Hermès: Därför är Birkin och Kelly mer populära än någonsin
I en allt mer digital värld växer vår längtan efter objekt skapade av den mänskliga handen. I en samtid där hantverket är det mest åtråvärda har franska Hermès hittat en ny guldålder.
Världen är i ständig förändring och vi med den. Vill du snabbt följa den med ögonen, titta in i modevärlden, som inte sällan är bäst i klassen på att visuellt spegla attitydförändringar och samhällsklimat. Framför allt har det historiskt påverkat just hur modet ser ut, men med den senaste tidens fokus på de utmaningar hela mänskligheten står inför i fråga om klimatet så har en attitydförändring skett hos modeälskare även vad gäller framställning. Klimatkrisen har gjort att varumärken som vill behålla sina kunder måste ha en plan för ett mer hållbart sätt att framställa sina produkter. Intresset för handgjorda objekt av hög kvalitet har ökat nu när mantrat ”köp mindre, men bättre” fått ett allt starkare fotfäste i hela vårt samhälle.
Hermès
GRUNDADES 1837 i Frankrike av Thierry Hermès.
GÖR Mode, skönhet, lädervaror, sadelvaror, klockor och möbler samt porslin och smycken.
BAKGRUND Startade som skapare av lädervaror inom hästvärlden. Har i dag ett femtiotal hantverksateljéer i Frankrike där över 5 600 hantverkskvinnor och -män arbetar.
AKTUELL Ständigt aktuellt med nya kollektioner inom samtliga områden, bredvid sina ikoniska produkter. Förra året öppnade Hermès en flaggskeppsbutik på Hamngatan i Stockholm.
Den fascination som vi tidigare hade för industrins möjligheter att skapa snabbt, effektivt och automatiskt har skiftat fokus totalt: i dag finns en beundran och en ny status för, och därmed en kommersiell kraft i, det uråldriga sättet att skapa – med händerna. I en digital- och teknikdriven värld som snurrar allt snabbare är tid och den mänskliga handen den ultimata lyxen.



Att beskriva det franska huset Hermès som ”den ultimata lyxen” är förstås ingenting som uppstod i samband med vare sig miljölarmen eller pandemin. Deras Birkinväska river fortfarande ner rubriker när en extra dyr har auktionerats ut, och den långa väntetiden för märkets mest omsvärmade väskor är fortfarande en realitet. De höga prislapparna likaså. Men det är spännande att se hur ett företag som grundades 1837 i dag kan framstå som ett av de mer moderna i sin bransch – just för att det avstår från att fabrikstillverka och i stället skapar sina varor i sina ateljéer med hjälp av duktiga hantverkare. Inte mycket skiljer framställningen av deras väskor i dag från när den första väskan togs fram för snart 100 år sedan. Tillvägagångssättet utgår från hästvärlden och har knappt ändrats sedan starten: sättet hantverkare arbetar med konstruktionen av en väska följer samma procedurer som Hermès hantverkare jobbar med för att skapa sadlar, selar och träns.



Att vara modern är inte ett mode, det är ett tillstånd. Det är nödvändigt att förstå historien, och den som förstår historien vet hur man finner kontinuitet mellan DET SOM VAR, DET SOM ÄR och DET SOM KOMMER ATT BLI. – Le Corbusier
DET SOM VAR
– Hästen är Hermès första kund, ryttaren var den andra. Den första hantverkaren hos Hermès skapade selar, därefter skapades sadlar.
Orden är Catherine Fulconis, sedan 2015 chef för väsk- och sadeldelen (Executive vice president in charge of leathergoods, saddlery and petit h) på det anrika franska företaget, som på 1800-talet erbjöd kvalitativa selar – men utan de utsmyckningar som utmärkte dåtidens flottare seldon.
– Det är därför jag tycker om att referera till just selen. Hermès ville inte störa hästens rörelser och samtidigt lyfta fram dess skönhet. Det är fortfarande i den stil Hermès verkar, säger hon och syftar på att Hermès är helt fritt från franska krusiduller.



Märkets estetik och tänk har många likheter med vår skandinaviska stil: funktionen är alltid enormt viktig och designen är, precis som då, på seldonens tid, effektiv och vacker. Den första väskan Hermès producerade skapades under tidigt 1900-tal och hette Haut à courroies. Den hade till uppgift att transportera ryttares ridstövlar och sadlar på ett elegant och praktiskt vis. Rötterna i hästvärlden syns även tydligt på de nya väskor som Hermès erbjuder för våren, bland dem Maximors och Mors de bride.



DET SOM ÄR
I dag skapas Hermès väskor på samma sätt som man gjorde då: för hand med högkvalitativt läder (”men det får gärna ha ojämnheter, då läder är ett naturligt material”, säger Catherine Fulconis) samt med sömnadsteknik som härstammar från arbetet med seldon och sadlar. En skicklig yrkeskvinna eller -man producerar ungefär två väskor i veckan i genomsnitt, ett produktionstempo som är mycket lågt jämfört med fabrikstillverkade produkter.



Miljörörelsen och pandemin verkar ha förstärkt Hermès affär, troligen för att vi konsumenter i än högre grad uppskattar det hantverksmässiga tillvägagångssättet företaget använder sig av, i kombination med att vi förändrat våra konsumtionsmönster. Under det tredje kvartalet 2021 var Hermès omsättning 40 procent bättre än nivåerna 2019, innan coronapandemin slog till, rapporterar Reuters.
– Tack vare vår hantverksmodell, som tillåter oss att skapa varor med hög kvalitet och autenticitet, så är vi i samklang med tiden, säger Catherine Fulconis.



Hur lång tid tar det att ta fram en ny väskmodell?
– Jag skulle säga minst två år. Vi låter det ta tid att skapa väskor som vi är nöjda med och som kommer att åldras vackert, samt gå att reparera. Och det är en process vi alla njuter av. Det är ett kollektivt arbete, där alla i ateljén är mycket lösningsorienterade. Det sätter i gång en glädjefylld dialog mellan designer och hantverkare, vars uppgift är att lösa de utmaningar som designen ställer på tillverkningen. Den kanske svåraste delen i en väskas konstruktion är hur metalldelarna kombineras med lädret, hur de två delarna samverkar. Det är ofta tidskrävande – men vi gör ju inte it-väskor. Vi skapar objekt som ska hålla under lång, lång tid. Jag ger aldrig någon brief till våra ateljéer. Det enda jag är noga med är att alla väskor ska kunna repareras. Det är otroligt viktigt, och det är något vi måste ha i åtanke tidigt i processen eftersom det är avgörande för om väskan kommer att säljas av Hermès. Ambitionen är ju att dina barnbarn en gång ska använda väskan, och det kräver av oss att vi tillhandahåller en design och detaljer som vi ska kunna reparera om 20 år, 30 år, 40 år … Ja, längre än så givetvis. Hermès objekt är skapade för att hålla över tid, att få patina och bli ännu vackrare med åren, repareras och gå vidare till nästa generation.
DET SOM KOMMER
Framtiden spås förstärka de mönster vi ser i dag, vilket förstås ter sig positivt för märken med produktionsmodeller och varumärkeshistoria som Hermès. Det krävs uppåt hundra år för att få en plats i modehistorien – och kanske även ett ägande bortom konglomerat och aktieägare. Hermès är än i dag ett familjeföretag, nuvarande vd:n Axel Dumas tillhör sjätte generationen.
Hur viktigt är det faktum att Hermès är familjeägt, för vad varumärket är i dag och för framtiden?
– Avgörande skulle jag säga, det ger oss ett oberoende och en möjlighet att upprätthålla kvalitet och kreativitet. Familjen är så otroligt tydlig i de värden som vi förknippar med Hermès, absolut inga kompromisser får göras med kvaliteten. Hantverksmodellen är det viktigaste, att skapa vackra objekt med lång livstid.
Catherine Fulconis trycker på att just Hermès traditionella sätt att arbeta har en annan viktig funktion.
– Tradition och innovation, det är Hermès. Även om vi lever i en digital värld så är handen så viktig för oss eftersom arbete med händerna också föder kreativiteten och fantasin. Hantverk är varaktighet och kvalitet, men det är också kreativitet. Det faktum att våra medarbetare skapar med händerna ger oss också nya idéer. Endast handen sätter gränserna.



Tveklöst är att Hermès, vid sidan av sina sidenscarves, är mest känt för de två väskmodellerna Birkin och Kelly (som har fått sina namn från Jane Birkin och Grace Kelly). I dagens fragmenterade modevärld, tror Catherine Fulconis att det är möjligt att ge en väska den typen av ikonstatus?
– Varje gång vi skapar en väska är vår dröm att det ska bli en klassiker, och vi har ju många betydligt nyare väskmodeller – Constance, Roulis, Picotin, Lindy och Evelyne för att ta några exempel – som är enormt framgångsrika. Framtiden får utvisa, det krävs ju tid för ett objekt att bli ikoniskt.
Men tid har Hermès. Mer än de flesta.
LÄS OCKSÅ Vårens snyggaste handväskor – 15 tidlösa väskor med trendtouch att älska
LÄS OCKSÅ Damernas Värld möter Hermès skostjärna Pierre Hardy: ”Att teckna är mitt språk”