckfria looken. 

Målbilden är en tröja som bara är en tröja.

Varumärken som står för enkla, vardagliga men välgjorda och hantverksmässigt perfekta plagg, lyfts nu fram för sin förmåga att bygga basgarderober. Bland svenska märken sätter Totême, Teurn Studios och Dagmar stilen mitt i prick. 

Karl Lindman och Elin Kling har skapat Totême.Karl Lindman och Elin Kling har skapat Totême.Karl Lindman och Elin Kling har skapat Totême.
Karl Lindman och Elin Kling har skapat Totême. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

– Stil går i cykler och nu är vi redo att möta vardagen. En tunnare plånbok och en kraftigare kappa, ungefär. Andra tecken i tiden är att många söker sig bort från Instagram för att flödet känns för perfekt, säger Anna Blom.

Ja, Tiktok-generationen Z har länge hånat den alltför perfekta Instagram-generationen Millennials för sina för välstylade outfits, men de har gjort det genom ett ironiskt fulsnyggt mode fyllt av foppatofflor, pappakläder och normcore. Utstuderat och väl genomtänkt. Non-trend-trenden är något helt annat – som om trendcirkeln gått varvet runt och landat i en normalisering av kläder, som bara får vara kläder. Välsittande, gärna. Välgjorda, absolut. Men målbilden är en tröja som bara är en tröja, utan att säga mycket mer än så.

Skall Studios höstkollektion 2023 består till stor del av ”vanliga kläder”.Skall Studios höstkollektion 2023 består till stor del av ”vanliga kläder”.Skall Studios höstkollektion 2023 består till stor del av ”vanliga kläder”.
Skall Studios höstkollektion 2023 består till stor del av ”vanliga kläder”. Foto: CYNTHIA ANDERSON/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

– Jag hoppas att trender som fenomen försvinner och att stil och det personliga uttrycket får större plats. Att andra värden kommer in runt våra kläder och hur vi förhåller oss till dem. Att vi blir medvetna om de arbetsförhållanden som plagget tillverkats under, av vem och hur.

Anna Blom tror också på en ökad intimitet mellan oss och våra plagg, en känsla av ”nu är det du och jag, kjolen”, som får oss att bry oss om vad som händer med det sedan. 

– Det finns något väldigt fint och spännande och tidlöst med det. Vi behöver börja reflektera mer kring vad plagget är före och efter att det landar i just min garderob. Hur får det ett nytt liv?

LÄS MER Det byxlösa modet – trosornas triumf!

LÄS MER Stor trendguide inför hösten 2023